03 Απριλίου 2017

Φωτογραφίες: Όλα τα ΝΑΤΟϊκά πλοία ύψωσαν την ελληνική σημαία, όχι όμως και το τουρκικό

Ενώ τα πλοία από Ισπανία, Γερμανία, Πολωνία και Αίγυπτο ύψωσαν την ελληνική σημαία, από τη στιγμή που κατέπλευσαν σε ελληνικό λιμάνι, το τουρκικό TCG ALANYA αρνήθηκε να πράξει το ίδιο
Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού είχε ανακοινώσει ότι από 31 Μαρτίου έως 7 Απριλίου 2017 θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου και στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους η πολυεθνική άσκηση Ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 17».

Στην άσκηση τύπου INVITEX συμμετέχουν το πολωνικό ORP K.X. CZERNISKI, το ισπανικό ESPS DUERO, το γερμανικό FGS ROTTWEIL ενώ με πέντε πλοία (τη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ ως πλοίο Διοικήσεως της Άσκησης, τα ναρκοθηρευτικά ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ΕΥΡΩΠΗ και ΚΑΛΥΨΩ, την κανονιοφόρο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ και ένα ελικόπτερο ως οργανικό της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ) και μια ομάδα εξουδετέρωσης ναρκών συμμετέχει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Εκτός των ανωτέρω, συμμετέχει και το τουρκικό Ναρκαλιευτικό «TCG Alanya M-265».

Και φυσικά από τη στιγμή που συμμετείχε και πλοίο της γείτονος, οι Τούρκοι δεν έχασαν την ευκαιρία να προκαλέσουν για ακόμα μία φορά, σε συνέχεια της έντασης που υφίσταται τον τελευταίο καιρό. Το τουρκικό ναρκαλιευτικό, παρά το γεγονός ότι κατέπλευσε σε λιμάνι της Ελλάδας και, ως είθισται, όφειλε να σηκώσει τη σημαία της χώρας που το «φιλοξένησε», ήταν το μόνο πλοίο που συμμετείχε στην άσκηση, που δεν το έκανε, παίζοντας για άλλη μια φορά με τη φωτιά.

Το πολωνικό CZERNISKI με την ελληνική σημαία στα δεξιά της κεντρικής του

Το γερμανικό ROTTWEIL με την ελληνική σημαία να αχνοφαίνεται στο κεντρικό κατάρτι

Το αιγυπτιακό EL SADEEQ με την ελληνική να φαίνεται καθαρά στην κορυφή του καταρτιού

Το ισπανικό με την ελληνική σημαία σηκωμένη στα δεξιά της ισπανικής

Το τουρκικό χωρίς ίχνος ελληνικής σημαίας

Όλα τα πλοία παραβεβλημένα στο λιμάνι

Σκοπός της άσκησης είναι η ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας όλων των συμμετεχόντων, η προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε επιχειρησιακό, τακτικό και τεχνικό επίπεδο στην σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων Ναρκοπολέμου, η προώθηση της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων διαφορετικής εθνικότητας και η αξιολόγηση των διαδικασιών Ναρκοπολέμου και των εκδόσεων τακτικής.