06 Ιουνίου 2017

ΠΕΣ ΤΑ! ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑΞΗ ΣΤΑ ΜΠΟ@ΡΔΕΛΑ! Γαβρόγλου: Τα Συμβούλια Ιδρυμάτων μας διέσυραν!

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων που φέρνει στη Βουλή και υποστήριξε ότι τα Συμβούλιο Ιδρυμάτων μας διέσυραν: Κι όμως, σ΄αυτά μετείχαν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από διεθνή πανεπιστήμια


Την άποψη ότι τα Συμβούλια Ιδρυμάτων -ο θεσμός διοίκησης των Πανεπιστημίων που είχε καθιερωθεί με το νόμο Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση- «μας διέσυραν» διατύπωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Σημειώνεται ότι στα υπό κατάργηση Συμβούλια Ιδρυμάτων μετείχαν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από διεθνή πανεπιστήμια και Έλληνες καθηγητές από πανεπιστήμια όπως το Harvard και το ΜΙΤ, αφού στο προσκλητήριο που είχε τότε σημάνει είχε ανταποκριθεί η αφρόκρεμα της ακαδημαϊκής διασποράς.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο news247 ο κ.Γαβρόγλου ήταν ιδιαίτερα καυστικός για τα Συμβούλια Ιδρυμάτων υποστηρίζοντας πως εκ του αποτελέσματος δεν έχουν ανταποκριθεί στο ρόλο τους, ενώ παράλληλα έθεσε και θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού.

Τα Συμβούλια Ιδρυμάτων μας διέσυραν
"Με το νέο νομοσχέδιο ερχόμαστε να επιλύσουμε ένα σύνολο προβλημάτων. Τα Συμβούλια Ιδρυμάτων απαρτίζονταν από άτομα εκτός του ιδρύματος, γεγονός που δημιούργησε μια διαρχία και δεν ήταν σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για ποιο θέμα. Το αποτέλεσμα ήταν άλλα να παραιτηθούν, άλλα να μαραθούν και άλλα να μην έχουν καμία επαφή με τις πρυτανικές αρχές. Άρα, λοιπόν δεν ήταν μια καλά μελετημένη πρωτοβουλία, καθώς ενεπλάκησαν άνθρωποι με άλλες εμπειρίες που θέλησαν να εφαρμόσουν ανεφάρμοστα πράγματα. Αυτός ο θεσμός μας διέσυρε" είπε ο κ.Γαβρόγλου ενώ επανέλαβε ότι στο προσχέδιο νόμου η εκλογή των Πρυτάνεων θα γίνεται κανονικά με ψηφοδέλτιο και των Αντιπρυτάνεων με διαφορετικό ψηφοδέλτιο και με μονοσταυρία. "Τα συμβούλια είχαν τη δυνατότητα να επιλέγουν τους υποψηφίους Πρυτάνεις. Αυτά δε γίνονται σε μια δημοκρατική χώρα. Τώρα θα υπάρχει καλύτερη εκπροσώπηση της ακαδημαϊκής κοινότητας" τόνισε.

Το Πανεπιστήμιο έχει συγκρουσιακή διάθεση
Στην ίδια συνέντευξη, ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που δέχεται για την αύξηση της εκπροσώπησης των φοιτητών σε Πρυτανικά Συμβούλια και Σύγκλητο και κατά πόσο αυτό θα φέρει στο προσκήνιο τη διαπλοκή των φοιτητικών παρατάξεων ο κ.Γαβρόγλου υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας και έθεσε τους φοιτητές προ των ευθυνών τους.
"Το Πανεπιστήμιο έχει συγκρουσιακή διάθεση. Εκεί συγκρούονται και συνυπάρχουν οι άνθρωποι. Η διαδικασία αυτή φέρνει τον καθένα προ των ευθυνών του" είπε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος υπερασπίστηκε και την επαναφορά του ακαδημαϊκού ασύλου.
"Το Πανεπιστημιακό Άσυλο είναι δηλωτικό των αγώνων που κάναμε για τον πλουραλισμό στα Πανεπιστήμια. Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι ιδεολογικών ζυμώσεων" απάντησε με ξεκάθαρο ύφος" δηλώνοντας χαρούμενος και περήφανος για την επαναφορά του ασύλου.
Δωρεάν Μεταπτυχιακά με φορολογικά κριτήρια

Σχετικά με τα Μεταπτυχιακά προγράμματα των Ιδρυμάτων τόνισε πως για όσα απαιτούνται δίδακτρα, θα μπουν αυστηροί όροι. "Για να υπάρχουν δίδακτρα, θα πρέπει το Πανεπιστήμιο να δηλώσει το κόστος βάση του οποίου μπαίνουν τα δίδακτρα. Και με αυτό θα είμαστε αυστηροί" ενώ για τη δωρεάν φοίτηση του 40% των φοιτητών σε ΠΜΣ, ο κ.Γαβρόγλου είπε πως κριτήριο θα αποτελεί το οικογενειακό εισόδημα με βάση τη φορολογική δήλωση.
"Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιο παιδί να μείνει εκτός μεταπτυχιακού λόγω οικονομικών δυσκολιών" είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα μεταπτυχιακά δεν εμφανίστηκε αρνητικός, εφόσον λειτουργούν υπό τη σκέπη του ιδρύματος και διασφαλίζεται η ποιότητά τους. "Στόχος μας είναι κάποια στιγμή να είναι όλα τα μεταπτυχιακά δωρεάν. Ωστόσο, αν το κάναμε αυτό στην παρούσα φάση κάποια δε θα είχαν τους απαραίτητους πόρους για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους" υπογράμμισε.