29 Ιουνίου 2017

Μήπως τελικά η ΝΔ είπε στον Καμμένο να πάρει τηλέφωνο τον ισοβίτη;

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ας υποθέσουμε ότι ένας Έλληνας του εξωτερικού επέστρεψε στην πατρίδα μετά από δεκαετίες στα ξένα, αυτές τις μέρες για ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές. Σίγουρα θα έχει αποκτήσει τεράστιο θέμα σύγχυσης, ακούγοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.


«Τελικά ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο» θα αναφωνούσε με έκπληξη και απορία ο Έλληνας της διασποράς, αφού με βάση τα όσα είπε ο κ. Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για όλα τα δεινά της χώρας φταίει η ΝΔ.

Για τα σκουπίδια, τη μη ρύθμιση του χρέους, ακόμα και για την υπόθεση της τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπουργού Άμυνας με τον καταδικασμένο σε ισόβια για ναρκωτικά Γιαννουσάκη.

Τελικά ποιος κάθεται στην πρωθυπουργική καρέκλα εντός του Μεγάρου Μαξίμου; O Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Θα ήταν το ερώτημα του Έλληνα που  ξαναγύρισε στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα με το NOOR1 αποτελεί «ένα  επεισόδιο της νέας αντιπολιτευτικής γραμμής της ΝΔ, όπου επαναλαμβάνει κατηγορίες από συγκεκριμένα ΜΜΕ που χρησιμοποιούν προδήλως παράνομες μεθόδους και παραπέμπουν σε παρακρατικές πρακτικές. Δημοσιεύουν παρανόμως αποκτηθείσες συνομιλίες, που -σημειωτέον-  δεν αποδεικνύουν τίποτα, και ανακαλύπτουν δήθεν σκευωρίες. Πρόκειται φυσικά περί γελοίων ισχυρισμών που η ΝΔ υιοθετεί υποπίπτοντας σε μέγιστο πολιτικό και θεσμικό ατόπημα.» Αυτή ήταν η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ο «γνωστός» μας πλέον Έλληνας του εξωτερικού που μόλις επέστρεψε δεν γνώριζε τον κ. Τζανακόπουλο. Θα μπορούσε πολύ εύκολα  να τον είχε περάσει για τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για έναν απλό λόγο. Η τοποθέτηση του ταίριαζε σε κόμμα που επιδιώκει να έρθει στην εξουσία και όχι σε ένα κόμμα που κυβερνά.

Ταίριαζε σε ένα κόμμα που παρατηρεί και όχι σε ένα κόμμα που κυβερνά και λύνει προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά. Η τακτική του «για όλα φταίνε οι άλλοι» δεν είναι πειστική και παραπέμπει σε περασμένες δεκαετίες.

 Πιθανόν πάντως για κάποιους ο κ. Τζανακόπουλος να έχει δίκιο. Να τους έπεισε. Υπάρχουν άλλωστε εκείνοι που πιστεύουν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ασήμαντο γεγονός που «φουσκώνει» η αντιπολίτευση, για να αποκομίσει κομματικά οφέλη.

Υπάρχουν όμως  και εκείνοι που βλέπουν πίσω από τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την σπουδή του Μεγάρου Μαξίμου να καλύψει τον Πάνο Καμμένο και να υποβαθμίσει το όλο θέμα. Μόνο τυχαίες άλλωστε δεν ήταν οι φράσεις του κ. Τζανακόπουλου. «Οι συνομιλίες δεν αποδεικνύουν τίποτα» είπε χαρακτηριστικά.  Είναι προφανές ακόμα και για τον πολίτη που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι για το Μέγαρο Μαξίμου η στοίχιση δίπλα στον υπουργό Άμυνας αποτελεί μονόδρομο.  Αποτελεί μία στρατηγική επιλογή, η οποία όπως όλες έχουν πάντα  δύο όψεις.

Η μία όψη είναι η ευχάριστη για την κυβερνητική πλειοψηφία. Το όλο θέμα τις επόμενες μέρες «πέφτει», όπως συνηθίζουμε να λέμε και όλα μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη ξεχνιούνται. Στην περίπτωση αυτή «ούτε γάτα ούτε ζημιά» και η συγκυβέρνηση προχωρά κανονικά.

Η άλλη όψη είναι η δυσάρεστη. Οι αποκαλύψεις για την τηλεφωνική επικοινωνία του Πάνου Καμμένου με τον Γιαννουσάκη είναι συνεχείς και το ζήτημα αντί να φθίνει, ακολουθεί ανοδική πορεία στα ΜΜΕ, ενώ η δικαιοσύνη αρχίζει και ερευνά.

Σε μία τέτοια περίπτωση μετά και την τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο κ.Τσίπρας είναι εντός κάδρου, σε αντίθεση με όλα τα εγχειρίδια πολιτικής πρακτικής που θέλουν τον πρωθυπουργό να μένει αλώβητο και μακριά από κάθε πολιτική κρίση, μια και την ευθύνη την αναλαμβάνουν κάποιοι άλλοι.

Σε όποια από τις δύο λοιπόν όψεις και αν «κάτσει» το νόμισμα που έστριψε το Μέγαρο Μαξίμου το πολιτικό ρίσκο είναι δεδομένο. Όπως δεδομένη είναι και η επιλογή του κ.Τσίπρα για συμπόρευση με τον Πάνο Καμμένο.

Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης το ζήτημα της επικοινωνίας του υπουργού Άμυνας είναι ζήτημα δημοκρατίας και όχι θέμα ενός προσώπου, όπως συνηθίζουν να λένε τα κομματικά στελέχη της αντιπολίτευσης.

Μετά και το περιεχόμενο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, η αντιπολίτευση μοιάζει πεπεισμένη ότι η κυβέρνηση πλέον  είναι σε δυσχερή θέση. «Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε αποδεικνύει το απόλυτο αδιέξοδο» τονίζουν στην ΝΔ που δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την επιθετική τακτική τους απέναντι στην κυβέρνηση.

Το πρωί της Τετάρτης οι επικεφαλής του τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κώστας Καραγκούνης επισκέφτηκαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θέτοντας το θέμα Καμμένου. Ήταν μία κίνηση που αποτυπώνει την γαλάζια πρόθεση να αναδείξει το μείζον θέμα που έχει ανακύψει με την «παρέμβαση» του κ.Καμμένου προς τις δικαστικές αρχές, όπως τουλάχιστον αντιλαμβάνονται την επικοινωνία του υπουργού Άμυνας με τον ισοβίτη στην Πειραιώς. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δείχνουν έτοιμοι να συμπορευθούν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, κόντρα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Μοναδική εξαίρεση αναφορικά με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποτελεί η Ένωση Κεντρώων.

Ο Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στα Παραπολιτικά, φάνηκε να μην θέλει να επιρρίψει ευθύνες στον κ. Καμμένο λέγοντας ότι «από μόνη της η επικοινωνία Καμμένου-Γιαννουσάκη δεν είναι έγκλημα». Μία τοποθέτηση που συζητήθηκε αρκούντως...

http://www.liberal.gr/arthro/148757/oikonomia/2017/mipos-telika-i-nd-eipe-ston-kammeno-na-parei-tilefono-ton-isobiti.html