07 Απριλίου 2017

Ξέσπασε πόλεμος Μπάνον με τον γαμπρό του Τραμπ -Δύο διαφορετικές πολιτικές

Ένα μεγάλο ρήγμα φαίνεται ότι έχει προκύψει μεταξύ του Στίβεν Μπάνον, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του Τραμπ και του γαμπρού του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.

Οι δύο άνδρες πιστεύεται ότι συγκρούστηκαν επειδή διαφέρουν τα ιδεολογικά τους οράματα για τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.

«[Ο Μπάνον] μας είπε πρόσφατα για τον Τζάρεντ ότι είναι ‘γκλομπαλιστής’ και ‘ψευτοσυντηρητικός’», είπε στον ιστότοπο The Daily Beast αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που δεν θέλησε να κατονομαστεί.


«Γκλομπαλιστής» είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν συχνά οι εθνικιστές ακροδεξιοί οπαδοί του Τραμπ για να επιτεθούν στους πολιτικούς τους αντιπάλους, αλλά ο χαρακτηρισμός αυτός έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις ότι κρύβει αντισημιτισμό. Ο σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ είναι Εβραίος.

Από την άλλη ο αμερικανικός όρος που χρησιμοποίησε ο Μπάνον για το «ψευτοσυντηρητικός» , δηλαδή το “cuck” προέρχεται απ’ το “cuckservative”= “cuckold” + “conservative” -όπου cuckold μεταφράζεται «κερατάς». Είναι μια δημοφιλής βρισιά μεταξύ των Αμερικανών δεξιών και χρησιμοποιείται ως μια σεξουαλικώς και φυλετικώς φορτισμένη εκδοχή του “RINO”, ακρωνύμιου του “Republican In Name Only” = Ρεπουμπλικανός Κατ’ Όνομα.


Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε: «Γίνεται μεγάλη μάχη για θέματα πολιτικής. Υπάρχει ένταση για το εμπόριο, την υγεία, τη μετανάστευση, το φορολογικό, την τρομοκρατία, ό,τι βάλει ο νους.»

Άλλος αξιωματούχος είπε ότι ο Μπάνον «θεωρεί τον Τζάρεντ χειρότερο απ’ τους Δημοκρατικούς... Ο Στιβ έχει ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα γι’ αυτά που πιστεύει και μοιράζεται με τον Τραμπ. Και εδώ και πολύ καιρό θεωρεί [τον Κούσνερ] μεγάλο εμπόδιο για την επίτευξή τους.»

Αμερικανικά ΜΜΕ, όπως οι Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρουν ότι ο Μπάνον σκέφθηκε να παραιτηθεί εντελώς απ’ την ομάδα συμβούλων του Τραμπ μετά το φιάσκο δύο πολιτικών που πιστεύεται ότι εκείνος ενορχήστρωσε : το αντιμεταναστευτικό διάταγμα και την αντικατάσταση του Obamacare.