16 Μαΐου 2017

Service στον ΣΥΡΙΖΑ ή… απλή σύμπτωση;

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μπορεί να υπάρχει υπόγεια συνεννόηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ Χρυσής Αυγής;

Μπορεί να υπάρχει ζήτημα υπόγειας συνεργασίας τους; Μήπως πρόκειται για μία απλή σύμπτωση και τίποτα παραπάνω;


H  ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ, μερικές ώρες μετά το επεισόδιο με τον Ηλία Κασιδιάρη και τον Νίκο Δένδια άναψε φωτιές στην πολιτική αντιπαράθεση και ήταν αρκετή να βάλει στα χαρακώματα την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για μία ακόμα φορά.

Στην οδό Πειραιώς δεν μιλούν ευθέως για ύπαρξη διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΧΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο και θα χρειαζόταν χειροπιαστές αποδείξεις. Δεν είναι άλλωστε εύκολο ούτε και πολιτικά σωστό να κατηγορήσεις το κυβερνών κόμμα ότι αποτελεί συγκοινωνούν δοχείο με την ΧΑ. Μετά όμως και το επεισόδιο στη Βουλή στην έναρξη της συζήτησης για την συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών, στην ΝΔ  κάτι αρχίζουν και «ψιλιάζονται», κάνοντας όπως λένε απλή σύνδεση ορισμένων γεγονότων, χωρίς βεβαίως ακόμα να κάνουν το παραπάνω βήμα.

Με άλλα λόγια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το ότι μέσα από τις προκλητικές και απαράδεκτες  συμπεριφορές της, η ΧΑ βάζει πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, στρέφοντας το ενδιαφέρον των πολιτών σε άλλα θέματα.

Χωρίς να εντοπίζουν ακόμα κάποιο συγκεκριμένο υπόβαθρο, γαλάζια στελέχη θεωρούν ότι η συμπεριφορά Κασιδιάρη δούλεψε υπέρ της κυβέρνησης, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη. «Αντί η κοινή γνώμη να συζητά τα σκληρά μέτρα του τέταρτου μνημονίου, ασχολείται με τον Ηλία Κασιδιάρη» τονίζουν γαλάζια στελέχη.

Σύμφωνα με την ανάλυση ορισμένων γαλάζιων στελεχών τα οποία, όπως σημειώνουν στην liberal.gr, «απλώς επεξεργάζονται την αλληλουχία των γεγονότων», αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα  ότι ίσως  και να λειτουργεί η θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων.

«Όποτε η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα, η ΧΑ της προσφέρει μαξιλαράκι» σημειώνει στέλεχος της ΝΔ. Προς επίρρωσιν μάλιστα αυτού του ισχυρισμού, το ίδιο στέλεχος παρουσιάζει μια σειρά από στοιχεία, τα οποία όπως εκτιμά, ενισχύουν την άποψη που κάνει λόγο για «συμπόρευση» ΣΥΡΙΖΑ ΧΑ, σε μερικά κρίσιμα πολιτικά γεγονότα.

Πρώτον. Το 2015 η ΧΑ δεν στήριξε την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την προεδρία της Δημοκρατίας, αθροίζοντας τις ψήφους της απέναντι στην τότε κυβερνητική πρόταση, κάτι που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον. Τον Ιούλιο του 2016 η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΧΑ στην ψηφοφορία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου είχε δώσει αφορμή για πολλά σχόλια, ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης είχαν κατηγορήσει τότε το Μέγαρο Μαξίμου ότι η κυβερνητική πλειοψηφία υπολόγιζε τις ψήφους της, προκειμένου να εξασφαλίσει τις 200 ψήφους, με τις οποίες θα άλλαζε τον νόμο σε απλή αναλογική.

Τρίτον. Η συμπεριφορά Κασιδιάρη, ανήμερα της έναρξης συζήτησης του «τέταρτου μνημονίου», όπως το έχει ονομάσει σύσσωμη η αντιπολίτευση, βάζει «ψύλλους στα αυτιά» των στελεχών της ΝΔ και ενισχύει όσους «καχύποπτους» εντός των κομμάτων της αντιπολίτευσης μιλούν για «συμπόρευση».

Όποια πάντως και αν είναι η πραγματικότητα, η ουσία είναι μία: Την πρώτη μέρα συζήτησης μιας συμφωνίας, της οποίας τα μέτρα θα επηρεάσουν τις ζωές 11 εκατομμυρίων Ελλήνων, ουδείς ασχολείται με το περιεχόμενό της. Αντιθέτως όλοι ασχολήθηκαν με το επεισόδιο Κασιδιάρη. Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, χωρίς βιασύνες και διάθεση υπερβολής...

http://www.liberal.gr/arthro/137969/politiki/2017/Service-ston-syriza-ii-apli-sumptosi.html