07 Ιουνίου 2017

Κυβέρνηση έρμαια των δανειστών, χωρίς λύση για το αύριο

Του Γιάννη Σιδέρη

Η «ελεγεία της αποτυχίας»  θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η χθεσινή ανακοίνωση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, που συνήλθε σε κλίμα ηττοπάθειας, ανησυχίας και προβληματισμού, ενόψει  του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Όλα τα ιαματικά «αφηγήματα» της κυβέρνησης και οι ελπίδες για μια «ηρωική» παρουσία αντίστασης, έχουν καταρρεύσει, μετά και τις δηλώσεις Lagarde, που αποτυπώνουν κοινό βηματισμό μεταξύ του ΔΝΤ και του Γερμανού ΥΠΟΙΚ W. Schaeuble.

Έρμαια  της  ελαφρολαϊκότητας με την οποία αντιμετώπισε τις απαιτήσεις των δανειστών η κυβέρνηση, αντιμετωπίζει την καταστροφική  στασιμότητα, την ίδια ώρα που ο απελθών των καθηκόντων του, αλλά παραμένων επί των τειχών της  inside πληροφόρησης, M. Barroso (ως μη εκτελεστικός πρόεδρος των διεθνών δραστηριοτήτων της Goldman Sachs), προειδοποιεί  ότι «το Grexit  δεν έχει φύγει από το τραπέζι». Και δεν είναι ο μοναδικός μάντης κακών. Αναλυτές της Citigroup  εκτιμούν ότι η πρόταση Lagarde (παραμονή  του ΔΝΤ χωρίς χρήματα και μετάθεση της συζήτησης για το χρέος), προετοιμάζει το έδαφος για έναν νέο μνημόνιο, μετά το 2018...

Απαιτεί ιδιαίτερο ταλέντο για να αποτύχεις σε όλα! Το μόνο που πέτυχε  ο κ. Τσίπρας, και το πέτυχε ο ίδιος και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα. Προφανώς έχει καταλάβει τον ελληνικό λαό, εκείνο τουλάχιστον το τμήμα που του φταίνε πάντα οι άλλοι, και εναρμονίζεται με όποιον τους καταγγέλλει. Ποτέ δεν κατανόησε το εξωτερικό περιβάλλον, τις δεσμεύσεις, τους κανονισμούς, τα πρωτόκολλα, που διατηρούν σε συνοχή (έστω και ετεροβαρή) τη μεγάλη ένωση των ευρωπαϊκών κρατών.

Ξεκίνησε πρόσκαιρα - δηλαδή άκαιρα - την απαίτηση για το χρέος, λες και ήταν μια συζήτηση στην ελληνική Βουλή, όπου έχει την πλειοψηφία και θα μπορούσε να επιβάλει την ατζέντα και τα ψηφίσματα. Ετοιμαζόταν για γραβάτα και τώρα φοβάται το φέσι στο Eurogroup.

Εξ ου και η Π.Γ. χθες συνήλθε σε ατμόσφαιρα κατήφειας, ηττοπάθειας και  προβληματισμού  - ούτε καν γκρίνιας δηλαδή.( Η γκρίνια σε συλλογικά όργανα, μπορεί να θρέφει την δημοσιογραφική βουλιμία που αρέσκεται σε δραματοποιήσεις, ωστόσο αποβαίνει και θετική, γιατί  σηματοδοτεί την  ύπαρξη και άλλων λύσεων, υποδηλώνει κριτική ικανότητα, και καταθέτει διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι).

Τώρα δίνουν μάχες οπισθοφυλακής, «απειλώντας» πάλι με τα αυτονόητα: ότι τα μέτρα του 2019-20 δεν θα υλοποιηθούν εάν φύγει το ΔΝΤ. Θέτει δε, νέο πρόταγμα: Ήθελε κούρεμα του χρέους, συμβιβάστηκε με  το QE, δεν φαίνεται να το πετυχαίνει, και  τώρα ελπίζει στο μίνιμουμ, στην έξοδο στις αγορές - αυτό που ήδη είχαν κάνει οι προηγούμενοι τρία χρόνια πριν. Γκραν σουξέ!  

Το βασικό ερώτημα που ακούστηκε ήταν «αν δεν έχουμε λύση τότε τι;». Κατανοούν πλέον ότι λύση δύσκολα θα επέλθει και αντιμετωπίζουν με αμηχανία την επόμενη μέρα. Οι απόψεις των στελεχών κυμάνθηκαν από το «να πάρουμε ό,τι μας δώσουν», μέχρι το να είμαστε σκληροί και «να μην δεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτά που θέλουμε».  

Ελάχιστοι, προεξάρχοντος του κ Πάνου Λάμπρου εκ των «53», έθεσαν θέμα ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής.  Το χρέος και η φαντασίωση μιας νικηφόρας έκβασης (μείωσής του), τους έχει απορροφήσει, παραλύοντας ουσιαστικά κάθε κυβερνητική δραστηριότητα. Για κυβέρνηση δυόμισι χρόνων έχουν κάνει ελάχιστα, έχουν καταθέσει ελάχιστα νομοσχέδια, ενώ τα πιο εμβληματικά από αυτά,  για το οποία υπερηφανεύεται ο πρωθυπουργός (όπως στην συνέντευξή που έδωσε  σε περιοδικό ειδικού σεξουαλικού προσανατολισμού), τα ψήφισε με την αντιπολίτευση, την ώρα που  νοικοκυραίοι συγκυβερνήτες του τα καταψήφιζαν).

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Π.Γ. αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δεδομένου πως η Ελλάδα έχει τηρήσει το σύνολο των προαπαιτούμενων (σ.σ. εκτός των 25 που ήταν ανολοκλήρωτα στο προηγούμενο Eurogroup, αλλά πήγαν και είπαν τα τελειώσαμε όλα!),  αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση των δανειστών να δρομολογήσουν τις αναγκαίες αποφάσεις για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους».

Τα λένε αυτά ενώ χθες ματαιώθηκε η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, καθώς υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες σε περίπου 10 από τα 140 προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική πλευρά!

Και ο Schaeuble θα τους θυμίσει ότι οι ίδιοι έχουν υπογράψει από τον Μάιο του 16, πως το θέμα του χρέους θα εξετασθεί το 18, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; Απλώς  βάζουν λάθος στόχους  σε λάθος χρόνους και σε λάθος χώρους...

http://www.liberal.gr/arthro/143053/politiki/2017/kubernisi-ermaia-ton-daneiston-choris-lusi-gia-to-aurio.html