05 Απριλίου 2017

Το απόλυτο φιάσκο με τον ΕΦΚΑ: «Tρύπα» 36% στις αναμενόμενες εισπράξεις

Επιβεβαιώθηκε πλήρως το φιάσκο με το νέο τρόπο υπολογισμό των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το ποσοστό εισπραξιμότητας του ασφαλιστικού χαρατσιού ανήλθε στο 64%. Με άλλα λόγια, υπήρξε «τρύπα» 36% στον εισπρακτικό στόχο.

Ο στόχος των εσόδων από εισφορές κύριας σύνταξης –υγειονομικής περίθαλψης των επαγγελματιών και των αγροτών για τον Ιανουάριο του 2017 ανέρχονταν σε 270 εκατ. ευρώ. Αντ’ αυτού, εισπράχθηκαν γύρω στα 170 -175 εκατ. ευρώ.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ έδωσε στους υπόχρεους καταβολής εισφορών δύο μήνες προθεσμία αντί για ένα. Συγκεκριμένα, ο εισφορές του Ιανουαρίου έπρεπε αρχικά να καταβληθούν έως 28/2.

Ωστόσο, δόθηκε παράταση για τις 17 Μαρτίου και έπειτα για τις 31 Μαρτίου. Εξάλλου για τους εργαζομένους με μπλοκάκι που ασφαλίζονται ως μισθωτοί, έχει δοθεί παράταση έως την Παρασκευή 7/4.

Έτσι η μέση μηνιαία εισπραξιμότητα του χαρατσιού δεν ανέρχεται σε 64%, αλλά στο μισό, δηλαδή 32%. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος αποτυχίας του χαρατσιού.

Ο δεύτερος λόγος απόδειξης της αποτυχίας του χαρατσιού είναι ότι δεν αυξήθηκε το πλήθος των εγγεγραμμένων στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι προσέτρεξαν να καταβάλλουν τις νέες εισφορές.

Εκτιμάται ότι γύρω στους 700.000-750.000 επί συνόλου 1,4 εκατομμυρίου που έλαβαν ειδοποιητήριο από τον ΕΦΚΑ, πλήρωσαν την 1η μηνιαία δόση του ασφαλιστικού χαρατσιού.

Το πλήθος αυτό ελάχιστα διαφέρει από εκείνο που κατέβαλλε εισφορές με βάση το σύστημα υπολογισμού των εισφορών (σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) μέχρι 31/12/2016.

Έτσι, με βάση τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, δεν φαίνεται να «επέστρεψαν» στην ασφάλιση-περίθαλψη γύρω στους 200.000 -300.000 επαγγελματίες ή αγρότες, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από το ασφαλιστικό σύστημα, λόγω της αδυναμίας τους να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές.

Όχι μόνο αυτό, αλλά μάλλον μειώθηκε η «δεξαμενή» ορισμένων κατηγοριών ασφαλισμένων που θα μπορούσαν να καταβάλλουν εισφορές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο ίδιος Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος το 2016, δηλαδή κατά τη χρονιά που έγινε γνωστός ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών για τα μπλοκάκια, διέκοψαν το μπλοκάκι 44.531 ασφαλισμένοι. Αυτός είναι ο τρίτος λόγος απόδειξης της αποτυχίας του χαρατσιού.

Ο τέταρτος λόγος είναι πως όλα αυτά συνέβησαν ενώ το υπουργείο Εργασίας είχε 8 μήνες στη διάθεση του για να ετοιμάσει τους μηχανισμούς είσπραξης του χαρατσιού.

Ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος προέβλεπε την ίδρυση του ΕΦΚΑ και ταυτόχρονα την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για επαγγελματίες –αγρότες είχε τεθεί σε ισχύ από 13/5/2016.

Ωστόσο η πρώτη εφαρμοστική εγκύκλιος για το χαράτσι εκδόθηκε στις 20/1/2017, δηλαδή 20 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών.

Δίπλα στη διαχειριστική αδυναμία του υπουργείου Εργασίας η οποία συνέβαλε στην εισπρακτική αποτυχία των νέων εισφορών, έρχεται και η πολιτική αποτυχία όχι μόνο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου αλλά και συνολικά της κυβέρνησης να «πείσει» τους επαγγελματίες και τους αγρότες πως ο νέος τρόπος υπολογισμός εισφορών είναι «δίκαιος».

Αυτός είναι ο πέμπτος λόγος αποτυχίας του χαρατσιού. Και μόνο ο καταρχάς υπολογισμός των εισφορών τους με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015 προξένησε τεράστιες αντιδράσεις, δεδομένου ότι τόσο το 2016 όσο και τους πρώτους μήνες του 2017 παρατηρείται πτώση στα εισοδήματα τους, βάσει όλων των μέχρι τώρα διαθέσιμων μετρήσεων.

Έτσι οι επαγγελματίες καλούνταν με χαμηλότερα τρέχοντα εισοδήματα, να καταβάλλουν εισφορές υπολογισμένες με υψηλότερα παρελθόντα εισοδήματα. Ακόμα και οι μηχανικοί, γιατροί και οι δικηγόροι οι οποίοι είχαν εκπτώσεις από 5% έως 50% στην καταβολή του χαρατσιού (σ.σ. για εισοδήματα από 7.000 έως 58.000 ευρώ), αδυνατούν όχι μόνο καταβάλλουν τις νέες εισφορές, αλλά και τις παλιές.

Γι’ αυτό, ο ΕΦΚΑ έχει ήδη δώσει 2 παρατάσεις για την καταβολή των εισφορών του β’ εξαμήνου του 2016. Η πρώτη νέα προθεσμία έληγε στις 31/3/2017, ενώ η δεύτερη νέα προθεσμία λήγει στις 30/6/2017.