22 Μαΐου 2017

Το «δεν βγαίνει» θα είναι λίγο

Του Νίκου Φιλιππίδη

Το «δεν βγαίνει» που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ από μικρό κομματικό σχηματισμό σε κόμμα που σχημάτισε κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015, θα είναι λίγο μπροστά στο «πακέτο» υπεραισιόδοξων προβλέψεων, που ετοιμάζει ο Wolfgang Schaeuble προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για το χρέος.


Το «πακετάρισμα» του προγράμματος που θα επιχειρηθεί σήμερα, με πιθανότητες 70% να ολοκληρωθεί άμεσα, θα περιλαμβάνει πέραν των πρωτόγνωρων και πιθανότατα αδύνατο να επιτευχθούν πρωτογενών πλεονασμάτων για μια 10ετία και πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που μόνο χώρα σε μεγάλα αποθέματα ορυκτού πλούτου συναντάται.

Το ΔΝΤ, ο καθοριστικός «παίχτης» για τις σημερινές εξελίξεις, αφού «κατάπιε» τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα με πολιτική παρέμβαση (αμερικανική), καλείται να αποδεχτεί και υψηλές μεσομακροπρόθεσμες παραδοχές ανάπτυξης. Η συμφωνία των δύο πλευρών και για τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι σημαντική προκειμένου αφενός να υπάρχει η ίδια βάση υπολογισμών για τα δημοσιονομικά και το χρέος και αφετέρου να μετακινήσει το ΔΝΤ αν είναι δυνατόν τις προβολές του και για τα δύο ζητήματα προς τα πάνω.

Σε αυτή την προσπάθεια η Γερμανία κινητοποιεί κάθε διαθέσιμο μέτρο. Ήδη προχωράει η επεξεργασία τρόπων μεγιστοποίησης της ροής χρηματοδότησης προγραμμάτων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και άλλα θεσμικά όργανα μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα, σχεδιάζεται η ενίσχυση της τεχνικής βοήθειας «τύπου Φούχτελ».

Η δυσάρεστη έκπληξη για τον κ. Τσίπρα αναμένεται να αποτελέσει η αναφορά στο κείμενο της απόφασης, του ισχυρού πλαισίου εποπτείας στην μετα-πρόγραμμα περίοδο, ώστε να εξασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το σημείο το ΔΝΤ διατυπώνει τις ισχυρότερες αντιδράσεις του και πιέσεις του, καθώς υποστηρίζει ότι η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει μεγάλη έλλειψη εφαρμογής, εξου και οι απαισιόδοξες υποθέσεις τους.

Αν όλα αυτά τα ζητήματα, όλα ουσίας, μπορούν να αντιμετωπιστούν σήμερα, θα το ξέρουμε το απογευματάκι. Πληροφοριακά αναφέρω ότι εκτός του πάντα αισιόδοξου Pierre Moscovici, σχεδόν βέβαιος ότι θα καταφέρει να συγκεράσει τις διαφορές Schaeuble – Lagarde είναι και ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem…

Την ακριβώς επομένη από το κλείσιμο της συμφωνίας, θα έχουμε όλο τον χρόνο να αναλύσουμε γιατί το πακέτο που θα έχει σερβιριστεί στον κ. Τσίπρα, δεν θα βγαίνει…

http://www.liberal.gr/arthro/139221/apopsi/n-filippidis/to-isonden-bgaineisin-tha-einai-ligo.html