09 Απριλίου 2017

Ο Παππάς λέει ψέμματα-Ανοιχτή παραμένει η υπόθεση πιθανής χρηματοδότησης των Podemos με 7 εκατ. δολάρια από τη Βενεζουέλα

Τρεις φορές μέσα σε λίγες μέρες επιχείρησε ο Νίκος Παππάς, με δημόσιες τοποθετήσεις του την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποιώντας στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, να «ξεπλύνει» το ισπανικό κόμμα Podemos από τις κατηγορίες για πιθανή χρηματοδότηση από το καθεστώς της Βενεζουέλας.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης στον «Ελεύθερο Τύπο», επικαλούμενος μαρτυρίες και ντοκουμέντα, η υπόθεση για τους Podemos παραμένει ανοιχτή για τις Αρχές τόσο στην Ισπανία όσο και στη Βενεζουέλα, διαψεύδοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς του κ. Νίκου Παππά. Επιπλέον, αποδεικνύεται πως ο ισχυρισμός του κ. Νίκου Παππά ότι ο Ισπανός δημοσιογράφος που είχε δημοσιεύσει την υπόθεση με την πιθανή χρηματοδότηση των Podemos από τη Βενεζουέλα, καταδικάστηκε και πλήρωσε πρόστιμο 20 χιλιάδων ευρώ, είναι παντελώς αναληθής.

Ο κ. Παππάς μάλιστα είχε χαρακτηρίσει στη Βουλή τον Ισπανό δημοσιογράφο «λαϊκιστή» και ουσιαστικά προειδοποίησε και άλλους στην Ελλάδα να μην αναπαράγουν αυτά τα δημοσιεύματα για να μην έχουν… την ίδια τύχη. Στην πραγματικότητα όμως, αυτός που καταδικάστηκε και υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση 20 χιλιάδων ευρω είναι ένας Ισπανός δημοσιογράφος ο οποίος είχε αποκαλέσει τον Ιγκλέσιας «μ@λ…» και καταδικάστηκε για εξύβριση. Μια υπόθεση που προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την κατηγορία για πιθανή χρηματοδότηση των Podemos από τη Βενεζουέλα.

Παρά τις μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα η Δικαιοσύνη στην Ισπανία δεν άσκησε διώξεις επειδή παρ’ ότι η χρηματοδότηση στους ιδρυτές των Podemos από τη Βενεζουέλα επιβεβαιώθηκε, αυτή έγινε λίγο πριν ιδρύσουν το κόμμα, μέσω ενός ινστιτούτου, και δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα αυτά κατέληξαν στα ταμεία του κόμματος.

Τι αποκαλύπτει ο Ισπανός δημοσιογράφος της ABC
Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία στον «Ελεύθερο Τύπο» του Ισπανού δημοσιογράφου Χαβιέρ Τσικότε, της εφημερίδας ABC, ο οποίος πρώτος αποκάλυψε το θέμα με την χρηματοδότηση των Podemos από το καθεστώς της Βενεζουέλας. Όπως εξηγεί ο κ. Τσικότε, το καθεστώς της Βενεζουέλας χρηματοδοτούσε τους ιδρυτές των Podemos μέσω ενός ινστιτούτου (CEPS) που παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη στον Τσάβες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, οι ιδρυτές των Podemos συνολικά πήραν από τη Βενεζουέλα περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Νίκος Παππάς, απαντώντας την Παρασκευή στη Βουλή, στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον πρωθυπουργό, για το πολύκροτο ταξίδι στη Βενεζουέλα που αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος», επανέλαβε ότι υπάρχει ένα «αφήγημα της άκρας Δεξιάς» ότι «η Αριστερά στην Ευρώπη χρηματοδοτείται με σκοτεινό τρόπο από τη Βενεζουέλα». Τα ίδια είχε υποστηρίξει και πριν από λίγες μέρες σε τηλεοπτική του συνέντευξη («Έψιλον»), όπου μάλιστα είχε αποκαλέσει τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη «ψεύτη», επειδή είχε αναφέρει το θέμα της πιθανής χρηματοδότησης των Podemos από τη Βενεζουέλα.

Αναληθή στοιχεία ΠαππάΟ κ. Παππάς επικαλούμενος στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι:
  • Η υπόθεση της πιθανής χρηματοδότησης των Podemos από τη Βενεζουέλα μπήκε στο αρχείο από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.
  • Ο Ισπανός δημοσιογράφος που αποκάλυψε την υπόθεση για τους Podemos αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 20 χιλιάδων ευρώ.
Και οι δυο ισχυρισμοί του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει ανοικτός στην Ισπανία, όπου η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται, όπως τονίζουν δικαστικές πηγές. Ο κ. Παππάς αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη πτυχή της υπόθεσης (η περίπτωση γνωστή ως «PISA») που πράγματι μπήκε στο αρχείο από τη Δικαιοσύνη, αλλά αυτή σε καμία περίπτωση δεν αφορά το σύνολο της υπόθεσης για τη χρηματοδότηση.

