24 Μαΐου 2017

Νέα μεγάλη επιτυχία Ψινάκη στην Κίνα (ΦΩΤΟ)

Σαρωτικός ήταν ο Ηλίας Ψινάκης κατά την επίσκεψή του στην Κίνα 11-15/5 για το 2ο Φόρουμ Ελληνοκινεζικών σχέσεων ελληνικών και κινεζικών δημοτικών αρχών.

Η παρουσία του δημάρχου Μαραθώνα, έγινε στο πλαίσιο της ενίσχυσης των Ελληνο-Κινεζικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, μέσα από την οραματική αναβίωση του «Δρόμου του Μεταξιού» και τη λειτουργική διασύνδεση των δήμων και των πολιτών τους, σε συνέχεια του ιδρυτικού Συνεδρίου Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Ζάππειο Μέγαρο.


Ο Ηλίας Ψινάκης συνοδευόταν από εκπροσώπους 9 δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης. Η επίσκεψή του συνδυάστηκε με την διοργάνωση της διεθνούς πρωτοβουλίας της Κινέζικης κυβέρνησης για την προώθηση του Δρόμου του μεταξιού – «Βelt and Road Top summit forum» όπου 29 αρχηγοί κρατών, 60 υπουργοί και πολυάριθμες αποστολές υψηλών αξιωματούχων αντάλλαξαν απόψεις για την διεθνή αυτή πρωτοβουλία που προάγει την συνδεσιμότητα των λαών μέσω επενδυτικών ευκαιριών σε επίπεδο πολιτισμού, τουρισμού, αθλητισμού και επιχειρηματικότητας


Τσίπρας: Οι δήμοι έχουν ξεχωριστό ρόλο στη σύσφιξη σχέσεων

Ενώ στο συνέδριο μίλησε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κατά το χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τους διοργανωτές, την Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, καθώς και την CPAFFC για την πρόσκληση και σημείωσε ότι το 2ο Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων αποτελεί μεγάλη ευκαιρία να αναδείξουμε τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών μας και τη συμβολή τους στο παγκόσμιο πολιτισμό και να τα παντρέψουμε στις σημερινές συνθήκες.

Τόνισε επίσης ότι το 2017 αποτελεί έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας Κίνας και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ. Αναφέρθηκε στην υπογραφή συμφωνίας 3ετους συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σε θέματα επενδυτικών πρωτοβουλιών, ενέργειας, υποδομών και τηλεπικοινωνιών, καθώς και στη δημιουργία απευθείας αεροπορικής πτήσης Αθήνας – Πεκίνου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Δήλωσε ότι οι Δήμοι έχουν ένα ξεχωριστό ρόλο στη σύσφιξη σχέσεων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί μέσω πρωτοβουλιών όπως οι αδελφοποιήσεις πόλεων, οι ανταλλαγές αποστολών, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων από κοινού, η συνεργασία μέσω των Πανεπιστημίων, καθώς και η συνεργασία σε επίπεδα αγροτικής παραγωγής και βιομηχανίας βοηθούν στην ενδυνάμωση των διακρατικών σχέσεων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.


Οι διμερείς συμφωνίες

Ο δήμαρχος Μαραθώνα, ως άνθρωπος με συνέχεια και συνέπεια στο όραμά του για την προώθηση των ελληνοκινεζικών σχέσεων συμμετείχε στο συνέδριο BELT AND ROAD FORUM και την προηγούμενη μέρα διοργάνωσε ως Πρόεδρος της Αμφικτυονίας των Αρχαίων Ελληνικών πόλεων το 2ο Φόρουμ ελληνικών και κινεζικών πόλεων στο οποίο υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες και πραγματοποιήθηκαν B2B συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων αξιωματούχων και κινεζικών επιχειρηματιών και φορέων.

Συγκεκριμένα υπεγράφησαν:

1. Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την προώθηση των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στην Πόλη Nanjing της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της πόλης του Μαραθώνα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

2. Συμφωνία για τη διαμόρφωση φιλικής σχέσης μεταξύ της πόλης Kaifeng της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ο στόχος της Αμφικτυονίας

Το δίκτυο της ένωσης πόλεων και περιφερειών Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών πόλεων στόχο του έχει να ενώσει όλες τις πόλεις με ελληνικό αποτύπωμα στη λεκάνη της Μεσογείου καθώς και σε κάθε γωνιά της γης όπου οι Έλληνες μετέβησαν με σκοπό να φθάσει μέχρι τα βάθη της Ασίας.

Ο κ. Ψινάκης ένθερμος υποστηρικτής της εξωστρέφειας της χώρας μας δηλώνει παρών σε κάθε τέτοια νέα πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης.