15 Μαΐου 2017

Η Τουρκία έκλεισε την πόρτα του Ιντσιρλίκ σε Γερμανούς βουλευτές

Κλιμακώνοντας την κόντρα με το Βερολίνο η Άγκυρα απέρριψε ορθά-κοφτά το αίτημα Γερμανών βουλευτών να επισκεφθούν συμπατριώτες τους που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νοτιοανατολική Τουρκία.


Παρά τα επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα αιτήματα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών η τουρκική κυβέρνηση δεν έδωσε την άδειά της διαμηνύοντας ότι η επίσκεψη είναι αδύνατη μέχρι νεωτέρας, χωρίς, όμως, να αιτιολογήσει την απόφασή της.

Στο Ιντσιρλίκ σταθμεύουν περίπου 260 μέλη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και γερμανικά μαχητικά Tornado, που μετέχουν σε αναγνωριστικές αποστολές του διεθνούς υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στη γειτονική Συρία.

«Για την κυβέρνηση, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας

Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να απομακρύνει το γερμανικό προσωπικό και τα γερμανικά αεροσκάφη απ’ τη βάση του Ιντσιρλίκ και να τα μεταφέρει σε άλλο σημείο στην ευρύτερη περιοχή, που θα αναζητήσει εντός του επόμενου 15ημέρου, οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η κυβέρνηση Μέρκελ ελπίζει μ’ αυτή την κίνηση να κάνει την Τουρκία να αλλάξει στάση, όπως αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κι ο ίδιος ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζήτησε άλλη μια φορά άδεια τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα συζήτησε το θέμα στο περιθώριο της διάσκεψης δωρητών για τη Σομαλία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος, ωστόσο, διεμήνυσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στο ορατό μέλλον.

Γερμανικά ΜΜΕ ερμηνεύουν την άρνηση της Άγκυρας ως αντίδραση στη χορήγηση από το Βερολίνο ασύλου σε Τούρκους αξιωματικούς, που η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «γκιουλενιστές.»