30 Μαΐου 2017

Νέα εποχή: Η Μέρκελ κατσαδιάζει τον Τραμπ, ο Μακρόν τον Πούτιν

Επιστρέφοντας στη «βάση» τους, μετά τη Σύνοδο των G7 στη Σικελία, η Ανγκελα Μέρκελ αμφισβήτησε ανοιχτά το πόσο αξιόπιστος σύμμαχος είναι οι ΗΠΑ, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε τη Ρωσία, μπροστά στον Βλαντιμίρ Πούτιν.


«Οι εποχές που θα μπορούσαμε να βασιστούμε απόλυτα σε άλλους έχουν τελειώσει σε ένα μεγάλο βαθμό. Το βιώσαμε αυτό τις τελευταίες ημέρες», είπε η Καγκελάριος αναφερόμενη στις διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ των G7. «Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας, με φιλικές σχέσεις βέβαια με τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και άλλους γείτονες όπου είναι δυνατό, επίσης με τη Ρωσία. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρέπει οι ίδιοι να παλέψουμε για το μέλλον μας και τη μοίρα μας, ως Ευρωπαίοι», πρόσθεσε η Μέρκελ την Κυριακή σε προεκλογική συγκέντρωση, ενώ επανέλαβε σχεδόν τις ίδιες δηλώσεις και τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, ο Μακρόν υποδέχθηκε τον Πούτιν στις Βερσαλίες και επέκρινε μπροστά του τα ρωσικά ΜΜΕ, που τα χαρακτήρισε όργανα προπαγάνδας, ενώ άφησε αιχμές για την προεκλογική στήριξη του Κρεμλίνου στην Μαρίν Λεπέν. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν δίστασε να αναφερθεί ακόμη και στα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία. Και είπε στον Πούτιν ξεκάθαρα τι θέλει, για την κρίση στην Ουκρανία και το συριακό.

Η πολιτική προσέγγιση του Μακρόν στη Μόσχα μοιάζει με εκείνη της Μέρκελ, σχολίασε η Deutsche Welle. «Κράτα ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας, συναντήσου, συζήτα τα προβλήματα, αλλά το αποτέλεσμα δεν χρειάζεται να είναι μία υπέροχη φιλία», κωδικοποιεί το δημοσίευμα αυτή την προσέγγιση.

Επειτα από την εκλογή του Μακρόν, η Μέρκελ έχει βρει έναν πολύτιμο σύμμαχο, τη στιγμή που τον χρειαζόταν περισσότερο. Την εποχή που έρχονται οι συζητήσεις για το Brexit, υπάρχει μία απρόβλεπτη αμερικανική διοίκηση, ενώ δεν διαφαίνεται λύση στον πόλεμο της Συρίας, σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Μέχρι τώρα, η Καγκελάριος ήταν εκείνη που καταδίκαζε τις πολιτικές του Πούτιν, εντός και εκτός των συνόρων. Πλέον, ο Μακρόν αποτελεί έναν άξιο εταίρο στις ρωσικές υποθέσεις, σημειώνουν ακόμη, τονίζοντας τις διαφορές του νέου Γάλλου προέδρου σε σύγκριση με τη «φοβητσιάρικη» πολιτική του προκατόχου του, Φρανσουά Ολάντ.

«Η Μέρκελ δεν θα έκανε αυτές τις δηλώσεις πριν από την εκλογή του Μακρόν», είπαν Γερμανοί αξιωματούχοι στο Reuters. «Χρησιμοποιεί το θέμα του Τραμπ για να διατυπώσει μία πιο φιλοευρωπαϊκή πολιτική. Δοκιμάζει τα νερά για μία πιο ανοιχτή πολιτική προς τη Γαλλία», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Χαρακτηριστικό το σχόλιο του Λέονιντ Μπερσίντσκι, στο Bloomberg. «Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η Μέρκελ έχει βρει κάποιον του οποίου το διαπραγματευτικό στιλ συμπληρώνει το δικό της. Εκείνη μπορεί να παίξει τον ''καλό αστυνομικό'' και εκείνος να κάνει τον ''κακό'' όποτε είναι απαραίτητο. Εκείνος μπορεί να κάνει μία άβολη συζήτηση και εκείνη να ηρεμεί τα ταραγμένα νερά. Οι δυο τους μπορούν να δοκιμάσουν αν αυτό έχει αποτέλεσμα με τον πιο σκληρό αντίπαλο, τον Πούτιν, όταν θα συναντηθούν, καθώς ο Γάλλος και ο Ρώσος συμφώνησαν να συζητήσουν για την Ουκρανία», αναφέρει.