10 Ιουλίου 2017

«Τσοβόλα δώστα όλα» με εξαγγελίες για 300.000 προσλήψεις ως τις εκλογές του 2019

Του Βασίλη Γεώργα

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο για μαζικές προσλήψεις εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με επιδότηση εργασίας, ενεργοποιεί η κυβέρνηση, καλλιεργώντας ελπίδες στην πιο ευαίσθητη κατηγορία πολιτών ότι θα βρει προσωρινά δουλειές σε τουλάχιστον 300.000 ανέργους την επόμενη διετία.


Ο σχεδιασμός δεν είναι καινούριος. Για πρώτη φορά, όμως, παρουσιάζεται ως «ώριμος» να υλοποιηθεί σε τέτοια μαζική κλίμακα με ορίζοντα τον κανονικό χρόνο διεξαγωγής των εκλογών του 2019 καθώς από την κυβέρνηση διοχετεύεται αορίστως η πληροφορία πως βρέθηκαν  τα απαιτούμενα κονδύλια ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ τα οποία χρειάζονται για να χρηματοδοτηθεί το γιγαντιαίο αυτό πρόγραμμα προσωρινών προσλήψεων και επιδότησης θέσεων εργασίας ως τον Αύγουστο του 2019.

Εδώ η γκρίζα ζώνη δεν αφορά μόνο το αν είναι σκόπιμο ή μη, στρεβλό ή ορθό, να ανοίξουν οι πόρτες του δημοσίου ή της επιδοτούμενης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν εργασία. Είναι το αν η κυβέρνηση θα αφεθεί να χτίσει ανεξέλεγκτα μια νέα βιομηχανία προσλήψεων που θα υπακούει στη λογική του «Τσοβόλα δώστα όλα» και θα εμπορεύεται ελπίδα και δουλειές σε εκατομμύρια ανθρώπους με αντάλλαγμα τις ψήφους των ανέργων και των οικογενειών τους. Το έχουμε δει στο παρελθόν να γίνεται από κυβερνήσεις με θεωρητικά λιγότερο κρατικιστικές αντιλήψεις (περίοδος Καραμανλή-Παυλόπουλου) και το εύλογο ερώτημα είναι τι θα αποτρέψει τη σημερινή κυβέρνηση να το επαναλάβει.

Εκδοχές της συγκεκριμένης εξαγγελίας έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν να προτείνονται από τους δύο βασικούς εμπνευστές του, τον σημερινό υπουργό Οικονομίας Δήμο Παπαδημητρίου και την σύζυγό του και αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου. Αμφότεροι έχουν προτείνει σε μελέτη τους ήδη από το 2011 την λειτουργία του κράτους ως «εργοδότη έσχατης καταφυγής» που θα προσλαμβάνει κατά χιλιάδες τους ανέργους και θα τους πληρώνει λιγότερα από τον βασικό μισθό συν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ώστε με αυτό τον τρόπο να αναπληρωθεί η αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να δημιουργήσει πραγματικές θέσει εργασίας.

Ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Levy, o Δ. Παπαδημητρίου είχε εισηγηθεί μάλιστα οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώνονται κάποιο μέρος του μισθού τους με ένα είδος Παράλληλου Nομίσματος (Geuro), ενώ η Ράνια Αντωνοπούλου είχε παρουσιάσει το σχέδιο της στην τρόικα την περασμένη Άνοιξη χωρίς ποτέ να πληροφορηθούμε αν έγινε ή όχι αποδεκτό και με ποιους όρους. Στο μεσοδιάστημα είχε αναζητηθεί ανεπιτυχώς χρηματοδότηση με δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, χωρίς ωστόσο  μέχρι σήμερα ούτε η τρόικα ούτε η κυβέρνηση να έχουν ανάψει το πράσινο φως για την υλοποίησή του προγράμματος και μάλιστα στην κλίμακα που σχεδιάζου οι εμπνευστές του.

Τώρα, ενόψει και της παρουσίασης του Αναπτυξιακού Σχεδίου της κυβέρνησης στο οποίο κατέχει περίοπτη θέση το πρόγραμμα εκατοντάδων χιλιάδων επιδοτούμενων προσλήψεων, το γαϊτανάκι καλλιέργειας προσδοκιών αρχίζει να ξαναγυρίζει.

Τις ανακοινώσεις έκανε το Σάββατο ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου μέσω συνέντευξης του (εφημερίδα Ειδήσεις), ενώ μια μέρα μετά το βασικό θέμα στην Αυγή της Κυριακής ήταν ακριβώς ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να προσλάβει μέσα από τρία προγράμματα οκτάμηνης διάρκειας από τον Σεπτέμβριο του 2017 ως τον Αύγουστο του 2019, τουλάχιστον 300.000 άτομα στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στοχεύοντας στη μείωση της ανεργίας κατά 10% ως το 2021.

Στο σχεδιασμό προβλέπεται ότι στο πρώτο 12μηνο εφαρμογής – μέχρι τον Αύγουστο του 2018 – θα δημιουργηθούν 150.000 θέσεις απασχόλησης εκ των οποίων οι 55.000 θα αφορούν νέους και άλλες 25.000 θέσεις μακροχρόνια άνεργους ενώ πάνω από 70.000 θέσεις εργασίας θα ανοίξουν σε θέσεις κοινωφελούς απασχόλησης στο Δημόσιο.

Το βασικό κίνητρο για προσλήψεις θα είναι η επιχορήγηση που θα καταβάλλεται στις επιχειρήσεις. Μετά τη λήξη του οκτάμηνου προγράμματος, αν η επιχείρηση κρατήσει τον προσληφθέντα, θα συνεχίσει να παίρνει για ένα ακόμη 12μηνο  επιχορήγηση ίση με το επίδομα ανεργίας το οποίο κανονικά θα εισέπραττε ο υπάλληλος. Στον δεύτερο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος προβλέπεται ότι θα γίνουν άλλες 150.000 προσλήψεις σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας ενώ θεωρητικά το πρόγραμμα μπορεί να επαναλαμβάνεται για χρόνια όσο υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες για μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο και επιδοτήσεις θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις. Στο παρελθόν λ.χ. ανάλογα σχέδια είχε εξαγγείλει και η κυβέρνηση Παπαδήμου που επίσης έκανε σχέδια για την πρόσληψη 150.000 ανέργων ώστε να αναχαιτιστεί η ανεργία.

Τέτοια προγράμματα ενδεχομένως να είναι απαραίτητα σε μια οικονομία που θα χρειαστεί χρόνια να ανακάμψει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για να απορροφήσει μέρος από το 1 εκατομμύριο των ανέργων. Τα ερωτήματα, όμως, που δημιουργούνται αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης των γιγαντιαίων αυτών προγραμμάτων, τον τρόπο και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο (εντός ή εκτός ΑΣΕΠ) ή και τα μηνύματα που εκπέμπονται σε μια περίοδο που θα έπρεπε η κυβέρνηση να κινεί γη και ουρανό για να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα, είναι περισσότερα από όσα για την ώρα μπορούν να απαντηθούν.

http://www.liberal.gr/arthro/151412/politiki/2017/isontsobola-dosta-olasin-me-exaggelies-gia-300000-proslipseis-os-tis-ekloges-tou-2019.html