Ο Ισπανός δημοσιογράφος που έβρισε τον Ιγκλέσιας
Επιπλέον ο δημοσιογράφος, στον οποίον αναφέρεται ο κ. Παππάς ότι πλήρωσε πρόστιμο, δεν είναι εκείνος ο οποίος αποκάλυψε την υπόθεση, αλλά ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Αλφόνσο Ρόχο, ο οποίος το 2014 κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής τους αντιπαράθεσης τον είχε αποκαλέσει μ@λ... και τομάρι, καθώς, όπως υποστήριξε «έπαιρνε χρήματα από τα καθεστώτα που δολοφονούν», όπως της Βενεζουέλας και του Ιράν.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε επιτεθεί στον Ρόχο, υποστηρίζοντας ότι λέει ψέματα και πως στο παρελθόν ήδη έχει καταδικαστεί από δικαστήρια «για τα ψέματα που λέει». Η τοποθέτηση του Ιγκλέσιας εξόργισε τον Ρόχο ο οποίος προέβη σε αυτούς τους απαράδεκτους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Το έντονο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στους δυο άνδρες σημειώθηκε στον τηλεοπτικό αέρα στην εκπομπή «Η έκτη νύχτα», στην Ισπανία στις 15 Μαρτίου του 2014. Ήταν η περίοδος που είχαν δημιουργηθεί οι Podemos και ο Ιγκλέσιας ήταν καλεσμένος της εκπομπής, στην οποία βρίσκονταν και δημοσιογράφοι οι οποίοι του υπέβαλλαν ερωτήσεις.

Ο Ιγκλέσιας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του Ρόχο και υπέβαλε μήνυση. Το δικαστήριο μείωσε το ποσό της αποζημίωσης, από 30 χιλιάδες ευρώ που είχε ζητήσει ο Ιγκλέσιας, σε 20 χιλιάδες ευρώ, τονίζοντας στην απόφαση του πως είναι άλλο πράγμα η ελευθερία της έκφρασης και άλλο πράγμα το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, την οποία έθιξε στην εν λόγω τηλεοπτική εκπομπή ο Ισπανός δημοσιογράφος.

Η αλήθεια για τους Podemos
Την υπόθεση της πιθανής χρηματοδότης των Podemos από το καθεστώς της Βενεζουέλας αποκάλυψε ο έγκριτος δημοσιογράφος της εφημερίδας ABC και καθηγητής πανεπιστημίου κ. Χαβιέρ Τσικότε. Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Τσικότε ξεκαθαρίζει πως η υπόθεση, η οποία παραμένει ανοιχτή, «συνιστά τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο», αφού η χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα έχει αποδειχθεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τον απλούστατο λόγο ότι η χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα στους ιδρυτές των Podemos έγινε πριν εκείνοι δημιουργήσουν το κόμμα. Ωστόσο τα χρήματα αυτά φέρεται να τα χρησιμοποίησαν στη συνέχεια για να δημιουργήσουν το κόμμα των Podemos. Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες. Ο νόμος στην Ισπανία απαγορεύει την χρηματοδότηση κομμάτων από πηγές του εξωτερικού. Ωστόσο παρ’ ότι η χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα έχει επιβεβαιωθεί με στοιχεία, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία επειδή έγινε πριν από την ίδρυση του κόμματος και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι τα χρήματα αυτά κατέληξαν στα ταμεία των Podemos.


«Το καθεστώς της Βενεζουέλας δεν έδινε χρήματα απευθείας στον Πάμπλο Ιγκλέσιας. Η πληρωμή γινόταν μέσω ενός ινστιτούτου (CEPS), στο οποίο ο Ιγκλέσιας συμμετείχε. Ωστόσο, εκείνος που έπαιρνε κατευθείαν χρήματα ήταν ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, ιδρυτής των Podemos και πρώην νούμερο δυο στο κόμμα, μέχρι που παραιτήθηκε λόγω της συγκεκριμένης υπόθεσης. Όλες αυτές οι πληρωμές είναι αποδεδειγμένες 100%».

