27 Ιουνίου 2017

Ιατρικό εξοπλισμό παρέδωσε στο νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Χίου η πρέσβης του Ισραήλ

Υλοποιήθηκε σήμερα στη Χίο από την πρέσβη του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Άμπα η πρωτοβουλία του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών «Βοηθώντας τους φίλους που βοηθούν».


Η πρωτοβουλία αυτή μέσω της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα είχε σαν αποτέλεσμα την παροχή βοήθειας στο Νοσοκομείο της Χίου. Πρόκειται για δυο μόνιτορ, και ένα holter ρυθμού που θα ενισχύσουν άμεσα τις κλινικές του νοσοκομείου, ενώ ο απινιδωτής θα παραδοθεί στο Κέντρο Υγείας Πυργίου. Ο ιατρικός εξοπλισμός παραδόθηκε σήμερα Τρίτη το μεσημέρι στο νοσοκομείο της Χίου.

Την ισραηλινή αντιπροσωπεία καλωσόρισε η διοικητής του Νομαρχιακού νοσοκομείου Ελένη Κανταράκη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο γιατρός- επιμελητής Β' της Παθολογικής Κλινικής Κυριάκος Βασιλείου.

Τη συγκίνησή της εξέφρασε στην αντιφώνησή της η πρέσβης του Ισραήλ σημειώνοντας πως πρόκειται για μια δωρεά του κράτους του Ισραήλ προς το Γενικό Νοσοκομείο και το Ιατρικό Κέντρο του νησιού. Ενώ ευχαρίστησε για το έργο που προσφέρει το νοσοκομείο και το προσωπικό του, όχι μόνο στο λαό της Χίου αλλά και στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί.

Επίσης η Ιρίτ Μπεν Άμπα αναφέρθηκε στη φιλοξενία της εβραϊκής κοινότητας στη Χίο, από τον 4ο αιώνα π.Χ. αδιάλειπτα μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το 90% του εβραϊκού πληθυσμού εστάλη στα κρεματόρια του Άουσβιτς. Νωρίτερα πολλοί Εβραίοι είχαν φύγει από το νησί με την καταστροφή του 1822 και το μεγάλο σεισμό του 1881, ενώ είχε φθάσει και στη Χίο ρεύμα από τους πρόσφυγες της Ισπανίας.

«Αποτελεί αυτή τη μικρή δωρεά σήμερα ένα μικρό αντίδωρο για τα χρόνια φιλοξενίας της εβραϊκής κοινότητας στο νησί» είπε χαρακτηριστικά η κ. πρέσβης.

Αναφέρθηκε ακόμα στις πολύ καλές ελληνικές σχέσεις, ενώ σημείωσε πως υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας του Νοσοκομείου της Χίου με αντίστοιχο του Ισραήλ και με συνδετικό κρίκο τη μαστίχα.

Επίσης μίλησε ο Διευθυντής του Τμήματος Επεμβατικής νευροακτινολογίας του Νοσοκομείου Mediterraneo Νικόλαος Τσαμόπουλος, ο οποίος εισηγήθηκε και την δωρεά με βάση τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Ο ίδιος αναφέρθηκε με την ευκαιρία και στις πάνω από 70 γνωστές μέχρι σήμερα θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας, τώρα πλέον και στη θεραπεία της νευροεκφύλισης, νόσου που οι σημερινές θεραπείες δεν δίνουν θεαματικά αποτελέσματα.

Κατά την παρουσία της στη Χίο, η πρέσβης του Ισραήλ επισκέφθηκε το Δημαρχιακό Μέγαρο όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο του νησιού Μανώλη Βουρνού. Ξεναγήθηκε στο χώρο της αρχαίας εβραϊκής συναγωγής που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης της Χίου, έργο που αναλύθηκε διεξοδικά σε παρουσίαση, που έκανε η Αρχαιολογική Υπηρεσία Χίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου. Επίσης επισκέφθηκε και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Χίου στη ΒΙΑΛ.