06 Ιουνίου 2017

Το σύνδρομο του Σαμψών και ο Τσίπρας

Το σύνδρομο του Σαμψών, «Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων», φαίνεται ότι διακατέχει κάποια κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.


Πρόκειται γι΄ αυτούς που εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα, να τινάξει στον αέρα τη Σύνοδο Κορυφής, αν δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup και να πάει σε εκλογές.

Αυτοί που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να τα κάνει όλα Κούγκι, θεωρούν ότι αν πάει σε μια εκλογική αναμέτρηση, πολώνοντας το κλίμα, καταγγέλλοντας τους δανειστές και καταργώντας το μνημόνιο που ψήφισαν πρόσφατα και με τα δύο χέρια, κάποια ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διασωθούν.

Αντίθετα αν ροκανίσει το χρόνο και αναγκαστικά συρθεί σε εκλογές το 2018, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύει να υποστεί πανωλεθρία.

Βέβαια οι εισηγητές της σκληρής γραμμής, δεν υπολογίζουν τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια ηρωική κατά τα άλλα σύγκρουση στο λαό και τη χώρα.

Εκτός και αν στρατηγική τους επιδίωξη είναι η γενίκευση της κρίσης και η αποσταθεροποίηση, που αναγκαστικά θα βγάλει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι σίγουρο, ότι βολεύει όλους αυτούς, που επιδιώκουν να επιβιώσουν πολιτικά μέσα από μία γενικευμένη εξαθλίωση του κόσμου.

 Παρακάλια και απειλές

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο επαφών, σχεδόν με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η τακτική των παρακλήσεων δεν απέδωσε με αποτέλεσμα τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός να αναγκαστεί να επαναφέρει τις απειλές, προειδοποιώντας ακόμα και για βέτο στη Σύνοδο Κορυφής, αν το Eurogroup δεν πάρει απόφαση για το χρέος.

Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαμηλώσει τον πήχη και δεν ζητάει λύση για το χρέος, αλλά περιγραφή μελλοντικών μέτρων που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει στις αγορές.

Ο πρωθυπουργός είναι πιεσμένος και αγχωμένος.

Αυτό δεν μπορεί να το κρύψει. Όπως επίσης δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία του, για τις συνέπειες ενός ναυαγίου στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Οι συνέπειες στους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και στο τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, θα είναι καταστροφικές.

Ακόμα πιο καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες ενδεχόμενης ρήξης με τους εταίρους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα κινδυνεύει να μην πάρει ούτε τη δόση που είναι απαραίτητη για να πληρωθούν οι δόσεις των 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ιουλίου.

 Σκηνικό ρήξης

 Ο μηχανισμός προπαγάνδας στο Μαξίμου, επιχειρεί να στήσει ένα σκηνικό ρήξης, τόσο ως μέσο πίεσης προς τους δανειστές, όσο και για εσωτερική κατανάλωση.

Οι διαρροές ακόμα και για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, εξυπηρετούν τις επικοινωνιακές ανάγκες του Μαξίμου και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

Γιατί το ενδεχόμενο εκλογών θα προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα θα αφανίσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ξορκίζουν τα σενάρια των εκλογών, παρά το γεγονός ότι έχουν προέλευση το Μαξίμου.

Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι Μουτζαχεντίν, που πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να πέσουν ηρωικά, μετά από μια μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές, παρά να υποστούν πανωλεθρία μετά από ένα χρόνο, έχοντας στιγματιστεί και ως αποτυχημένοι και ως μνημονιακοί.

Τη στρατηγική της ηρωικής εξόδου, υποστηρίζουν τρεις υπουργοί και κάποια στελέχη στην Κουμουνδούρου.

Το ζήτημα δεν είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί τέτοιες ακραίες στρατηγικές.

Αλλά το ενδεχόμενο η σύγκρουση και οι εκλογές να έρθουν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία για να αποφύγει η κυβέρνηση τον επικίνδυνο εγκλωβισμό.

http://www.lykavitos.gr/archives/464251