Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις έχυν αρχίσει, ωστόσο η Ισπανία έχει, ήδη, χαράξει τις κόκκινες γραμμές της. Μεταξύ αυτών, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόϊ δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την διατήρηση του αθέμιτου ανταγωνισμού στο Γιβραλτάρ, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου εξωτερικών την οποία δημοσιεύει η εφημεριδα “El País”.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της Ισπανίας ζητεί από την ΕΕ να δείξει την αλληλεγγύη της σε περίπτωση που προκύψουν τυχόν διαφορές σχετικά με τον Βράχο. Ως γνωστόν στις 29 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των 27 ηγετών, η πρώτη μετά την επίσημη επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, για να εγκρίνει ομόφωνα τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγμάτευση της Brexit.
“Μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο αποποιηθεί όλων των συμφωνιών με την ΕΕ είναι αδύνατον να υπάρχει συμφωνία που θα καλύπτει το έδαφος του Γιβραλτάρ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ισπανίας”, σύμφωνα με μία από τις αποφάσεις με την οποία χορηγήθηκε στην Μαδρίτη το δικαίωμα του βέτο επί των αποφάσεων που αφορούν στον Βράχο.
“Η κατάσταση των αδικαιολόγητων προνομίων”
Αυτή τη στιγμή, η Ισπανία προσπαθεί να αδράξει την ευκαιρία που προσφέρει το Brexit και να αλλάξει την παρούσα σχέση της με το Γιβραλτάρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1986, για να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές κοινότητες, έπρεπε να αναγνωρίσει το καθεστώς του Γιβραλτάρ, γεγονός που “οδήγησε σε μια κατάσταση αδικαιολογήτου προνομίου”.
“Η Ισπανία δεν μπορεί να δεχθεί ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται με το Ηνωμένο Βασίλειο μια σχέση [μη] συμβατή με την ισπανική θέση στην εδαφική διεκδίκηση, η οποία [δεν] σέβεται τα ισπανικά συμφέροντα, τους πολίτες του Βράχου του Γιβραλτάρ και [δεν ] αποφεύγει μια κατάσταση αθέμιτου ανταγωνισμού με την ισπανική επικράτεια”, αναφέρει η έκθεση, καθιστώντας σαφείς τις κόκκινες γραμμές της ισπανικής κυβέρνησης.