04 Ιουλίου 2017

ΣΤΑ 4 ΛΕΜΕ! Δεν εκταμιεύεται η δόση-Το ΔΝΤ ζητάει εγγυήσεις της κυβέρνησης ότι τα μέτρα δεν θα ακυρωθούν από δικαστήρια-Τα 6 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν ακόμα

Μπορεί το ΔΝΤ να μην έχει ακόμα επικυρώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, φαίνεται όμως να πιέζει ακόμα για να επιβάλει τους όρους του χωρίς να αρκείται στην προνομοθέτηση των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο για το 2019 και μετά, βάζοντας σε περιπέτειες την εκταμίευση της δόσης.


Κοινοτικές πηγές επιβεβαίωναν ότι το ΔΝΤ έχει καταγράψει την έλλειψη ενός βασικού για τη συμμετοχή του προαπαιτουμένου, το οποίο ζητούσε επίμονα και αφορά στη νομική γνωμοδότηση πως δεν θα καταπέσουν σαν αντισυνταγματικές η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις ή η μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Παρά την έγκριση της συμφωνίας από το Eurogroup στις 15 Ιουνίου, η νομική εγγύηση που ζητούσε το Ταμείο δεν έχει παρασχεθεί, επειδή η κυβέρνηση δεν δίνει στοιχεία στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το τελικό ύψος των συντάξεων.

Στο παρασκήνιο, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, λέγεται πως η κυβέρνηση προσπάθησε να παρακάμψει την απαίτηση του ΔΝΤ, με το σκεπτικό ότι αφού δεν θα δώσει χρήματα πριν το 2018, δεν χρειάζεται να έχει από τώρα στα χέρια του και μια «εγγυητική επιστολή» για τη νομιμότητα των μέτρων που προνομοθετήθηκαν, ώστε η Αθήνα να μπορέσει «να το παίζει δίπορτο» αναλόγως των εξελίξεων.

Στη βάση αυτή, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που συνεδρίασε στις 15 Ιουνίου (λίγες ώρες πριν συνεδριάσει το Eurogroup) απέφυγε να πάρει οριστική και ξεκάθαρη θέση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα, η μειοψηφία του ΝΣΚ τάχθηκε υπέρ της άποψης πως η προνομοθέτηση των μέτρων είναι αντισυνταγματική!

Ωστόσο επεκράτησε τελικά η άποψη -λόγω της λεπτότητος της κατάστασης λίγο πριν το Eurogroup- ότι το Νομικό Συμβούλιο δεν πρέπει να τοποθετηθεί, καθώς δεν έχουν καν ακόμα εκδοθεί οι νέες συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου και, ελλείψει στοιχείων, δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια πόση θα είναι για κάθε κατηγορία συνταξιούχων η τελική σύνταξη μετά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Αν και δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί, το σκεπτικό της πλειοψηφίας ανέφερε ότι το Σύνταγμα δεν εγγυάται το ύψος των συντάξεων, αλλά η Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιτάσσει ότι πρέπει να διαφυλλάσσεται ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης και μετά τις απώλειες. Χωρίς όμως στοιχεία από την κυβέρνηση για να μπορέσει να κάνει τον υπολογισμό αυτόν, το ΝΚΣ δεν θα μπορούσε να λάβει θέση αν και κατά πόσον επαρκεί η τελική σύνταξη που θα λαμβάνουν το 2019 οι συνταξιούχοι, για να μην καταπέσει στα δικαστήρια η περικοπή της.

Ωστόσο το ΔΝΤ, όπως λένε πηγές και στην Αθήνα, έχει εντοπίσει την εκκρεμότητα και δεν δείχνει διατεθειμένο να περιμένει την απάντηση που ζητά ως το 2018. Αντιθέτως, προσπαθεί να «ζεστάνει» την υπόθεση στο «και ένα» της συμφωνίας. Ελληνικές πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση πάντως, επιβεβαίωναν ουσιαστικά την ανατροπή, υποστηρίζοντας όμως πως παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ «δεν θα κινδυνεύσει η δόση» για το ζήτημα αυτό.

Ωστόσο απομένει το πολύ μια εβδομάδα ακόμη για να εγκριθεί η δόση και το τι μέλλει γενέσθαι τελικώς θα κριθεί στις αμέσως επόμενες μέρες μέχρι να συζητηθεί η εκταμίευση από το διοικητικό συμβούλιο του ESM και τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που το απαρτίζουν.

