16 Μαΐου 2017

ΠΙΝΑΚΑΣ! Ρεκόρ δεκαετίας έκανε ο Τσίπρας!

Την ώρα που η Πορτογαλία έκανε θετικό ρεκόρ ανάπτυξης για την τελευταία δεκαετία "Το ΑΕΠ Α' τριμήνου 2017 είναι το μικρότερο του αντίστοιχου τριμήνου σε όλη την διάρκεια της κρίσης Και στα 9 χρόνια" έγραψε στο Twitter o γνωστός αρθρογράφος του capital.gr, Πέτρος Λάζος και δημοσίευσε τον παρακάτω πίνακα:





Ρεκόρ 10ετίας για τον ρυθμό ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ο ρυθμός ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας, καταγράφει ρεκόρ δεκαετίας.

Η Πορτογαλία κατάφερε να εμφανίσει το πρώτο τρίμηνο του 2017 ανάπτυξη 2,8%,  τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας, χάρη στις ισχυρές εξαγωγές και στην ανάκαμψη των επενδύσεων.

Το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ της Πορτογαλίας είχε αυξηθεί κατά 2% σε ετήσια βάση.



Αναλυτές ανέμεναν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με 0,7% σε τριμηνιαία βάση και 2,4% σε ετήσια βάση.

Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετους ομολόγου υποχώρησε στο 3,356%, το χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το Νοέμβριο, μετά τα στοιχεία που δημοσίευσε η πορτογαλική στατιστική υπηρεσία.

«Τα θετικά αυτά νούμερα επιβεβαιώνουν την συνεχή ανάπτυξη που ξεκίνησε στα μέσα του 2013 και την επιτάχυνση στο ρυθμό της επέκτασης, που είναι κάτι νέο» ανέφερε ο Φιλίπε Γκαρσία στο Reuters, επικεφαλής της συμβουλευτικής Informacao de Mercados Financeiros.
Ο κ. Γκαρσία αποδίδει την επιτάχυνση της ανάπτυξης σε τρεις, κυρίως παράγοντες:

Στην ύπαρξη ιστορικά χαμηλών επιτοκίων δανεισμού γενικότερα στην Ευρώπη
Στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που περιορίζει το ρίσκο που ενέχουν τα πορτογαλικά ομόλογα για τους επενδυτές
Στην άνθηση του πορτογαλικού τουρισμού.