09 Μαΐου 2017

Δικαίωση Βρούτση-Η τρόικα τους επιβάλλει επαναλειτουργία του "ΗΛΙΟΣ"

 Ένα από τα προαπαιτούμενα της τρόικα είναι να επαναλειτουργήσουν το πληροφοριακό σύστημα ΗΛΙΟΣ που παρακολουθούσε τη δαπάνη των συντάξεων, τις μηνιαίες εκθέσεις του οποίου κατήργησε το ρεμάλι ο Κατρούγκαλος πριν 1,5 χρόνο/

Δικαίως πανηγυρίζει λοιπόν ο Βρούτσης ο οποίος δημιούργησε τον ΗΛΙΟ:




Θυμίζουμε παλαιότερη ερώτηση του Βρούτση στον Κατρούγκαλο για την κατάργηση του πληροφοριακού συστήματος ΗΛΙΟΣ:

Βρούτσης προς Κατρούγκαλο: Γιατί καταργήσατε το σύστημα «Ηλιος» στις συντάξεις;
29/01/2016

Ατεκμηρίωτο το επιχείρημα ότι τα στοιχεία είναι «πειραγμένα» λέει ο βουλευτής της ΝΔ και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ακυρώσει κάθε μεταρρύθμιση

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο υπέβαλε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, αναφορικά με την κατάργηση του συστήματος Ήλιος από την κυβέρνηση.

Εδώ και έξι μήνες, λέει ο κύριος Βρούτσης, το σύστημα που παρείχε αξιόπιστα στοιχεία μηχανοργάνωσης των συντάξεων, έχει ουσιαστικά καταργηθεί και η κυβέρνηση προβάλλει απλώς το ατεκμηρίωτο επιχείρημα πως τα στοιχεία που περιείχε ήταν «πειραγμένα». «Πρόκειται για παραλήρημα λαϊκισμού και φθηνής προπαγάνδας, που χρησιμοποιείται προκειμένου να καλύψει σκοπιμότητες, ανικανότητα, αδιαφάνεια και την ακύρωση κάθε μεταρρύθμισης από το ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει ο βουλευτής.

Ειδικότερα, το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε έχει ως εξής:
«Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας δικαιολόγησε την διακοπή δημοσιοποίησης των στοιχείων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» από τον περασμένο Αύγουστο επειδή τάχα είναι “Πειραγμένα”.
Το πληροφοριακό σύστημα «ΗΛΙΟΣ» δημιουργήθηκε την 1η Ιούνιου του 2013 και παρείχε τη δυνατότητα για πρώτη φορά σε όλους του Έλληνες να ενημερωθούν με τον πιο ακριβή και αξιόπιστο τρόπο την ακτινογραφία της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρας μας.
Εγκαινίασε μια νέα εποχή διαφάνειας και ορθολογικής διαχείρισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά συστήματα ελέγχου και ενημέρωσης των δεδομένων κοινωνικής ασφάλισης.
Πρόκειται για ένα μεγάλο εθνικό επίτευγμα, μέσω του οποίου χαρτογραφήθηκαν για πρώτη φορά οι συντάξεις στη χώρα μας, “νικήθηκαν” οι μαϊμού συντάξεις με εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατ. ευρώ και επιτεύχθηκε απόλυτη διαφάνεια στο ασφαλιστικό μας σύστημα.
Δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία του «ΗΛΙΟΣ» σταμάτησαν να δημοσιεύονται από το καλοκαίρι. Επειδή, τα εν λόγω στοιχεία καταγράφονται ηλεκτρονικά, αυτόματα και συγκεντρώνονται απ’ όλα τα ταμεία. Επειδή, το σύστημα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χωρά ανθρώπινη παρέμβαση. Επειδή, από τον Αύγουστο του 2015 που σταμάτησε η δημοσιοποίηση των στοιχείων, έχουν συντελεστεί οι πρώτες μειώσεις στις συντάξεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η οριζόντια μείωση 2% στις κύριες, 6% στις επικουρικές και στις κατώτατες συντάξεις.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Από που αποδεικνύεται ότι τα στοιχεία του «ΗΛΙΟΣ» είναι «Πειραγμένα»;
2. Ποια ταμεία κατά το υπουργείο είναι υπεύθυνα για την παραποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων;
3. Προτίθεται το υπουργείο να διενεργήσει ΕΔΕ, καθώς πρόκειται για σοβαρότατη καταγγελία από τον υπουργό;
4. Γιατί μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα στοιχεία δημοσιεύονταν κανονικά και μετά σταμάτησαν;                                                                          

Ο Ερωτών Βουλευτής
                                                                                                Ιωάννης Βρούτσης
                                                          Βουλευτής Ν. Κυκλάδων»