Ο Ισπανός δημοσιογράφος ξεκαθαρίζει ότι κανένας δεν έχει διαψεύσει τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι υπήρξε χρηματοδότηση. «Όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις σχέσεις Βενεζουέλας – Ιράν – ιδρυτών των Podemos είναι αληθινά και επιβεβαιωμένα. Κανένας δεν τα έχει αμφισβητήσει και κανένας δεν μου έχει κάνει μήνυση, ούτε καν με έχει κατηγορήσει για κάτι που έγραψα ή είπα» και προσθέτει: «Οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και του Ιράν, καθεστώτα που δεν είναι δημοκρατικά, έγιναν χορηγοί της γέννησης των Podemos χρηματοδοτώντας των ηγέτες τους και το ινστιτούτο τους, το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα πολιτικό κόμμα. Αυτό συνιστά ένα πολιτικό σκάνδαλο και θα έπρεπε να ερευνηθεί περεταίρω αν αυτά τα χρήματα κατέληξαν στα ταμεία των Podemos, γιατί αν αυτό έγινε, εκτός από σκάνδαλο αποτελεί και ένα έγκλημα», δηλώνει ο κ. Τσικότε στον «Ελεύθερο Τύπο».

Τα ντοκουμέντα

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα ABC, που είχε πρόσβαση σε έγγραφα – ντοκουμέντα, τα οποία αναδημοσιεύει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», οι ιδρυτές των Podemos χρηματοδοτήθηκαν με περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ από το καθεστώς του Ούγο Τσάβες, μέχρι το 2012. Οι Podemos πάντως, έχουν ξεκαθαρίσει με τον πλέον επίσημο τρόπο πως δεν έχουν λάβει καμία παράνομη χρηματοδότηση και πως η υπόθεση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκστρατεία των αντιπάλων τους για να πληγεί το κόμμα στην Ισπανία.

Τα στοιχεία – φωτιά δείχνουν ότι η χρηματοδότηση έγινε μέσω ενός ινστιτούτου που είχαν συστήσει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, συνιδρυτές των Podemos, με το όνομα «Κέντρο Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών» (CEPS), ο οποίος παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.


Το ντοκουμέντο που φέρει την υπογραφή του Ούγο Τσάβες και τεκμηριώνει ποσό χρηματοδότησης 2.492.557 δολαρίων στους ιδρυτές των Podemos, το οποίο αναδημοσιεύει ο "Ελεύθερος Τύπος".

Τα περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα ντοκουμέντα, χορηγήθηκαν σε διαφορετικές περιόδους. Η μια δόση χορηγήθηκε το 2008, όπου οι ιδρυτές των Podemos έλαβαν 2,49 εκατομμύρια δολάρια και μεταξύ 2009 και 2012 δόθηκαν άλλα 4,2 εκατομμύρια δολάρια
Στο έγγραφο – ντοκουμέντο που βλέπετε, κάτω δεξιά υπάρχει η υπογραφή του Ούγο Τσάβες, ενώ κάτω αριστερά υπάρχει η υπογραφή και του πρώην υπουργού Οικονομικών Ραφαέλ Ισέα, στην εκταμίευση ποσού 1.850.700 ευρώ το έτος 2008. Σε άλλο έγγραφο ο Ισέα, σύμφωνα με την ABC, αιτιολογεί την εκταμίευση αυτού του ποσού αναφέροντας: «Η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση του οργανισμού με την οποία υπάρχει σύμβαση, επιτρέπει την ενίσχυση των δεσμών με αναγνωρισμένους εκπροσώπους της Αριστερής διανόησης, βασικά αντικαπιταλιστικής, όπου στην Ισπανία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συμφωνίες με πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικά κινήματα, προωθώντας σε αυτή τη χώρα πολιτικές αλλαγές ακόμη πιο συγγενείς με την μπολιβαριανή κυβέρνηση». Η αιτιολογία για την εκταμίευση του ποσού ξεκάθαρα αποκαλύπτει την πρόθεση της Βενεζουέλας να προκαλέσει πολιτικές αλλαγές στην Ισπανία μέσω της χρηματοδότησης του εν λόγω φορέα, ο οποίος στη συνέχεια θα έπαιρνε τη μορφή πολιτικού σχηματισμού που θα διεκδικούσε ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, όπως και έγινε.

Έγγραφα του Ινστιτούτου CEPS από την περίοδο που δρούσε στη Βενεζουέλα, που υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεση της η αντιπολίτευση και δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, δείχνουν ότι οι ιδρυτές των Podemos συμβούλευαν μεταξύ άλλων το καθεστώς πώς να διώκει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πώς να χρησιμοποιεί προπαγανδιστικά μέσα για να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο.

Η κατάθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βενεζουέλας που "καίει" τους ιδρυτές των Podemos. Το έγγραφο αναδημοσιεύει ο "Ελεύθερος Τύπος".

Η κατάθεση του Ραφαέλ Ισέα

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τσάβες, Ραφαέλ Ισέα, που διαφώνησε με το καθεστώς, κατάφερε να διαφύγει από τη Βενεζουέλα και έχει βρει καταφύγιο στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας. Η ισπανική Δικαιοσύνη ζήτησε τη συνδρομή των Αρχών των ΗΠΑ και έστειλε δικαστές για να πάρουν κατάθεση από τον πρώην υπουργό του καθεστώτος της Βενεζουέλας.

