25 Απριλίου 2017

Μεταξύ τεΐου και αχλαδίου το έτος Ελλάδας-Κίνας

Το έτος-φάντασμα Ελλάδας Κίνας, θα έχει και επίσημη έναρξη, την ερχόμενη Πέμπτη. Ή μάλλον, θα έχει μόνο επίσημη έναρξη, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ούτε πρόγραμμα, ούτε σκεπτικό, ούτε η επιτροπή που το προετοιμάζει. Ό,τι δεν ανακοινώνεται, υπάρχει; Και αν υπάρχει, τι κάνει;


Το υπουργείο Πολιτισμού κάνει φιγούρα όμως με το έτος αυτό, που θα έπρεπε να έχει οργανωθεί πολύ καλά, λόγω της μεγάλης σημασίας του.  Όπως μας πληροφορεί, «η επίσημη έναρξη του έτους πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας- Κίνας, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, σε κλειστή εκδήλωση με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, του Υπουργού και Μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του  ΚΚ Κίνας Liu Qibao και προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής και της τέχνης.

Στην εκδήλωση που θα ανοίξει στις 17.30, θα εγκαινιαστούν  δύο Κινεζικές εκθέσεις που αφορούν στην κληρονομιά της πόλης Huangzhou και στην διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα.

Θα ακολουθήσει συναυλία του κουαρτέτου Αέναον της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών  με βιολονίστες τον Γιώργο Μάνδυλα  και τον Βασίλη Σούκα, τον βιολίστα Αντίλοχο Τρανό και τον τσελίστα Αστέριο Πούφτη οι οποίοι θα συμπράξουν με τους σολίστες της Λυρικής σκηνής Τάσο Αποστόλου και Ελένη Βουδουράκη σε έργα Σκαλκώτα, Καρέρ, και Χατζηδάκη.

Κατά την τελετή, η Κινεζική αντιπροσωπεία θα περιηγηθεί στα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου ενώ θα γίνει και επίδειξη τελετουργίας παρασκευής τσαγιού για τους παρευρισκόμενους.»

Την επίσημη έναρξη  ακολουθεί το χάος. Το πρώτο τετράμηνο του έτους έχει περάσει, αλλά καμία αρχαιολογική έκθεση δεν έχει σχεδιαστεί να αποσταλεί στην Κίνα. Καμία ιδέα δεν έχει συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, από όπου «περνάνε» υποχρεωτικά όλες οι προσωρινές εξαγωγές αρχαιοτήτων. Ανεπίτρεπτη περιφρόνηση προς την Κίνα, από την οποία θα μπορούσαμε να πάρουμε πολύ σημαντικές εκθέσεις, απείρως σημαντικότερες από τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Μόνο ως προσβολή μπορεί να εκληφθεί η φαεινή ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι, να αποσταλεί η έκθεση  Greeks που έχει παρουσιαστεί ήδη σε Καναδά και ΗΠΑ. Εδώ απαιτείται πρωτότυπη έκθεση. Και όχι μόνο μία, ούτε μόνο από τον αρχαίο πολιτισμό μας.

Το έτος Ελλάδας- Κίνας όλο αρχίζει και όλο δεν έχει τίποτα ώστε να ξεκινήσει. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος με κείμενό του στην εφημερίδα «Αυγή» τοποθετούσε την έναρξη «με τον εορτασμό της κινέζικης πρωτοχρονιάς στις αρχές Φεβρουαρίου». Κοντεύουμε αρχές Μαΐου και τίποτα ακόμα. Ούτε η επιτροπή που θα το οργανώσει. Η υπουργός Λυδία Κονιόρδου είχε παραδεχτεί σε συνέντευξη Τύπου, αρχές Μαρτίου, ότι υπάρχει καθυστέρηση στη συγκρότησή της. Έκτοτε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Το μόνο που έχει ετοιμαστεί για το γεγονός αυτό είναι το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο ετοιμάζεται να στείλει μια έκθεση κοσμημάτων στην Κίνα. Θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους, καθώς οι κινέζοι κάθε άλλο παρά ενθουσιάστηκαν με πρόταση του ΥΠΠΟΑ να αποσταλεί μικρή περιοδική έκθεση επαρχιακού μουσείου.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ετοίμαζε επί τέσσερα χρόνια το έτος Ελλάδας-Ρωσίας, το οποίο κατάφεραν να «χαμηλώσουν» οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά είχε να δείξει εκθέσεις και εκδηλώσεις. Τώρα τίποτα. Η οργάνωση ετών αποδείχθηκε και αυτή… κινέζικα για το υπουργείο Πολιτισμού μας. Δεν υπάρχει καν επίσημη ιστοσελίδα.

Όσο για το τι θα γίνει με το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, που η κινεζική πλευρά ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει στο SILO του Πειραιά, ακόμα περιμένουμε απάντηση από τους  Έλληνες. Ε, δεν είμαστε άξιοι της μοίρας μας;

Αντιγόνη Καρατάσου
http://www.liberal.gr/arthro/132901/epikairotita/2017/metaxu-teiou-kai-achladiou-to-etos-elladas-kinas.html