Κωστής Πλάντζος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αυτά είναι τα έξι προαπαιτούμενα που καθυστερούν τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ

Η αναστολή της δίωξης κατά των τριών μελών του γνωμοδοτικούς συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ που είχε διορίσει η Κομισιόν μπορεί να ήταν το πιο βασικό αλλά δεν είναι το μόνο που έλειπε από την λίστα των 140 προαπαιτούμενων που θα ανάψουν το «πράσινο φως» στην δόση των 7,7 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν άλλες έξι εκκρεμότητας από την ατέλειωτη λίστα των προαπαιτούμενων τα οποία αν δεν ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες έξι ημέρες μέχρι και το Eurogroup στις 10 του μήνα μπορούν να μπλοκάρουν την δόση:

1. Το πρώτο αφορά την λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές σε τουριστικές περιοχές καθ όλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου η οποία επεκτάθηκε στους πέντε μήνες. Ο εφαρμοστικός νόμος για την δεύτερη αξιολόγηση περιείχε ένα πλαίσιο λειτουργίας αλλά εκκρεμεί ακόμη μια απόφαση πριν το μέτρο πάρει σάρκα και οστά .

2. Το δεύτερο αφορά τα 800 εκ ευρώ από τα 7,7 δις ευρώ της δόσης που θα διατεθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες . Με βάση το αναθεωρημένο μνημόνιο οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να δώσουν πολύ μεγαλύτερη ανάλυση στο «στοκ» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν τα 6,5 δις ευρώ. Οι δανειστές ζητούν να μάθουν όχι μόνο τα στοιχεία που δημοσιεύονται από το ΓΛΚ (οφειλές γενικής Κυβέρνησης , βεβαιωμένες οφειλές φόρων) αλλά θέλουν να ξέρουν και τα κρυφά . Πόσα χρωστάει το δημόσιο για καθυστερούμενες συντάξεις και πόσες αιτήσεις επιστροφής φόρων λιμνάζουν στις Δ.Ο.Υ όλης της χώρας . Επίσης θέλουν να ξέρουν τις οφειλές με κριτήριο το χρόνο καθυστέρησης την αιτία της μη πληρωμής και το προγραμματισμό για το άμεσο μέλλον .

3. Μια ακόμη εκκρεμότητα από την πλευρά του ΔΝΤ είναι η νομική γνώμη που να επιβεβαιώνει ότι η περικοπή των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για το 2019 είναι σύμφωνη με το ελληνικό Σύνταγμα . Η εκκρεμότητα αυτή υπάρχει από το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στις αρχές Μαΐου.

4. Το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού που διατρέχει περισσότερο από το μισό υπουργικό συμβούλιο και ένα μέρος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η υποχρέωση βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και δύο μήνες.

5. Η λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αφού μόνο οι αλλαγές που έγιναν πρόσφατα σε νομοσχέδιο του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης δεν αρκούν. Οι θεσμοί θέλουν να δούν την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα να λειτουργεί.

6. Τέλος, παρότι δεν πρόκειται για προαπαιτούμενο το θέμα της απεργίας των εργαζομένων της καθαριότητας και η τροπολογία για μονιμοποιήσεις που ετοιμάζει το υπουργείο εσωτερικών έχει θορυβήσει τους δανειστές. Ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το πως θα μειωθούν οι συμβασιούχοι από τις 73.000 στις 52.000 όπως προβλέπει το δημόσιο πως ακριβώς θα γίνουν οι μονιμοποιήσει πόσες θα είναι πόσο θα κοστίσουν και αν συμβαδίζουν με τον κανόνα των πέντε αποχωρήσεων ανά μια πρόσληψη που προβλέπει το μνημόνιο.

Ως γνωστό αυτήν την φορά το ΔΣ του ESM που θα εγκρίνει την δόση θα γίνει σε επίπεδο υπουργών και όχι τεχνοκρατών. Αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός οικονομικών θα πρέπει να εξηγήσει την ολοκλήρωσή τους και στο Eurogroup αλλά και στο ΔΣ του ESM.

http://www.enikonomia.gr/timeliness/158765,afta-einai-ta-exi-proapaitoumena-pou-kathysteroun-ti-dosi-ton-77-.html