30 Ιουνίου 2017

Οταν η Σιμόν Βέιλ έλυσε αργά αργά τον κότσο της στην τηλεόραση [βίντεο]

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017 η πρώην υπουργός της Γαλλίας Σιμόν Βέιλ πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Η ομιλία της στη γαλλική βουλή το 1974, όταν υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην έκτρωση έμεινε στη συλλογική μνήμη. Αλλά η πρώην υπουργός ήταν επίσης πολύ άνετη στα τηλεοπτικά πλατό και απελευθερωμένη γυναίκα.

Το 1986 έδωσε σε τηλεοπτική εκπομπή μια από τις πλέον εμβληματικές σκηνές, η οποία έμεινε στα τηλεοπτικά χρονικά.
Στις 26 Ιουλίου 1986, ο παρουσιαστής Κριστόφ Ντεσαβάν δεχόταν την Σιμόν Βέιλ στην εκπομπή του «Ολες τρελές για εκείνον». Αφού συζήτησε μαζί της για τα θέματα της επικαιρότητας, ο Ντεσαβάν τόλμησε να της ζητήσει κάτι ανεπανάληπτο:
«Σας θυμάμαι πάντα με κότσο, σε όλες τις εμφανίσεις σας. Αν σας ζητούσε να τον λύσετε θα το κάνατε;», την ρώτησε.
«Φυσικά», απάντησε η Σιμόν Βέιλ, η πολιτικός που ξόδεψε τη ζωή της για τα δικαιώματα των γυναικών.
Και η Σιμόν Βέιλ αρχίζει αργά αργά να λύνει τον κότσο της, αφήνοντας άφωνους χιλιάδες γάλλους τηλεθεατές. Βγάζει αργά κάθε τσιμπιδάκι και διηγείται στον παρουσιαστή τις ανάγκες της κόμμωσής της.
Η σουρεαλιστική σκηνή έμεινε στα τηλεοπτικά χρονικά της Γαλλίας.


Η Σιμόν Βέιλ είχε ένα απαράμιλλο κλασικό στιλ που άφησε την σφραγίδα του στην εποχή της: έναν άψογο κότσο, πέρλες στο λαιμό, ταγιέρ Chanel και παλτό με γούνα για τον χειμώνα.
Οπως γράφει η Liberation, η Σιμόν Βέιλ υπήρξε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πολιτικό πρωτοπόρος αυτού του power dressing, στις αρχές της δεκαετίας του 70: ένα στιλ φτιαγμένο για να σηματοδοτεί την ιεραρχική θέση της και την εξουσία που κατείχε.


Ωστόσο, γράφει η γαλλική εφημερίδα, υπήρχε στα γαλάζια μάτια της μια γλυκιά μελαγχολία και μια απόσταση που επέβαλε τον σεβασμό. «Είσαι πολύ όμορφη για να πεθάνεις εδώ», της είπε ένας γερμανός στο Αουσβιτς. Η ομορφιά της, γράφει η Liberation, την έσωσε από τον θάνατο και έχτισε τον μύθο της. Η Σιμόν Βέιλ έγινε το αρχέτυπο της γαλλίδας πολιτικού, μπουρζουά αλλά με το τσιγάρο στο χέρι, αρνούμενη να φορέσει παντελόνι τζην που ήταν τότε στη μόδα. Ποτέ δεν εμφανίστηκε χωρίς τον κότσο της, εκτός από την εκπομπή του Ντεσαβάν.