Ο επικεφαλής της έρευνας, Νικόλαος Ευαγγελίου, δήλωσε ότι «δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας» για τη δόση ραδιενέργειας που έλαβαν οι πολίτες της Γης μετά την πυρηνική καταστροφή που σημειώθηκε στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα.
Κάθε κάτοικος της Γης έλαβε μια δόση ραδιενέργειας που ισούται με αυτήν μιας απλής ακτινογραφίας, καταλήγει η μελέτη που πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών από το Νορβηγικό Ινστιτούτο για την Μελέτη του Αέρα, όπως αναφέρει η διαδικτυακή πύλη New Scientist .
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν την πρώτη παγκόσμια έρευνα σχετικά με την έκθεση στην ακτινοβολία που προκλήθηκε μετά την καταστροφή που σημειώθηκε στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011.
Η ομάδα, με επικεφαλής τον ερευνητή Νικόλαο Ευαγγελίου, υπολογίζει, κατά προσέγγιση, ο παγκόσμιος πληθυσμός εξετέθη σε δύο ραδιενεργά ισότοπα του καισίου.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας» για τη ραδιενεργή δόση που έλαβαν οι πολίτες του κόσμου: Για τους περισσότερους, ήταν 0,1 millisievert. «Περισσότερο από το 80% της ακτινοβολίας διοχετεύθηκε στον ωκεανό και τους πόλους, γι ‘αυτό εκτιμούμε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός έλαβε την μικρότερη δόση», δήλωσε ο Ευαγγελίου. «Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι κάθε πολίτης έλαβε (το ισοδύναμο) με μια επιπλέον ακτινογραφία».
Επίσης, ο επιστήμονας σχολίασε τις επιπτώσεις της καταστροφής στη άγρια ζωή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο. Επ΄ αυτού ο Ευαγγελίου τόνισε ότι η αύξηση των επιπέδων της ακτινοβολίας γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του πληθυσμού των πτηνών μεταξύ 2011 και 2014. «Υπήρξαν επίσης αναφορές για μειώσεις σε άλλα είδη, όπως τα έντομα και τα θηλαστικά», είπε.