11 Απριλίου 2017

Τέλη Απριλίου το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό – Καταψηφίζει η ΝΔ

Στο τέλος Απριλίου θα εισαχθεί τελικά στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο (ν/σ) για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Η συζήτηση του εν λόγω ν/σ άρχισε τη Μεγάλη Δευτέρα στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Κατόπιν, την Τετάρτη του Πάσχα, θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι στόχος του ν/σ είναι να αποτελέσει εργαλείο για τη διάσωση των επιχειρήσεων, ενώ αναφορικά με τις ευεργετικές του διατάξεις είπε: «Με το που προσέρχεται η τράπεζα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αρχικά, διαγράφονται το σύνολο των τόκων υπερημερίας και επίσης σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το δημόσιο φεύγουν αυτόματα το 95% των προστίμων προς τη φορολογική διοίκηση και το 85% των προσαυξήσεων και των τόκων μη εμπρόθεσμης καταβολής», τόνισε η Θ. Τζάκρη.

Η Ν.Δ. προτείνει δικό της πλαίσιο
Η Ν.Δ. αναμένεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αυτό κατέστησε σαφές η γενική εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη συζήτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
«Εδώ και 14 μήνες καθυστερείτε να κλείσετε την αξιολόγηση, με λογαριασμό βαρύ για την κοινωνία και την οικονομία. Πανηγυρίσατε στο προχθεσινό Eurogroup, ενώ ετοιμάζετε κατάλογο σκληρών υφεσιακών μέτρων για να δώσετε το τελειωτικό χτύπημα στην επιχειρηματικότητα», είπε η κ. Μπακογιάννη. Σχετικά με το ν/σ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια του επιχειρηματικού κόσμου» και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της το καταψηφίζει, επειδή «θα τινάξει την αγορά στον αέρα». Η βουλευτής της Ν.Δ. προειδοποίησε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις δημιουργούνται σοβαρές ευκαιρίες κατάχρησης, που μπορεί να βλάψουν τις τράπεζες και τους άλλους πιστωτές και παρουσίασε την πρόταση της Ν.Δ. για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η εναλλακτική πρόταση της Ν.Δ., όπως παρουσιάστηκε στη Βουλή, μεταξύ άλλων προβλέπει:
Να δημιουργηθεί πλατφόρμα που θα συγκεντρώνει στοιχεία οφειλών σε τράπεζες, δημόσιο και ταμεία, χωρίς να συμμετέχει η υπόλοιπη αγορά (εργαζόμενοι και προμηθευτές). Βάσει των στοιχείων αυτών να διαμορφώνει ο μεγαλύτερος σε αξία πιστωτής, πρόταση ρύθμισης. Να ακολουθεί, μέσω της πλατφόρμας, σύντομη διαπραγμάτευση και διαμόρφωση αντιπροτάσεων, που θα τίθεται σε ψηφοφορία.
Η οποιαδήποτε αναστολή να ισχύει από την αποστολή των στοιχείων στους πιστωτές και για διάστημα λίγων εβδομάδων (για να γίνει η διαπραγμάτευση και η ψηφοφορία).
Να μην επηρεάζονται στο ελάχιστον οι λοιποί πιστωτές και να μην επιβαρύνονται τα δικαστήρια, με εμπλοκή στην εξέλιξη της διαδικασίας.
Να παρέχεται εύλογη προστασία από ευθύνη στους συμμετέχοντες στη διαδικασία ρύθμισης, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από το Δημόσιο.

Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι ως πλαίσιο απαραίτητος για την προστασία των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας ή και υπερχρέωσης και για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες. «Για να πετύχει, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός πρέπει να επικεντρώνεται στις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα εργαλεία (ιδίως την αναγκαστική εκτέλεση και την εξυγίανση), δηλαδή να παρέχει λύσεις όπου η εξυγίανση δεν δικαιολογείται λόγω καθυστέρησης και κόστους, ενώ η αναγκαστική εκτέλεση θα διέκοπτε μια βιώσιμη δραστηριότητα».

Θα το καταψηφίσει και το ΚΚΕ
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εξέφρασε την άποψη ότι σκοπός του ν/σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είναι το «ξεσκαρτάρισμα» ανάμεσα σε βιώσιμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο κ. Βαρδαλής έκανε σαφές ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο.