06 Ιουλίου 2017

Ανατροπή στην εξαφάνιση της Αμέλια Ερχαρτ -Φωτογραφία «αποδεικνύει» ότι επέζησε από τη συντριβή και την έπιασαν οι Ιάπωνες [εικόνες]

80 χρόνια μετά την εξαφάνιση της Αμέλια Έρχαρτ στη διάρκεια πτήσης, με στόχο να κάνει για πρώτη φορά τον κύκλο της γης ακολουθώντας τη νοητή γραμμή του ισημερινού, μια φωτογραφία που ανακαλύφθηκε πρόσφατα αποδεικνύει σύμφωνα με ειδικούς ότι η θρυλική Αμερικανίδα πιλότος δεν πέθανε κατά τη συντριβή του αεροσκάφους της, αλλά συνελήφθη από Ιάπωνες.

Η φωτογραφία βρέθηκε σ’ έναν πρώην απόρρητο φάκελο στην Εθνική Αρχειοθήκη των ΗΠΑ και πιστεύεται ότι τραβήχτηκε το 1937, την ίδια χρονιά που εξαφανίστηκε η Έρχαρτ.


Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή η Αμέλια Έρχαρτ και ο πλοηγός της Φρεντ Νούναν πέθαναν στις 2 Ιουλίου του 1937 κατά τη συντριβή του αεροσκάφους τους κοντά στο νησί Χάουλαντ του κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού ενώ στην περιοχή επικρατούσε χαμηλή ορατότητα.


H Αμέλια Έρχαρτ και ο πλοηγός της Φρεντ Νούναν

Τώρα ένα νέο ντοκιμαντέρ του History channel υπό τον τίτλο «Αμέλια Έρχαρτ: Το χαμένο αποδεικτικό στοιχείο» υποστηρίζει ότι η φωτογραφία αποδεικνύει ότι η Έρχαρτ και ο Νούναν αιχμαλωτίστηκαν από τον Ιαπωνικό Αυτοκρατορικό Στρατό, που τους πέρασε για κατασκόπους κι ότι η αμερικανική κυβέρνηση γνώριζε που βρισκόταν η πιλότος και δεν έκανε τίποτε για να τη σώσει. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ η Έρχαρτ και ο Νούναν επιχείρησαν αναγκαστική προσγείωση στις Νήσους Μάρσαλ που τελούσαν υπό ιαπωνική κατοχή.



Η φωτογραφία υποβλήθηκε σε αναγνώριση προσώπου και άλλες εγκληματολογικές εξετάσεις, που επικύρωσαν τόσο τη γνησιότητά της, όσο και ότι τα εικονιζόμενα πρόσωπα είναι όντως εκείνα της Έρχαρτ και του Νούναν, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ντοκιμαντέρ.

«Αν δει κανείς την ανάλυση που έγινε, δεν μένει καμία αμφιβολία στους θεατές», δήλωσε ο Σον Χένρι, πρώην στέλεχος του FBI στο NBC News.

Πιστεύεται ότι η φωτογραφία απεικονίζει την Έρχαρτ και τον Νούναν σε μια προβλήτα στις Νήσους Μάρσαλ, ενώ στο βάθος το ιαπωνικό πλοίο Koshu ρυμουλκεί το αεροσκάφος της Έρχαρτ.

Τη φωτογραφία ανακάλυψε ο Λες Κίνεϊ, συνταξιούχος αμερικανός πράκτορας, που προσπαθούσε επί χρόνια να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης της πιλότου, ο οποίος δήλωσε ότι το εύρημά του «δείχνει σαφώς ότι η Έρχαρτ συνελήφθη από τους Ιάπωνες».

Το ντοκιμαντέρ μιλά για «μια παγκοσμίου φήμης πιλότο, που μπλέχτηκε σε μια διεθνή διαμάχη, εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνησή της και έκανε την απόλυτη θυσία», σύμφωνα με τον Χένρι. «Ίσως να ήταν το πρώτο θύμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», συμπλήρωσε...



Κάτοικοι των Νήσων Μάρσαλ είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν ότι είδαν το αεροσκάφος να συντρίβεται κοντά στο νησί και τους Ιάπωνες να συλλαμβάνουν την Έρχαρτ και τον Νούναν.

«Πιστεύουμε ότι το πλοίο Koshu την μετέφερε στο Σαϊπάν [στις νήσους Μαριάνα] κι ότι πέθανε εκεί ενώ τελούσε υπό κράτηση από τους Ιάπωνες», είπε ο διευθυντής εκτέλεσης παραγωγής του ντοκιμαντέρ, Γκάρι Ταρπίνιαν. «Δεν γνωρίζουμε πώς πέθανε, ούτε πότε.»


Οι Ιαπωνικές αρχές είπαν στο NBC ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η Έρχαρτ αιχμαλωτίστηκε από τους Ιάπωνες.

Η Αμέλια Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό το 1932.