28 Απριλίου 2017

Γκάφα και με την καταμέτρηση του αποτελέσματος για την τροπολογία

[Εννοείται πω ςΟΛΑ, ΜΑ ΟΛΑ, τα ΜΜΕ μιλάνε για "λαθρεμπόριο" ή "λαθρεμπόρους" ώστε ο ανενημέρωτος να σχηματίσει την εντύπωση πως το λαθρεμπόριο το έκανε ο Σαββίδης! Σιγά μη γράψουν ότι το λαθρεμπόριο το έκανε το ίδιο το κράτος και πούλησε τα πρόστιμα στον μπούφο Σαββίδη]

Σε κοινοβουλευτική παρωδία εξελίχθηκε η υπόθεση με την (ν)τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ που διαγράφει πρόστιμα λαθρεμπορίου καθώς μετά τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις προκειμένου να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες, διαπιστώθηκε πως έχει γίνει λάθος στην καταμέτρηση των ψήφων και στην ανάγνωση του αποτελέσματος από το προεδρείο. Τελικά, η ανακοίνωση των επίσημων, τελικών αποτελεσμάτων έγινε από το γραφείο… Τύπου του κοινοβουλίου.


Συγκεκριμένα, το προεδρείο ανακοίνωσε ότι ψήφισαν συνολικά 256 βουλευτές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τόσες έλαβαν τα άρθρα του νομοσχεδίου και οι δύο υπουργικές τροπολογίες. Όμως, - σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του προεδρείου - η επίμαχη βουλευτική τροπολογία έλαβε 149 «ΝΑΙ» και 97 «ΟΧΙ», δηλαδή 246!

Σε ερώτηση δημοσιογράφων προς την νομοθετική υπηρεσία για την «απώλεια» 10 ψήφων στο αποτέλεσμα της τροπολογίας, οι αρμόδιοι παραδέχθηκαν ότι υπάρχει «πρόβλημα και πως αναζητούν τις αιτίες.

Λίγα λεπτά αργότερα, από το γραφείο τύπου της Βουλής ανακοινώθηκαν τα  επίσημα αποτελέσματα.

Συνολικά ψήφισαν 255 – και όχι 256 βουλευτές -, το νομοσχέδιο επι της αρχής έλαβε 151 «ΝΑΙ», 88 «ΟΧΙ» και 16 «ΠΑΡΩΝ» ενώ η επίμαχη τροπολογία για το λαθρεμπόριο 149 «ΝΑΙ» και 106 «ΟΧΙ».

Από την ψηφοφορία έλλειπαν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τους Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Γιάννη Θεοφύλακτο και Θόδωρο Παραστρατίδη που έστειλαν επιστολή δηλώνοντας ότι αν παραβρίσκονταν στην αίθουσα θα υπερψήφιζαν τις ρυθμίσεις και η κυρία Εύη Καρακώστα που όπως τονίστηκε από το γραφείο τύπου ένιωσε σκοτοδίνη και αποχώρησε λίγο πριν την ψηφοφορία.

Επίσης, από την ΝΔ έλλειπαν οι Σάββας Αναστασιάδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σταλυρος Καλαφάτης, Θόδωρος Καράογλου Γιώργος Καρασμάνης, Γιώργος Κασαπίδης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Χρήστος Σταϊκούρας που έστειλαν επιστολή δηλώνοντας ότι θα καταψήφιζαν την τροπολογία και οι Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Κοντογεώργος, Κώστας Κουκοδήμος, Κώστας Τζαβάρας. Τέλος, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη που επίσης είχε καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας έλλειπαν η κυρία Φώφη Γεννηματά που βρίσκεται στο Στρασβούργο και οι Ιλχάν Αχμέτ, Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτρης Κρεμαστινός, Κώστας Μπαργιώτας και Μιχάλης Τζελέπης που εξέφρασαν πρόθεση καταψήφισης της τροπολογίας.