07 Ιουλίου 2017

Βίντεο - Φωτογραφίες : Η Κίνα στέλνει αεροπλανοφόρο στο Χονκ Κονγκ

Το κινεζικό αεροπλανοφόρο «Λιαονίνγκ» έφτασε σήμερα στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ, συμμετέχοντας στους εορτασμούς για την συμπλήρωση 20 ετών από την παράδοση της πόλης από την Βρετανία στην Κίνα.

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η επίσκεψη στην πρώην βρετανική αποικία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η οποία επισκιάστηκε από διαδηλώσεις. Ο Σι προειδοποίησε τότε ότι είναι «ανεπίτρεπτη» οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυριαρχίας της κεντρικής κυβέρνησης του Πεκίνου.



Τα πνεύματα είναι τεταμένα τα τελευταία χρόνια στο Χονγκ καθώς πληθαίνουν οι εκκλήσεις για αυτοδιάθεση ακόμη και για ανεξαρτησία.

Το 2014 το Πεκίνο είχε πει ότι θα εγκρίνει την απευθείας εκλογή της τοπικής εξουσίας, αλλά μόνον από έναν κατάλογο προεγκεκριμένων υποψηφίων, κάτι που πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις.

Οι αρχές έλαβαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κατά την επίσκεψη του Σι και μετά την αναχώρησή του το Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας.



Το ταξίδι του «Λιαονίνγκ» είναι το πρώτο εκτός ηπειρωτικής Κίνας.

Τουρίστες, αλλά και κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ συγκεντρώθηκαν από νωρίς προκειμένου να παρατηρήσουν το αεροπλανοφόρο που πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο Χονγκ Κονγκ, στο πλαίσιο επίδειξης της αναβαθμισμένης κινεζικής ναυτικής ισχύος σε μια περίοδο εντάσεων στην ευρύτερη ασιατική περιοχή.



Το αεροπλανοφόρο συνοδεύει μοίρα του κινεζικού πολεμικού ναυτικού, ενώ το ίδιο, μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη, αλλά κι ελικόπτερα.

Το μήκους 300 μέτρων σοβιετικό σκάφος ναυπηγήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και η Κίνα το αγόρασε από την Ουκρανία και το ανακαίνισε.
Τον περασμένο Απρίλιο η Κίνα καθέλκυσε άλλο ένα αεροπλανοφόρο – το πρώτο made in China- που αναμένεται να αναλάβει δράση το 2020 στο πλαίσιο της προσπάθειας του Πεκίνου να ενισχύσει την στρατιωτική του παρουσία σε παγκόσμιο επίπεδο.


Αμερικανικά βομβαρδιστικά πέταξαν στη Νότια Σινική Θάλασσα
Στο μεταξύ δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη πέταξαν στον εναέριο χώρο πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα, στο πλαίσιο διεκδίκησης του δικαιώματος αντιμετώπισης του εναέριου χώρου της περιοχής, ως διεθνή εναέριο χώρο, παρά τις κινεζικές αντιδράσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα στο Τόκιο.

Πριν από την πραγματοποίηση της πτήσης τα αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου Β-1Β έκαναν για πρώτη φορά κοινές νυχτερινές ασκήσεις με ιαπωνικά μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας.

Οι δραστηριότητες της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ κλιμακώνονται στην αναφερόμενη περιοχή καθώς εντείνεται η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο, ενώ οι δραστηριότητες αυτές, είναι γνωστό ότι προκαλούν εκνευρισμό στο Πεκίνο.

Πηγή iefimerida.gr φωτογραφια AP