23 Μαΐου 2017

ΒΙΝΤΕΟ (Θυμηθείτε τι έλεγε να γελάσετε)-ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΓΡΑΒΑΤΑ ΦΑΠΕΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ! Ολοκληρώθηκε χωρίς λύση για το χρέος το Eurogroup-Δεν έκλεισε ούτε η αξιολόγηση!!

[Δείτε στο τέλος το βίντεο-Μετά το τέλος του μνημονίου οι τελικές αποφάσεις για το χρεός είπε ο Ντάισελμπλουμ - Εν τω μεταξύ ευτυχώς που τελείωσε το Eurogroup γιατί όσο νύχτωνε η ψ@λή μεγάλωνε όπως θα δείτε...]

Δεν έκλεισε ούτε η αξιολόγηση- «Είμαστε κοντά», λέει ο Ντάισελμπλουμ και μίλησε για πλήρη συμφωνία ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% θα διατηρηθεί για 5 χρόνια - Το ζήτημα του χρέους θα συζητηθεί ξανά στις 15 Ιουνίου - Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο- Κλάους Ρέγκλινγκ: Είμαστε έτοιμοι για εκταμιεύσεις, όταν επέλθει συμφωνία


Χωρίς συμφωνία ούτε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ούτε για το θέμα του χρέους ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Τα θέματα παραπέμπονται στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Παρότι τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ οσο και ο κ. Μοσκοβισί σημείωσαν ότι η Ελλάδα έχει εκτελέσει πολλές δράσεις, συνολικά «115 από τις 140» είπε ο κ. Μοσκοβισί, η χώρα μας καλείται να ολοκληρώσει όσες απομένουν. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισήμανε επίσης ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε επισήμως, αλλά πρόσθεσε ότι «είμαστε κοντά, πρέπει να γίνουν κάποιοι έλεγχοι».
Ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε για πλήρη συμφωνία μόνο σε ένα σημείο, στην υποχρέωση της Ελλάδας να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο και νομίζω ότι σύντομα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε φτάσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης» εξήγησε ο κ. Μοσκοβισί, ενώ και οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι από την πλευρά της Ελλάδας απομένουν κάποιες λεπτομέρειες.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ωστόσο η διαφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για το χρέος όπου όπως ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ πρέπει κάποιοι «να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους» φωτογραφίζοντας το ΔΝΤ.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η δουλειά θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες πάνω στο αίτημα του ΔΝΤ να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, «αν χρειαστεί» όπως τόνισε πολλές φορές, μετά το τέλος του προγράμματος και πάντα στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Mαΐου του 2016.

Πάντως ο κ. Ντάισελμπλουμ κάλεσε το ΔΝΤ να λάβει υπόψη του τους περιορισμούς που υπάρχουν, εννοώντας προφανώς από την ευρωπαϊκή πλευρά.

Ντάισελμπλουμ: Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει λύση στο επόμενο Eurogroup

Την ικανοποίησή του για το το έχει κάνει έως τώρα η Ελλάδα, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά παραδέχθηκε, έστω και με συγκρατημένο τρόπο, ότι οι διαφωνίες μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους παραμένουν και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για το εν λόγω θέμα στη σημερινή συνεδρίαση.

«Κάναμε σημαντική πρόοδο για το πακέτο μέτρων και το Eurogroup καλωσόρισε αυτήν την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς η χώρα καλύπτει τα προαπαιτούμενα. Σαφώς έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά από την ελληνική κυβέρνηση και παράλληλα υπάρχει δέσμευση για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Θεωρώ ότι θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης πριν από το καλοκαίρι. Σήμερα είχαμε μία πρώτη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, όμως, δεν κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συνολική συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει σαφής πρόοδος έως το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Αναφερόμενος στο θέμα του ΔΝΤ τόνισε ότι «το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι καλωσορίζει και αυτό τις προσπάθειες της Ελλάδας, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αλλά τόνισε ότι επιθυμεί, πρώτα, να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους πριν αποφασίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Παραμένει, όμως, έτοιμο για να συμμετάσχει».

Απατώντας σε ερώτηση ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι αυτό που ουσιαστικά ζητά το ΔΝΤ είναι οι Ευρωπαίοι να απαντήσουν έως «που μπορούμε να φθάσουμε, εάν χρειαστεί, αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος». Ουσιαστικά το Ταμείο θέλει δέσμευση, αλλά με συγκεκριμένα «νούμερα» και μέτρα από τους Ευρωπαίους, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018, ούτως ώστε να μπορέσει να πείσει το διοικητικό του συμβούλιο ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και ως εκ τούτου το Ταμείου μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Προσέθεσε, όμως, με νόημα ότι και το ΔΝΤ θα πρέπει να γνωρίζει ότι και για τους Ευρωπαίους υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν.


