01 Αυγούστου 2017

Τροπολογία Κοντονή για τους συμβολαιογράφους προκάλεσε έκρηξη στη Βουλή -Ονομαστική ζήτησε η ΝΔ

Τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης- την οποία υποστήριξε στην Ολομέλεια ο Σταύρος Κοντονής.


Με την τροπολογία τροποποιείται το άρθρο 98 του Κώδικα Συμβολαιογράφων προκειμένου να καταστεί σαφής ο σωματειακός χαρακτήρας των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων και δίδεται η δυνατότητα στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, εάν προβαίνουν σε συμβάσεις υπέρ των μελών τους, αυτές να διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο.

Ο Στ. Κοντονής υποστήριξε ότι πρόκειται για αυτονόητη παρέμβαση «διότι όταν οι επιστημονικοί σύλλογοι -είτε δικηγορικός είτε συμβολαιογραφικός- προβαίνουν σε τέτοιου είδους συμβάσεις - όπως και εάν το κράτος προβαίνει σε τέτοιου είδους συμβάσεις-, αυτές διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο».

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, εξέφρασε την έντονη αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία και κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στη συγκεκριμένη διάταξη.

Ο κ. Τζαβάρας έκανε λόγο για «ύπουλη και πονηρή ενέργεια» και ζήτησε από τον υπουργό να εξηγήσει σε τι αλλοιώνει τον χαρακτήρα, τη λειτουργία, τη σπουδαιότητα και την αποτελεσματικότητα των δικηγορικών και των συμβολαιογραφικών συλλόγων η πρόσθεση της φράσης «σωματειακής μορφής». Ακόμη, υποστήριξε ότι αυτή η φράση προστίθεται για να απαλυνθεί η ρύθμιση, στην οποία αναφέρεται ότι οι συμβάσεις που αναλαμβάνουν τα δημόσια νομικά πρόσωπα των συμβολαιογραφικών συλλόγων διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο. «Θα ήθελα να είχα εδώ αυτήν την Αρχή των δημοσίων συμβάσεων γιατί έχω πληροφορία ότι ο βοηθός αυτού, που είναι πρόεδρος στη συγκεκριμένη Αρχή, έχει διατυπώσει διαφορετική άποψη και για τον λόγο αυτόν εκπαραθυρώθηκε» είπε ο κ. Τζαβάρας.

«Δεν υπάρχει κανένα ύποπτο στοιχείο σ' αυτή τη διάταξη. Διευκολύνεται απολύτως και η ολομέλεια των συμβολαιογραφικών συλλόγων, που πάγιο αίτημα είχε αυτή τη ρύθμιση από την εποχή του υπουργού, του κ. Ρουπακιώτη, της δικής σας κυβέρνησης. Υλοποιείται σήμερα και παίρνουμε μια περίπτωση, την περίπτωση του 98 Α΄, για την οποία λέμε ότι αυτές οι συμβάσεις διέπονται από το Ιδιωτικό Δίκαιο, ακριβώς για να εξυπηρετηθούν σ' αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι εμπρός μας. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα ύποπτο και σας παρακαλώ, τέτοια συνωμοσιολογικά σενάρια δεν χρειάζεται να τα προβάλετε με αυτή την ένταση, όταν μάλιστα παίρνετε τις αντίστοιχες απαντήσεις» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ακόμη ο κ. Κοντονής προκάλεσε νομοθετική βελτίωση, σύμφωνα με την οποία στη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δίδεται η δυνατότητα σε συμβολαιογράφους οι οποίοι ανήκουν σε ένα συμβολαιογραφικό σύλλογο, που δεν έχει συμβληθεί και δεν έχει στην κατοχή του το ολοκληρωμένο σύστημα - ηλεκτρονική πύλη και πλατφόρμα, δηλαδή - για να συμμετέχουν στους πλειστηριασμούς, να έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε ένα άλλο σύστημα ενός άλλου συμβολαιογραφικού συλλόγου και να λειτουργούν κανονικά.

Απαντώντας σχετικώς με τους φόβους που εκφράστηκαν ότι αίρεται με αυτόν τον τρόπο η κατά τόπον αρμοδιότητα του κάθε συμβολαιογράφου, που προσδιορίζεται με βάση το ειρηνοδικείο της έδρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ουδεμία τέτοια περίπτωση υπάρχει. «Η κατά τόπον αρμοδιότητα παραμένει ως έχει. Δεν αλλάζει τίποτα ούτε στον Κώδικα περί Συμβολαιογράφων ούτε στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η διαδικασία θα συνεχίζεται κανονικά. Απλώς δίνουμε τη δυνατότητα σε κάποιους συμβολαιογράφους -εάν το θέλουν, εάν το επιθυμούν- να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενός άλλου συμβολαιογραφικού συλλόγου» εξήγησε