22 Ιουνίου 2017

ΑΧΤΑΡΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ-Εκανε ανασχηματισμό ο Μακρόν -Εβαλε «κολλητούς», δεξιούς και σοσιαλιστές στην κυβέρνηση

Μετά τη μίνι κρίση που προκάλεσε η αποχώρηση τριών υπουργών του συνεργαζόμενου κόμματος Modem, ο Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε σε ανασχηματισμό, με «ανοίγματα» στη δεξιά παράταξη και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η νέα κυβέρνηση Μακρόν περιλαμβάνει πλέον 20 υπουργούς και 10 υφυπουργούς, ενώ αποτελείται από 15 άνδρες και 15 γυναίκες. Το βασικό χαρακτηριστικό της νέας κυβέρνησης είναι ότι σε θέσεις-κλειδιά τοποθετήθηκαν πιστά στελέχη στον Εμανουέλ Μακρόν, στελέχη της δεξιάς παράταξης και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μακρόν δεν «άδειασε» το συνεργαζόμενο κεντρώο κόμμα Modem, του οποίου τρεις υπουργοί παραιτήθηκαν επειδή ξεκίνησε δικαστική έρευνα για αργομισθίες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι «κολλητοί» στην κυβέρνησηΕνας έφυγε, δύο μπήκαν στην κυβέρνηση: για να ισοφαρίσει την παραίτηση του στενού συνεργάτη του Ρισάρ Φεράν, ο οποίος παραιτήθηκε από υπουργός Εδαφικής Συνοχής, ο Εμανουέλ Μακρόν έβαλε δύο άλλα στελέχη του σε υπουργικές θέσεις. Ο Benjamin Griveaux αναλαμβάνει υφυπουργός Εδαφικής Συνοχής και ο Julien Denormandie αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών. Πρόκειται για δύο τριαντάρηδες οι οποίοι βρίσκονται στον στενό κύκλο συνεργατών του Γάλλου προέδρου. Η 34χρονη Brune Poirson τοποθετήθηκε υφυπουργός Ενεργειακής Μετάβασης.


Μεγάλα υπουργεία σε γυναίκεςΟ Μακρόν είχε υποσχεθεί να υπάρχει ισότητα στην κυβέρνησή του και το έκανε. Ανέθεσε δύο μεγάλα υπουργεία σε δύο βουλευτίνες του Σοσιαλιστικού Κόμματος: το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Nicole Belloubet και το υπουργείο Αμυνας στη Florence Parly.

Το Modem κράτησε δύο υπουργείαΗ μίνι κρίση που προκλήθηκε με την παραίτηση του ηγέτη του Modem Φρανσουά Μπαϊρού και των δύο υπουργών Marielle de Sarnez (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) και Sylvie Goulard (Άμυνας) «έσβησε» με την τοποθέτηση δύο νέων προσωπικοτήτων του Modem στην κυβέρνηση. Η Jacqueline Gourault αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών και η Geneviève Darrieussecq αναλαμβάνει υφυπουργός Άμυνας. Ενας τρόπος για να σταλεί μήνυμα ότι η συμμαχία με το κεντρώο Modem διατηρεί την ισχύ της. Το κόμμα Modem του Φρανσουά Μπαϊρού παραμένει ένας «από τους πυλώνες της πλειοψηφίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Ένα κομμάτι της Δεξιάς στην κυβέρνησηΗ Δεξιά, διχασμένη σε υπέρ και κατά Μακρόν, κάνει μεγαλειωδώς την είσοδό της στη νέα κυβέρνηση. Τοποθετήθηκε υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης ο περιφερειάρχης Sébastien Lecornu, καθαρόαιμο στέλεχος του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών. Τοποθετήθηκε επίσης ο Jean-Baptiste Lemoyne υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, γερουσιαστής ο οποίος είχε προσεγγίσει τον Εμανουέλ Μακρόν στην προεκλογική εκστρατεία για τη γαλλική προεδρία.

Ισχυρό «παρών» από το Σοσιαλιστικό ΚόμμαΟ Εμανουέλ Μακρόν θεωρείται από πολλούς ο «νεκροθάφτης» του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο περιορίστηκε στο 6% στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και αποδεκατίστηκε. Με τον ανασχηματισμό ο Γάλλος πρόεδρος επιφέρει ένα νέο χτύπημα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αφού τοποθέτησε υπουργό Γεωργίας τον πρώην βουλευτή του PS Stéphane Travert, υπουργό Άμυνας τη Florence Parly και υπουργό Δικαιοσύνης τη Nicole Belloubet.

Αυτή είναι η νέα υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Florence Parly, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα:


Αυτή είναι η νέα υπουργός Δικαιοσύνης, Nicole Belloubet, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα:


Με την κίνηση αυτή ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να κερδίσει δύο πράγματα: πρώτον, να σταματήσει η κριτική όσων λένε ότι η κυβέρνησή του είναι πολύ δεξιά και, δεύτερον, να πείσει τους αναποφάσιστους σοσιαλιστές ψηφοφόρους να προσχωρήσουν στο δικό του κόμμα.

Από γράφημα της Le Monde με τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης Μακρόν: