07 Ιουλίου 2017

Σαντορινιός για τηλέφωνα Καμμένου: Θέλετε να κρύψετε τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την άνοδο του XA

Στα ύψη ανέβηκε το θερμόμετρο στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με επίκαιρες ερωτήσεις για το Noor 1 και την εξέλιξη στις τηλεοπτικές άδειες με τους Νίκο Παππά και Νεκτάριο Σαντορινιό από την μια και Βασίλη Κεγκέρογλου και Θεόδωρο Παπαθεοδώρου από την άλλη να ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Η αρχή έγινε όταν ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός προκειμένου να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν έχει διαταχθεί πειθαρχικός έλεγχος για τις παρεμβάσεις του ανακριτικού υπαλλήλου του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτη Χριστοφορίδη στον κρατούμενο Μάκη Γιαννουσάκη (σ.σ. ο δεύτερος έχει καταγγείλει τον πρώτο για εκβιασμό) επιτέθηκε στον ερωτώντα βουλευτή Θεόδωρο Παπαθεοδώρου.

«Βλέπω και λυπάμαι για όσα δεν είπατε. Δεν είπατε ότι η υπόθεση είναι μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες που έφερε η Ελληνική Ακτοφυλακή στέλεχος της οποίας είναι και ο άνθρωπος που κατηγορείτε. Δεν είπατε ότι πρωτόδικα καταδικάστηκαν πρόσωπα γνωστά, φίλοι γνωστών μιντιαρχών. Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη και οποιαδήποτε πληροφορία πρέπει να διερευνηθεί» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαντορινιός για να προσθέσει: «Μετά τις αποκαλύψεις για τα θαλασσοδάνεια στο κόμμα σας και όσα είπε ο Μαρτίνης για τους υπουργούς σας και όσα προκύπτουν για Παπαντωνίου η ενασχόλησή σας είναι γιατί δεν έγινε πειθαρχική έρευνα. Μάλλον είστε με αυτούς που θέλουν να κρύψουν την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έχετε πρόβλημα για το χαμηλό στα ελληνικά ομόλογα και την άνοδο του δείκτη του χρηματιστηρίου».



Η τοποθέτηση του αναπληρωτή. υπουργού Ναυτιλίας προκάλεσε την έκρηξη του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου που ανέφερε: «Έχω ερώτηση προς τον κ. Νίκο Παππά αλλά προηγήθηκε κάποιος που τον ανταγωνίζεται στη μαύρη προπαγάνδα. Δεν απάντησε σε τίποτα και είχε το θράσος να κάνει υποδείξεις».



Την ώρα που ο Νεκτάριος Σαντορινιός αποχωρούσε από την αίθουσα ο Βασίλης Κεγκέρογλου του είπε: «Θρασίμι, ε θρασίμι. Άντε να πας στο βούρκο σου».

Νίκος Παππάς: Όπως εμείς τηρούμε το Σύνταγμα έτσι κι εσείς να αναγνωρίσετε τις νέες θέσεις εργασίας
Ακολούθως ο κ. Παππάς επιχείρησε να ρίξει τους τόνους λέγοντας «στην πολιτική χρειάζεται και γενναιότητα. Όπως εμείς τηρούμε το Σύνταγμα ακόμα και όταν έρχονται αποφάσεις που τις θεωρούμε ανεξήγητες - και αναφέρομαι στην απόφαση των τηλεοπτικών αδειών - και κάνουμε τα απαραίτητα έτσι και εσείς να αναγνωρίσετε τι συμβαίνει στην οικονομία και στις νέες θέσεις εργασίας. Στην υπόθεση του πλοίου με τα ναρκωτικά φαίνεται να μην ενδιαφέρεστε για την προσπάθεια της πολιτείας να βρει ποιος ήταν ο μαγκίτης που οργάνωσε την μεταφορά. Αυτό είναι το μείζον».





«Εσείς είστε κανονικός υπουργός προπαγάνδας» σχολίασε ο κ. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε: «Εγώ δεν ανέφερα τίποτα για την ανεργία. Εσείς τα είπατε και καλά κάνατε. Ξεχάσατε να πείτε ότι αυξήθηκε η ωριαία απασχόληση αυξήθηκαν οι μακροχρόνια άνεργοι και πάρτε τα επίσημα στοιχεία από τον ΟΑΕΔ. Δεν θα αλλάξει η εικόνα αν η πολιτεία δεν φροντίσει να συνδέσει την ανάπτυξη με την εργασία. Όμως έκανα συγκεκριμένη ερώτηση. Μια άλλη ημέρα θα σας κάνω ερώτηση για την ανεργία αν και νόμιζα ότι με το θέμα αυτό ασχολείται η κυρία Αχτσιόγλου».
Λοβέρδος: Είστε τελειωμένοι. Ζούμε τις τελευταίες επικίνδυνες ημέρες σας
Ο Ανδρέας Λοβέρδος διεύρυνε το πεδίο κριτικής στην κυβέρνηση υπενθυμίζοντας την αντισυνταγματικότητα του νόμου με τις τηλεοπτικές άδειες, τα «βοσκοτόπια», το «syriza channel με την syriza bank» και τις συνεχείς επιθέσεις υπουργών στην Δικαιοσύνη.



Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξε ότι και η πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής για τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών αναφορικά με την ευκρίνεια εκπομπής είναι αντισυνταγματική καθώς δεν έχει την σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. «Φέρατε τελικά και πάλι μια αντισυνταγματική διάταξη καθώς δεν πήρατε γνωμοδότηση από το ΕΣΡ. Η χώρα είναι στα όρια της δημοκρατικής εκτροπής. Στην χώρα έχουμε τον διαγωνισμό παρωδία για τα κανάλια και απειλές μη χορήγησης κρατικής διαφήμισης. Εχουμε και γεγονότα με syriza bank και syriza channel. Εχουμε υπουργούς που παραγνωρίζουν την ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών. Επιτίθενται σε δικαστικές αποφάσεις. Ανεξήγητες αποφάσεις τις χαρακτήρισε το μέλος της εκτελεστικής εξουσίας. Μαθαίνουμε για plan b. Κάνουν στήσιμο δικών και λένε ψέματα. Οσο για το λαθρεμπόριο στα τσιγάρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης λέει ότι υπάρχει δικογραφία και άλλος αναρμόδιος ότι δεν υπάρχει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Λοβέρδος μάλιστα υποστήριξε ότι σκοπίμως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής συνέταξε συνταγματικά προβληματικό νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Οποιος από τους καναλάρχες δεν θέλει να ικανοποιήσει μια από τις προϋποθέσεις που βάλατε μπορεί να σας ακυρώσει και πάλι. Αυτό δεν το κάνατε για λόγους άγνοιας αλλά το στήσατε. Εχετε σκοπιμότητα. Δεν μπορεί μετά από 2,5 χρόνια να ακυρώνετε το νόμο σας για τυπικό λόγο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει: «Τα κάνετε επίτηδες αυτά. Είστε τελειωμένοι. Ζούμε τις τελευταίες ημέρες σας και είναι επικίνδυνο γιατί τις τελευταίες ημέρες φέρνετε ρυθμίσεις για το τηλεοπτικό τοπίο».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Παππάς μίλησε για «κρεσέντο» και επισήμανε: «Κύριε Λοβέρδο δεν βγήκε τίποτα από όσα λέγατε. Σπάσατε κάθε ρεκόρ. Κατηγορήθηκα ότι υπονόμευσα την διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Πολιτευτείτε με αυτό το επιχείρημα. Με το επιχείρημα ότι εγώ υπονόμευσα την διαδικασία τηλεοπτικών αδειών. Θα ζητήσετε συγγνώμη για όσα λέγατε περί απεριόριστου αριθμού αδειών. Βγήκε το ΕΣΡ και λέει για 7 άδειες».

Παππάς: Οι 7 άδειες αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για θεματικά κανάλια
- Οσοι σήμερα απολύουν προσωπικό να ετοιμάζουν master plan με προσλήψεις

Ο υπουργός εμφανίστηκε δικαιωμένος από την απόφαση του ΕΣΡ για 7 άδειες ενώ υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός αφήνει ελάχιστα περιθώρια για άδειες θεματικού περιεχομένου.

«Εχουμε πλέον μια πραγματικότητα: 7 άδειες και 400 εργαζόμενοι ανα κανάλι. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία οι εργαζόμενοι στα κανάλια θα είναι 2800. Δηλαδή περισσότεροι από όσοι θα είναι σήμερα. Όσοι χρησιμοποιούσαν τους εργαζόμενους ως ασπίδα σήμερα ξεκίνησαν τις απολύσεις και στο ΣΚΑΙ και στο ΣΤΑΡ. Ας αρχίσουν τώρα να φτιάχνουν μάστερ πλαν με προσλήψεις» είπε ο κ. Παππάς.

Xρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