14 Απριλίου 2017

Αναρμόδια δηλώνει η ΕΛΑΣ Τόσκα για το ΚΕΠ αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια-Τα φορτώνει στο Δήμο

Πολεοδομική παράβαση και κατάληψη κοινόχρηστου χώρου είναι για την Ελληνική Αστυνομία η τοποθέτηση του αντιεξουσιαστικού… ΚΕΠ,  του κοντέινερ για την δημιουργία πολιτικού περιπτέρου στην Πλατεία Εξαρχείων.


Επικεφαλής αξιωματικοί δηλώνουν αναρμόδιοι προς το παρόν να επέμβουν καθώς πρόκειται για θέμα του δήμου Αθηναίων. Αρμόδιοι υπεύθυνοι του δήμου, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές,  πρέπει να στείλουν συνεργείο της Πολεοδομίας για να διαπιστώσει αν υπάρχει παράβαση. Αν αυτή διαπιστωθεί τότε προβλέπεται επίδοση προστίμου στους υπεύθυνους της εγκατάστασής του και επιβολή της απομάκρυνσής του. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει τότε ο δήμος πρέπει να απομακρύνει το κοντέινερ καλώντας αστυνομικές δυνάμεις για την συνδρομή τους. Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι το κοντέινερ 9 τετραγωνικών μέτρων, από την ημέρα την τοποθέτησής του, το περασμένο Σάββατο, παραμένει κλειστό όλο το 24ωρο, ενώ δεν έχει τοποθετηθεί κάποια επιγραφή σε αυτό. Οι αστυνομικοί δεν έχουν ακόμη διαπιστώσει τον τρόπο εγκατάστασης του κοντέινερ αλλά και την πηγή προμήθειάς του. Στη «Συνέλευση για την επανοικειοποίηση των Εξαρχείων» που πήρε την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση του πολιτικού περιπτέρου συμμετέχουν δώδεκα αντιεξουσιαστικές κινήσεις μεταξύ των οποίων η Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας, το κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ, τέσσερις ακόμη συλλογικότητες, δύο καταλήψεις, το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου και τρεις ακόμη συνελεύσεις αντιεξουσιαστών.

Σημειώνεται ότι σε κείμενα που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι υπεύθυνοι εγκατάστασης του περιπτέρου έκαναν λόγο για «πολιτικό περίπτερο», ενάντια στην κρατική καταστολή, τις μαφίες και τον κοινωνικό κανιβαλισμό, ενώ αποσκοπεί να «συμβάλει στην πολιτική αναβάθμιση του χώρου ως όχημα για την ριζοσπαστικοποίηση και συγκρότηση αγωνιστικής πολιτικής κουλτούρας». Σε άλλο κείμενο-προαναγγελία της εγκατάστασης του κοντέινερ γραφόταν χαρακτηριστικά:

«Τα αγαπημένα  μας Εξάρχεια λειτουργούν ακόμα ως σημείο εφόρμησης ή διαφυγής για εκατοντάδες ανθρώπους που συντελούν στον αγώνα ενάντια στο κράτος και στην καπιταλιστική βαρβαρότητα συμμετέχοντας σε ομάδες άμεσης δράσης, επιτιθέμενοι σε τράπεζες, εφορίες, υπουργεία, κομματικά γραφεία, αστυνομικούς στόχους, κάμερες ασφαλείας, ελεγκτές, φασιστικά γραφεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την περασμένη Παρασκευή, 7 Απριλίου, καθημερινά έως και χθες, εξελίσσονται επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων στις οδούς Τοσίτσα και Χαριλάου Τρικούπη. Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 14 επιθέσεις με βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα, έχουν υποστεί ζημιές δύο αυτοκίνητα, έχουν γίνει 8 προσαγωγές, και έχουν κατασχεθεί τρεις βόμβες μολότοφ και μία κροτίδα. Το ίδιο συνέβη και χθες τα ξημερώματα, όταν ομάδες αντιεξουσιαστές, από τις 22:00 έως και τις 23:40, προέβησαν σε επιθέσεις εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ, στις οδούς Τοσίτσα και Χαριλάου Τρικούπη, κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν τέσσερις προσαγωγές ατόμων, οι τρεις από τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ ο τρίτος συνελήφθη για διοικητική απέλαση.

http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/anarmodia-i-elas-gia-to-kep-antieksousiastwn-sta-eksarxeia