29 Μαΐου 2017

Σύγκρουση γιγάντων για το MEGA(λο) deal: Εκατομμύρια ευρώ από Σαββίδη, Μαρινάκη για κυριαρχία στα ΜΜΕ

Ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και πολλά ερωτήματα, καθώς και ζωηρές συζητήσεις στο οικονομικό, τραπεζικό και επιχειρηματικό πεδίο, προκαλεί η απόκτηση του 19,63% της Πήγασος Εκδοτική, συμφερόντων Φώτη Μπόμπολα, από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Και αυτό, καθώς, πέραν όλων των άλλων, πραγματοποιείται σε μία στιγμή που καταγράφεται έντονη κινητικότητα στον χώρο των μίντια – εν όψει του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και της επικείμενης λήξης της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τον πλειστηριασμό της περιουσίας του ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη).

Όλα αυτά, με φόντο την αγωνία εκατοντάδων εργαζομένων στον «Πήγασο», στον ΔΟΛ και στο Μega που παραμένουν απλήρωτοι αλλά σε θέση μάχης επί μήνες, αλλά και την ηχηρή προειδοποίηση της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί ύποπτες και παράνομες κινήσεις στο θέμα της μεταβίβασης του πακέτου μετοχών του «Πήγασου» στον Ιβάν Σαββίδη.

Στην περιουσία που πρόκειται να εκπλειστηριαστεί περιλαμβάνεται και η συμμετοχή του ΔΟΛ στο Mega που ανέρχεται σε 22,11%, γεγονός που, συνδεόμενο με την παραπάνω κίνηση, προσδίδει στην υπόθεση ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών λήγει στις 31 Μαΐου και μέχρι στιγμής φέρεται να υπάρχουν πάνω από 12 ενδιαφερόμενοι.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Ιβάν Σαββίδη τον εμφανίζουν να έχει καταθέσει προσφορά ή να πρόκειται να το πράξει στο πλαίσιο του πλειστηριασμού που θα διεξαχθεί για την περιουσία του ΔΟΛ.

Ισχυροποιείται η θέση του
Αν αυτό γίνει πράξη και, πολύ περισσότερο, αν ο κ. Σαββίδης κατορθώσει να αποκτήσει το παραπάνω ποσοστό, τότε η θέση του στο Mega ισχυροποιείται σημαντικά. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά, διότι για την απόκτηση του ποσοστού του ΔΟΛ στο Mega λέγεται –χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί πλήρως– ότι ενδιαφέρεται ζωηρά και ο ισχυρός επιχειρηματίας κ. Μαρινάκης, ενώ κομβικό ρόλο στην εξίσωση παίζει και η στάση που θα τηρήσει η πλευρά Βαρδινογιάννη.

Η τελευταία μέχρι στιγμής κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, αν και ορισμένες πηγές θεωρούν πιθανό να εμφανίζεται ανοιχτή σε συνεργασία, υπό όρους, με την πλευρά Σαββίδη. Ήδη, σχετικές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εμφανίζουν την πλευρά Βαρδινογιάννη να έχει προτείνει στον κ. Σαββίδη την εξαγορά μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Star έναντι 15 εκατ. ευρώ, καθώς και τη συμμετοχή του σε εταιρικό σχήμα επί του 32% των μετοχών που διαθέτει η πλευρά Βαρδινογιάννη στην Τηλέτυπος ΑΕ, έναντι 15 εκατ. ευρώ.

Σε μία τέτοια εξέλιξη, ένα νέο εταιρικό σχήμα υπό τους κ.κ. Σαββίδη – Βαρδινογιάννη θα ήλεγχε το 51,6% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος ΑΕ, αφού ο Ιβάν Σαββίδης έχει ήδη στην κατοχή του το 19,6%, μετά την εξαγορά των μετοχών του Φώτη Μπόμπολα.

Άλλες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το παραπάνω σενάριο είναι αυτό που προκρίνει ο κ. Σαββίδης και όχι η πλευρά Βαρδινογιάννη, κάτι που πάντως τα επόμενα 24ωρα θα διαφανεί.

Το παρασκήνιο της εξαγοράς
Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη εξαγορά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν η Πήγασος Εκδοτική και η Τηλέτυπος, η πρώτη προέβη στην πώληση 19.791.879 κοινών ονομαστικών μετοχών της δεύτερης, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 19,63% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η Πήγασος Εκδοτική διατηρεί το 13,09% της Τηλέτυπος. Το τίμημα που κατέβαλε ο Ιβάν Σαββίδης για την εξαγορά του 19,63% της εταιρείας Τηλέτυπος ανέρχεται, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, σε 5 εκατ. ευρώ. Πηγές από την πλευρά Μπόμπολα υποστηρίζουν ότι το 75% των εσόδων από τη συναλλαγή θα δοθεί στις τράπεζες, για αποπληρωμή έστω και ενός μικρού μέρους των οφειλών της «Πήγασος», και το υπόλοιπο 25% θα δοθεί στους εργαζομένους της «Πήγασος», στους οποίους οφείλονται συνολικά δεδουλευμένα πέντε μηνών.

Από τα παραπάνω, ωστόσο, προκύπτει μία σειρά από ερωτήματα, τα οποία, μάλιστα, έσπευσε από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης της συμφωνίας να αναδείξει η Νέα Δημοκρατία. Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτάται πώς είναι δυνατόν μια επιχείρηση με δανεισμό άνω των 150 εκατ. ευρώ να είναι σε θέση να μεταβιβάζει περιουσιακά της στοιχεία χωρίς την έγκριση των δανειστών της. Αυτό, σημειωτέον, είναι κάτι το οποίο επισημαίνουν και τραπεζικοί κύκλοι.

Νόμιμος ο μη ενεχυριασμός;
Επιπρόσθετα, η ΝΔ διερωτάται αν είναι νόμιμος ο μη ενεχυριασμός του συνόλου των μετοχών που κατείχε ο κ. Μπόμπολας, καθώς και πώς είναι δυνατόν οι τράπεζες να έχουν δεσμεύσει τους μισθούς των εργαζομένων του καναλιού, αλλά να μην έχουν ενεχυριάσει το σύνολο των μετοχών υπερδανεισμένων μετόχων.

Για τη Νέα Δημοκρατία, η παραπάνω υπόθεση συνιστά αντανάκλαση της πρόθεσης της κυβέρνησης «να “παντρεύει” τα χρήματα της νέας διαπλοκής με τα υλικά της παλιάς». Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για «μεγάλο σκάνδαλο» και στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση (εκτός, αλλά και εντός των κομματικών του τειχών), ότι η ΝΔ δεν θα ανεχθεί ύποπτες και παράνομες κινήσεις στο θέμα της μεταβίβασης μετοχών της εταιρείας Τηλέτυπος, που ελέγχει το Mega Channel.

Η κυβέρνηση αντέδρασε με μία γενικόλογη ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να μπαίνει στην ουσία των ερωτημάτων που τέθηκαν από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν πολύ άγχος και επιμένουν να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ευθύνες για επιχειρηματικές συναλλαγές στον χώρο των ΜΜΕ. Σε λίγο θα μας πουν ότι υπάρχει και ανίερη συμμαχία της κυβέρνησης με τις τράπεζες και τις Ανεξάρτητες Αρχές για να ρίξουμε τον κ. Μητσοτάκη. Γελάει ο κόσμος», αρκέστηκε να σχολιάσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 27/5