Ο Ραφαέλ Ισέα με την κατάθεση που έδωσε, το έγγραφο της οποίας αναδημοσιεύει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», ουσιαστικά «καίει» το κόμμα της Αριστεράς στην Ισπανία, αφού βεβαιώνει ότι πράγματι το καθεστώς του Ούγο Τσάβες έδωσε χρηματοδότηση 7 εκατομμύρια ευρώ στο κόμμα, μέσω του ινστιτούτου των Ιγκλέσιας και Μονεδέρο.

Ο πρώην υπουργός αφού επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του εγγράφου που φέρει και την υπογραφή του Τσάβες, μεταξύ άλλων αναφέρει στην κατάθεση του, που έδωσε στις 12 Απριλίου του 2016: «Ένα μέρος των χρηματοδοτήσεων εμφανίζονται σε λογαριασμό του Υπουργείου Λαϊκής Εξουσίας, τις οποίες ο πρόεδρος είχε εγκρίνει, αλλά είναι πιθανό να έγιναν πληρωμές και με άμεσο τρόπο, μέσω άλλων υπουργείων και οργανισμών της κυβέρνησης της Βενεζουέλας από τον προϋπολογισμό που είχε».

Ο Ισέα κατονομάζει τους Πάμπλο Ιγκλέσιας, Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, Ινίγο Ερεχόν και Χόρχε Βεστρίνχε, (ηγετικά στελέχη των Podemos) ότι «από το 2007» επισκέπτονταν τη Βενεζουέλα «συχνά, συμμετέχοντας σε συναντήσεις και προγράμματα πολιτικής διαμόρφωσης, τα οποία διαχειρίζονταν διάφορα υπουργεία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας».

Ο Ισέα ζήτησε προστασία από τις ΗΠΑ, αφού χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως πολιτικό κρατούμενο, επειδή κατήγγειλε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη της Βενεζουέλας ότι σχετίζονται «με τη διακίνηση ναρκωτικών και την τρομοκρατία».
Δικαστικές πηγές της Ισπανίας τονίζουν στον «Ελεύθερο Τύπο» πως η υπόθεση των Podemos «παραμένει ανοιχτή στην Ισπανία, ιδίως η αστυνομική έρευνα. Επίσημα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι νέο προς διερεύνηση. Αν όμως προκύψει οποιοδήποτε νέο στοιχείο, ο φάκελος θα ανοίξει ξανά».

Έρευνα και στη Βενεζουέλα

Η υπόθεση της πιθανής χρηματοδότησης των Podemos στην Ισπανία από το καθεστώς του Ούγο Τσάβες παραμένει ανοικτή και στη Βενεζουέλα. Στο έγγραφο που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», βλέπετε την έκθεση που συνέταξε η ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου της Βενεζουέλας για την πιθανή χρηματοδότηση των Podemos. Η αντιπολίτευση μετά από την έρευνα που έχει διενεργήσει, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες πράγματι έχει χρηματοδοτήσει κόμματα και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο με σκοπό να «εξάγει» τη λεγόμενη μπολιβαριανή επανάσταση.

Η έκθεση έχει τίτλο: «Χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας στο πολιτικό κόμμα της Ισπανίας Podemos» και κάνει λόγο για ποσό 7.168.090 δολαρίων που έδωσε η κυβέρνηση Τσάβες στους ιδρυτές των Podemos.

Μάλιστα, όπως μου είχε πει σε συνέντευξη που μου είχε δώσει πρόσφατα ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής, Αλφόνσο Μαρκίνα, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε χρησιμοποιήσει τεράστια ποσά από τα έσοδα από τις πωλήσεις του πετρελαίου για να χρηματοδοτήσει «κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική αλλά και κόμματα και πολιτικά κινήματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς». Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο βάζει συνεχώς προσκόμματα στο έργο της Επιτροπής και οι δικαστικές Αρχές (που ελέγχονται από τον Μαδούρο) δεν είναι διατεθειμένες να ασκήσουν διώξεις εναντίον αξιωματούχων που πιθανώς εμπλέκονται στις παράνομες χρηματοδοτήσεις.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, και πρόεδρος της ανεξάρτητης Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, Φρέντυ Γκεβάρα, αναφερόμενος στην υπόθεση της χρηματοδότησης των Podemos δήλωσε πως «οι συμβουλές των Podemos στη Βενεζουέλα είναι οι πιο ακριβές στον πλανήτη»! Σε συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo υποστήριξε: «Δεν μιλάμε για ένα κατασκευαστικό έργο, αλλά για μια συμβουλευτική υποστήριξη. Είναι οι πιο ακριβές ιδέες στον πλανήτη Γη»!