Μοσκοβισί: Εντυπωσιακή η πρόοδος - Ευελπιστούμε σε λύση για το χρέος

Για τεράστια πρόοδο έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στα μέτρα τα οποία νομοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε 140 μέτρα, κάτι που κατά τον ίδιο χαρακτηρίστηκε ως εντυπωσιακό.

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στα σημεία τα οποία αφορούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν, πρόσφατα, στο πολυνομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι ελήφθησαν και πολύ δύσκολες αποφάσεις. «Τα μέτρα που αφορούσαν τις συντάξεις ήταν δύσκολο να τα καταπιεί κάποιος», υποστήριξε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μοσκοβισί, με τον κλασσικό πλέον ήπιο και ενίοτε αισιόδοξο τρόπο του, υποστήριξε ότι το ζήτημα της συμφωνίας για το χρέος είναι «μία διαδικασία σε εξέλιξη», εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα ότι θα υπάρξει, σύντομα, λύση για το εν λόγω θέμα, το οποίο εμποδίζει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.  


Κλάους Ρέγκλινγκ: Είμαστε έτοιμοι για εκταμιεύσεις, όταν επέλθει συμφωνία

Ακολούθως, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ συμφώνησε ότι σημειώθηκε πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκταμιεύσεις, όταν επέλθει συμφωνία», είπε.

Τί αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στο νέο «πακέτο» μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Το Eurogroup παρατήρησε την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, καθώς, ήδη, εφαρμόζει ένα σημαντικό μέρος των προαπαιτούμενων.

Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες νομοθετήθηκαν από την Ελλάδα, καλύπτουν θέματα όπως συντάξεις, φόρος εισοδήματος, αγορά εργασίας και τον ενεργειακό τομέα. Θα πρέπει να στηρίξουν την φιλική προς την ανάπτυξη αναπροσαρμογή της οικονομίας και να καταστήσουν ισχυρή τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας.

Το Eurogroup καλεί τόσο τους θεσμούς όσο και την Ελλάδα αλλά και τρίτα μέρη να στηρίξουν την ολιστική ανάπτυξης στρατηγική.

Το Eurogroup είχε μία σε βάθος συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά δεν υπήρξε συνολική συμφωνία. Η εργασία θα συνεχιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων, βάσει του σχεδίου που έχει συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016 με στόχο να υπάρξει μία ξεκάθαρη κατάληξη στο επόμενο Eurogroup. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η επίτευξη ενός οικονομικά βιώσιμου μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα.

Τι προηγήθηκε στη μαραθώνια συνεδρίαση

Σε εξέλιξη βρισκόταν, από τις 4 το μεσημέρι, η συνεδρίαση του Eurogroup, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνεται και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, για το οποίο αναζητούνται τρόποι, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

Λίγο μετά τις 19:00 έγινε διάλειμμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για να πραγματοποιηθούν επαφές ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες της ελληνικής υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές διεξάγονται μεταξύ Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πολ Τόμσεν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μπρουνό Λεμέρ και άλλων. Οι διακοπές είναι αλλεπάλληλες και οι διμερείς ή πολυμερείς επαφές βρίσκονται σε παράλληλη εξέλιξη.

Στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου πραγματοποιείται το Eurogroup, κυριαρχεί η αίσθηση ότι το χάσμα Γερμανίας - ΔΝΤ για το χρέος παραμένει αγεφύρωτο, κάτι που φαίνεται να προέκυψε και από την πρωινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Έτσι όπως κινούνται τα πράγματα, το καλύτερο που θα μπορούσε να περιμένει η Ελλάδα είναι μια συμφωνία που θα σφραγίζει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα δρομολογεί τη δόση (ίσως κατά τμήματα) μόνο από την πλευρά των Ευρωπαίων. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, για το θέμα της έγκρισης της δόσης έχει ήδη επέλθει συμφωνία και η συζήτηση συνεχίζεται αποκλειστικά για το χρέος.

Τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι, ήδη, έχουν απορριφθεί δύο προσχέδια κοινής ανακοίνωσης, ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, προκειμένου να βρεθούν οι διατυπώσεις που θα ικανοποιούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Συζητήσεις για πλεονάσματα 2%-2,2% μέχρι το 2060

Οι συζητήσεις στο Eurogroup ξεκίνησε εκ νέου λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) με ένα νέο προσχέδιο κοινής δήλωσης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Νωρίτερα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι όσο περνούσε η ώρα τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν χειρότερα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» Ελένη Βαρβιτσιώτη το πρώτο draft του κειμένου του Eurogroup ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060! Το δεύτερο προσχέδιο ανέφερε πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2060.



ΥΓ. 17 Μαΐου... Αυτό....