11 Απριλίου 2017

Έρχεται τροπολογία για το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη

Τροπολογία που θα επιλύσει το ζήτημα που έχει προκύψει με το πρόστιμο-μαμούθ που επιβλήθηκε στη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη, για τελωνειακές παραβάσεις αρκετά χρόνια πριν εξαγοράσει την εταιρεία, έρχεται από την κυβέρνηση.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος με παρέμβασή του στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Realfm 97,8 προανήγγειλε την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας τις επόμενες ημέρες.

Το ίδιο στέλεχος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση είχε έτοιμη τροπολογία που θα έδινε δίκαιη λύση στο πρόβλημα την οποία επρόκειτο να καταθέσει αλλά την απέσυρε λόγω αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Η τροπολογία δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως "πιλότος" και για ανάλογες περιπτώσεις εταιρειών που έχουν επενδύσει ή πρόκειται να επενδύσουν στη χώρα μας και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα ώστε να υπάρξει ένα θετικό κλίμα στην αγορά.

Η υπόθεση αφορά σε τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές που έγιναν το 2009. Όπως είναι προφανές η εταιρεία όχι μόνο δεν ανήκε στον Ιβάν Σαββίδη το 2009 αλλά ήταν υπό τον έλεγχο της τότε… ΑΤΕ. Το αστρονομικό ποσό των 38,2 εκατ. ευρώ προκύπτει από πρόσθετους φόρους, τέλη και προσαυξήσεις.

Να επισημανθεί πως από το 2013 η συνολική επένδυση Σαββίδη για την ανάπτυξη της επιχείρησης ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης και της επένδυσης του νέου εξοπλισμού, που κόστισε περίπου 4,2 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το ύψος του προστίμου ξεπερνά τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας με αποτέλεσμα μία επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα και οι θέσεις εργασίας να βρίσκονται σε κίνδυνο.