Header Ads

Τα γραπτά μένουν και... δεσμεύουν ή αλλιώς scripta manent

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Λένε ότι ο πολιτικός κρίνεται από την συνέπεια λόγων και έργων του. Ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που οι πολίτες της έχουν «καεί» από τα παχιά λόγια και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις η έννοια «δέσμευση» αποκτά ιδιαίτερη σημασία.


Αν διαβάσει κάποιος με προσοχή τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων όλου του τελευταίου διαστήματος, θα αντιληφθεί ότι η αναξιοπιστία και η έλλειψη εμπιστοσύνης συνολικά στο πολιτικό σύστημα αποτελούν το κυρίαρχο συμπέρασμα. Σε αυτό το έλλειμα επιχειρεί να δώσει απάντηση, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μία έκδοση, όπου περιλαμβάνονται οι κεντρικοί άξονες του υπό διαμόρφωση κυβερνητικού προγράμματος. Με άλλα λόγια, περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις που έχει ήδη λάβει η Νέα Δημοκρατία για τους κρίσιμους τομείς της Οικονομίας, της Υγείας, της Ασφάλειας, της Δικαιοσύνης, της Εκπαίδευσης και άλλους – όπως ο εθελοντισμός, το προσφυγικό και το περιβάλλον.

Πρόκειται για μια  ειδική έκδοση 32 σελίδων που εστάλη σε 100.000 μέλη του Κόμματος και έχει τίτλο «4/2016 – 7/2017 Για όσα έχουμε δεσμευτεί μέχρι σήμερα». Την συνοδεύει επιστολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα μέλη του Κόμματος και όπως επισημαίνουν κομματικά στελέχη δεν περιλαμβάνει τα σύνολο του προγράμματος αλλά όσα έχουν έως σήμερα παρουσιαστεί:

- Για την οικονομία και την ανάπτυξη. Τις μειώσεις φόρων, τη συγκράτηση των δαπανών. Τις συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Την απλούστευση των διαδικασιών. Το νέο χωροταξικό σχεδιασμό. Τα κόκκινα δάνεια, τη «δεύτερη ευκαιρία», που χρειάζονται για να σηκωθούν όσοι έπεσαν τα χρόνια της κρίσης. Τη στήριξη των αγροτών. Τις πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα αυξήσουν την εξωστρέφειά τους.

- Τον Τουρισμό, που ευτυχώς πάει καλά φέτος, χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων του και παρά τις δυσκολίες που η Κυβέρνηση προκαλεί με την υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

- Την Ενέργεια, όπου η Νέα Δημοκρατία πήρε καθαρή θέση, απέναντι σε μια Κυβέρνηση που πελαγοδρομεί ανάμεσα στις ιδεοληψίες και τη πραγματικότητα.

- Την εκπαίδευση. Με πρόσβαση όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς. Για ελεύθερα, αυτόνομα, σύγχρονα σχολεία. Για την τεχνική εκπαίδευση, η οποία πρέπει να αναβαθμιστεί, να δώσει εφόδια και διέξοδο σε χιλιάδες νέους. Και φυσικά για την Ανώτατη Εκπαίδευση που πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της χώρας.

- Τη βελτίωση του δημόσιου τομέα. Χωρίς απολύσεις αλλά με αξιολόγηση υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ, με διαφάνεια και με αντικειμενικότητα.

- Την αναβάθμιση της πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για τα δημόσια νοσοκομεία.

- Την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που τόσο πολεμήθηκε από τις Κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

- Τις υιοθεσίες παιδιών, ένα ζήτημα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες ζευγάρια.

- Την ασφάλεια στις γειτονιές. Με χαρτογράφηση της εγκληματικότητας και   με ενίσχυση της ένστολης αστυνόμευσης.

Το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι διεργασίες για την τελική επεξεργασία και παρουσίαση του προγράμματος με διαδικασίες διαβούλευσης σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει πολλές συναντήσεις με φορείς, εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων και απλούς πολίτες και θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Παρουσίασε  τις προτάσεις του κόμματος σε συνέδρια, ημερίδες και ειδικές εκδηλώσεις φορέων. Συζήτησε με εκπροσώπους ελευθέρων επαγγελματιών. Συνομίλησε με εργαζόμενους σε εταιρίες security, delivery, σούπερ μάρκετ. Συζήτησε στη Θεσσαλία με αγρότες και κτηνοτρόφους.

Οι ανοιχτές συναντήσεις θα συνεχιστούν σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους πολίτες. Η διαδικασία αυτή θα καταλήξει στο ετήσιο ανοιχτό Συνέδριο θέσεων  που θα γίνει στο τέλος του χρόνου και θα επικυρώσει το τελικό πρόγραμμα του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να συνεχίσει τις επισκέψεις του σε διάφορες περιοχές της χώρας, θέλοντας να επικοινωνήσει τις προτάσεις του. Η αρχή γίνεται αυτή την εβδομάδα με τον νομό Λακωνία, μία περιοχή που δοκιμάστηκε πρόσφατα από μεγάλες πυρκαγιές.

http://www.liberal.gr/arthro/153093/politiki/2017/ta-grapta-menoun-kai-desmeuoun-i-allios-scripta-manent.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από Dizzo. Από το Blogger.