06 Απριλίου 2017

Ξεβράκωμα απ' τις Βρυξέλλες: Η ασυμφωνία Αθήνας-Θεσμών ματαίωσε την τηλεδιάσκεψη και όχι τεχνικό πρόβλημα

Φως στο παρασκήνιο της ματαίωσης της προγραμματισμένης για χθες τηλεδιάσκεψης ρίχνουν ευρωπαϊκές πηγές, σημειώνοντας ότι η συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον υπ’ ατμόν πρόεδρο του Eurogroup αλλά και η απόσταση μεταξύ δανειστών - Αθήνας σε κάποια από τα εκκρεμή θέματα οδήγησαν τελικά στη ματαίωση.


Όπως ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές, η τηλεδιάσκεψη δεν μπορούσε να γίνει λόγω τεχνικών- διαδικαστικών λόγων, ενώ υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο iefimerida ότι κάποιο από τα πρόσωπα- κλειδιά της τηλεδιάσκεψης δεν μπορούσε να συμμετάσχει. Όντως, τόσο ο Ε. Τσακαλώτος, όσο και ο Γ. Χουλιαράκης με κάποια άλλα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, βρίσκονταν από νωρίς το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών και περίμεναν, έως ότου η τηλεδιάσκεψη ματαιώθηκε, ενώ δεν προγραμματίστηκε, τελικά, ούτε μια νέα τηλεδιάσκεψη για το πρωί της Πέμπτης.

Ευρωπαϊκές πηγές μιλώντας στο iefimerida έδωσαν μια άλλη διάσταση στο θέμα. «Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη δεν έγινε λόγω απόστασης σε ορισμένα θέματα και αναμονής της συνάντησης Σόιμπλε- Ντάισελμπλουμ», ανέφεραν χαρακτηριστικά , αποκαλύπτοντας επί της ουσίας ότι η αδυναμία ή η απροθυμία κάποιου ή κάποιων από τα πρόσωπα- κλειδιά, δεν οφειλόταν σε τεχνικούς αλλά ουσιαστικούς λόγους.

Αναζητώντας κανείς το πεδίο όπου υπάρχει ακόμα απόσταση μεταξύ Αθήνας και δανειστών, δεν έχει παρά να ανατρέξει στο προσχέδιο συμφωνίας που διέρρευσε χθες από το Bloomberg και στην ανεπίσημη αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Το προσχέδιο αυτό προβλέπει περικοπές στις συντάξεις στο 1% του ΑΕΠ το 2019 και ανάλογη μείωση του αφορολογήτου το 2020, με πρόβλεψη εφαρμογής όλων των μέτρων το 2019 αν δεν βγουν τα νούμερα του 2018. «Περίπου» ήταν η απάντηση υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου σε ερώτηση αν αυτό είναι το σχέδιο συμφωνίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει να πιέζει για σταδιακή μείωση των συντάξεων ήτοι ένα μεγάλο μέρος να γίνει το 2019 και το υπόλοιπο το 2020.

Παγίδες κρύβει, πάντως και το τετ-α-τετ Σόιμπλε με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών συμμερίζεται την… πρεμούρα του προέδρου του Eurogroup να «κλείσει» όπως- όπως το ελληνικό ζήτημα. Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν, δε, ότι το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών συντάχθηκε τις τελευταίες ημέρες με το ΔΝΤ, απαιτώντας εμπροσθοβαρώς όλα τα μέτρα ήτοι την εφαρμογή τους από το 2019, ενώ παράλληλα επανέφερε στο τραπέζι το μείζον θέμα των πλεονασμάτων μετά από το 2018 (fiscal path), γνωρίζοντας ότι μια τέτοια συζήτηση σε επίπεδο Θεσμών μπορεί να «μπλοκάρει» την τεχνική συμφωνία.

Η προσοχή όλων στρέφεται, πλέον, στη Μάλτα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς προκειμένου να «ξεκολλήσει» η διαπραγμάτευση. Ωστόσο, τα «κλειδιά» για μια ακόμα φορά φαίνεται ότι τα κρατούν ο Π. Τόμσεν και ο Β. Σόιμπλε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
iefimerida.gr