12 Μαΐου 2017

Καταγγελία μεγατόνων: Χωρίς επαρκή αποστείρωση στο ΚΑΤ;

Όπως αναφέρει ο κ. Πάνος Παπανικολάου, γ.γ. της ΟΕΝΓΕ, από έγγραφο του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ προκύπτει ότι στις 24/3/17 ενημερώθηκε η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ για ενδεχόμενα επισφαλή λειτουργία των κλιβάνων αποστείρωσης χειρουργικών εργαλείων του νοσοκομείου. Από το ίδιο έγγραφο προκύπτει πως η διοίκηση του νοσοκομείου είχε ενημερωθεί από το Σωματείο για το ίδιο θέμα στις 8/3/17 και πάλι στις 14/3/17 χωρίς να ανταποκριθεί.


Η τυχόν επισφαλής λειτουργία των κλιβάνων αποστείρωσης νοσοκομείου δημιουργεί μείζον θέμα για την υγεία των ασθενών. Οι λόγοι είναι ευνόητοι.

Η διοίκηση του νοσοκομείου ΚΑΤ, η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλουν άμεσα να απαντήσουν τι έχουν πράξει και τι προτίθενται να πράξουν για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα.

Διαβάστε παρακάτω το από 24/3/17 έγγραφο του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Από τις 8 Μαρτίου 2017 ενημερώσαμε τον Διοικητή του Νοσοκομείου και τον Υποδιευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας για την προβληματική λειτουργία των κλιβάνων του Νοσοκομείου. Τόσο εμείς όσο και οι υπηρεσιακά αρμόδιοι συνάδελφοι έγκαιρα ενημέρωσαν για την κακή αυτή κατάσταση η επιδεινώθηκε μετά το τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε το Σάββατο 04/03/ 2017 και έθεσε εκτός λειτουργίας τον «νεώτερο» -2001- (!!!) κλίβανο.  Το σοβαρό πρόβλημα δεν είναι μόνο  οι χρόνοι της αποστείρωσης που αντικειμενικά μεγάλωσαν αφού ο συγκεκριμένος κλίβανος «έβγαζε» το 50% του όγκου των υπό αποστείρωση εργαλείων κλπ. Για αυτό βρέθηκε «λύση» πάλι στις πλάτες των εργαζομένων με την παράταση του ωραρίου τους.  Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι, ότι υπάρχει ερώτημα για το αν αποστειρώνονται εν τέλη τα αντικείμενα που κλιβανίζονται.

Το ερώτημα τίθεται εξαιτίας της κάκιστης κατάστασης των 3 υπόλοιπων κλιβάνων που τοποθετήθηκαν στο Νοσοκομείο το 1992.  Συγκεκριμένα στο τελικό στάδιο της διαδικασίας της αποστείρωσης, στο στάδιο δηλαδή της δημιουργίας κενών, εξαιτίας της αρνητικής πίεσης που εφαρμόζεται, εισάγεται από τα ανοίγματα που υπάρχουν στο εσωτερικό των κλιβάνων (τρύπες από οξείδωση) ατμοσφαιρικός αέρας και πιθανών επιμολύνουν τα αποστειρωμένα αντικείμενα.  Επειδή,  οι δείκτες  αποστείρωσης μετράμε στο δεύτερο στάδιο (αυτό του ατμού),  την τυχόν επιμόλυνση δεν μπορούν να την αποτυπώσουν .

Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται το ερώτημα και της στατικότητας  (όπως προφορικά ανέφερε στην συνάντηση ο υποδιευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας) του κτηρίου, γιατί εδώ και τεράστιο χρονικό διάστημα εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης οι ατμοί των κλιβάνων υγροποιούνται και μετατρέπονται σε …τρεχούμενο νερό που διαπερνά το πάτωμα του 1ου ορόφου  και συλλέγεται  με κουβάδες στο χώρο του διαδρόμου του ακτινολογικού του ισογείου.

Στην συνάντηση που αναφέρθηκε παραπάνω,  αποσπάστηκε δέσμευση από τον Διοικητή, ότι άμεσα θα δοθεί απάντηση. Σε προφορική αναφορά στο θέμα, στις 14/03/2017 κατά την διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας, ο Διοικητής  δεν είχε  απάντηση.

Τα «νοικοκυρέματα» της υγείας οι επανωτές δηλαδή οικονομικές περικοπές χρόνων που συνεχίζονται συνειδητά και στοχευμένα έχουν σαν αποτέλεσμα μόνο την εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων. Οι μηδενικές προσλήψεις στην Τεχνική Υπηρεσία (καμία πρόβλεψη για τεχνικό προσωπικό στο ΚΑΤ στην 4Κ στην 5Κ και στην 7Κ προκήρυξη  για το ΚΑΤ ούτε και στους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ)  οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα της παράδοσης στους ιδιώτες ενός ακόμα τμήματος του Νοσοκομείου. Ήδη ενημερωθήκαμε πως το Νοσοκομείο δεν θα καλύπτεται από υδραυλικούς στην απογευματινή βάρδια. Υδραυλικοί που έχουν στην ευθύνη τους και τον έλεγχο των Ιατρικών Αερίων.

Για  τους υγειονομικούς αποτελεί πρώτο καθήκον και υποχρέωση η περιφρούρηση της υγείας του λαού. Θεωρούμε ότι είναι εγκληματική η ανοχή - η αναμονή.  Είναι συνενοχή !

Το ΔΣ του Σωματείου με βάσει τα παραπάνω, απαιτεί την άμεση αντικατάσταση των κλιβάνων με νέων και αποφασίζει:

Άμεση ενημέρωση όλων των συναδέλφων.
Κοινοποίηση της σχετικής αναφοράς στην ΥΠΕ και όπου κριθεί αναγκαίο.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

H ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                             H ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΚΟΥ ΒΟΥΛΑ                                                                       ΣΤΟΥΚΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη
http://www.iatropedia.gr/eidiseis/katangelia-megatonon-choris-eparki-aposteirosi-sto-kat/80840/