10 Ιουλίου 2017

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει Καμμένο μέχρις εσχάτων

Του Γιάννη Σιδέρη

Λυγρά, μίζερα  Καλοκαίρια. Οι  διακοπές για όσους εξακολουθούν να εργάζονται και να έχουν κουτσουρεμένο μισθό, έχουν καταστεί ακριβή μεν, αλλά όχι ακόμη, ακριβοθώρητη  πολυτέλεια. Ακριβοθώρητη είναι για τους άνεργους, και για τους τύποις εργαζόμενους που καλούνται να επιβιώσουν με 400 ευρώ μισθό, αλλά η ΕΡΓΑΝΗ τους καταχωρεί στη λίστα των εργαζόμενων, άρα εξ ορισμού ευνοημένων!

Λυγρά, μίζερα Καλοκαίρια γιατί η ειδησεογραφία δεν είναι οι επενδύσεις που θα έπρεπε να αρχίζουν να διαφαίνονται – αν είχε τελειώσει στον καιρό της η αξιολόγηση - αλλά οι αποκαλύψεις  του Γιάνη για μια παρέα μεγαλοεφήβων, οι οποίοι επέπρωτο από την αριστερή τους μοίρα να αλλάξουν την Ευρώπη και γιατί όχι «τον κόσμο όλο, όπως έγραψε και η Ζωή στο μήνυμά της για τα δύο χρόνια του δημοψηφίσματος –οπερέτα.

Επαίρονται γιατί έκλεισαν με ενάμισι χρόνο καθυστέρηση την αξιολόγηση, και διοχετεύουν ότι μετά από αυτή την σημαντική επιτυχία, ο πρωθυπουργός θα δώσει το σύνθημα… άρξασθαι η ανάπτυξη. Προς τούτο μάλλον θα συνέλθει  η Κ.Ε. το μεθεπόμενο ΣΚ, όπου θα καταστρωθεί το πλάνο  για τα μελλούμενα του Φθινοπώρου, ήτοι την… προωθητική εδραίωση της ανάπτυξης και τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Για την  ανάπτυξη… αόκνως εργάζεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει προγραμματίσει  να παραστεί την Τρίτη και Τετάρτη  στην Κοζάνη, όπου θα συνέλθει το περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Δυτική Μακεδονία.

Θα υπάρξουν συνολικά 13 παρόμοια, που θα αντιστοιχούν ισόποσα στις 13 περιφέρειες της χώρας. Θα υποστούμε βέβαια επικοινωνιακό «οβερντόουζ», αλλά μόνο επικοινωνιακό, όχι και αναπτυξιακό, καθώς η ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο, δίκην των πενταετών πλάνων ανάπτυξης των… Σοβιέτ, απαιτεί κρατικά χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν.    

Η  εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κα Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της, μεγιστοποίησε την σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, και προανήγγειλε την έξοδο στις αγορές που, όπως είπε,  «δεν θα είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα, όπως του Σαμαρά, δεν θα είναι επικοινωνιακό success story, ούτε προεκλογικό τέχνασμα». Παράλληλα αναφερόμενη στο θέμα Καμμένου και της εμπλοκής του στην υπόθεση Γιαννουσάκη, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι  «Ζητάνε εξεταστική επιτροπή για μια δήθεν παρέμβαση του κ. Καμμένου, η οποία είναι μια κίνηση αντιπερισπασμού, που δεν γίνεται πιστευτή από κανέναν, και δεν θα καταφέρει να αποπροσανατολίσει κανέναν»!

Δυστυχώς… έχει δίκιο η - συμπαθής κατά τα άλλα - εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στο εσωτερικό του κόμματος! Όσο και αν στην κοινή γνώμη φαίνεται παράταιρη, μη θεσμική, ύποπτη, ελέγξιμη και ενδεχομένως κολάσιμη, η ενέργεια του κ. Καμμένου, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος - σε επίπεδο βουλευτών, στελεχών και οργανωμένων μελών - υπάρχει πλήρης υποστήριξη στον συνέταιρό τους.

Η αιτία δεν βρίσκεται μόνο στην απόλαυση των αγαθών της εξουσίας που γεύονται εξαιτίας του. Βρίσκεται σε κάτι βαθύτερο: Στο ιδεολογικό σύμπαν μέσα στο οποίο περιδινείται το δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ,  και το οποίο δεν έχει - και δεν πρόκειται να  - απογαλακτισθεί από παραδοσιακές, ελληνικού τύπου, αριστερές νοοτροπίες (αυτές δεν εκριζώνονται με τα δυο χρόνια κυβερνησιμότητας και επαφής με τον πραγματισμό της εξουσίας).

Εξηγούμε (και αυτό συνάγεται από ρεπορτάζ): Για το στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ στο ζύγι μπαίνουν δύο δεδομένα, τα οποία  απέχουν βέβαια τόσο της κοινής, όσο  και της θεσμικής λογικής: Από την μία πλευρά βρίσκεται ένας... αντιμνημονιακός συνοδοιπόρος, και από την άλλη ένας επιχειρηματίας. Και μόνο εξ αυτής του της ιδιότητας, του επιχειρηματία - με λογική ΣΥΡΙΖΑ -  είναι ύποπτος, ή τουλάχιστον μη δικαιούμενος να καταγγέλλει!  Είναι επόμενο ότι η πλάστιγγα υποστήριξης γέρνει υπέρ του πολιτικού  συνοδοιπόρου, όσο και αν έχουν προβληματισμούς, για τις θέσεις του σε κάποια άλλα επί μέρους ζητήματα – τα οποία άπτονται των συντηρητικών θέσεών του σε κοινωνικά ή εθνικά  θέματα.

Άλλωστε και ο Νίκος Φίλης, που παρουσιάζεται ως κατ’ εξοχήν αριστερός, δήλωσε στο «Ακραίως» πως ο κ. Καμμένος «δεν έχει διαπράξει  κάποιο σοβαρό  θέμα δεοντολογίας»!  Εναπόκειται στην αντιπολίτευση να πείσει το λαό για τη βαρύτητα του ατοπήματος του υπουργού Άμυνας.  

Φυσικά το επικοινωνιακό κρεσέντο της κυβέρνησης θα  μιλάει για ανάπτυξη (στα λόγια) και έξοδο στις αγορές, αλλά δεν έχει καθόλου προετοιμαστεί, γι’ αυτό που έρχεται το Φθινόπωρο. Και το Φθινόπωρο  έρχεται η τρίτη αξιολόγηση, που πάλι θα θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση… χαρμολύπης. Θα τεθούν σε δοκιμασία… «τα ιερά και τα όσιά του», όπως οι αλλαγές στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, η αξιολόγηση και η ενδεχόμενη απαίτηση για μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αφού η χώρα θα είναι υποχρεωμένη να εγγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018.

Το Καλοκαίρι, με την όποια ραθυμία και ανεμελιά του θα περάσει σε δυο μήνες. Για την κυβέρνηση και την κοινωνία το Φθινόπωρο έρχεται γκρίζο.  

http://www.liberal.gr/arthro/151419/politiki/2017/o-syriza-stirizei-kammeno-mechris-eschaton.html