22 Αυγούστου 2017

ΚΛΑΜΑ! Ο πρώην Πρόεδρος του ΟΑΣΘ νοίκιασε γραφείο απέναντι απ' του Παππά... θα παρακολουθεί ποιος μπαινοβγαίνει

Του Βαγγέλη Στολάκη

«Γείτονας» με τον νέο πρόεδρο του υπό εκκαθάριση ΟΑΣΘ Στέλιο Παππά θα είναι όπως φαίνεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του οργανισμού Χρήστος Στεφανίδης, ο οποίος έχει προσφύγει στο συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να καταπέσει ο νόμος Σπίρτζη για κρατικοποίηση του Οργανισμού.


Όπως αποκαλύπτει στην Karfitsa ο κ. Στεφανίδης μίσθωσε γραφείο 30 τετραγωνικών μέτρων έναντι ενοικίου 300 ευρώ το μήνα στο ίδιο συγκρότημα επί της οδού Αλ. Παπαναστασίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του Οργανισμού. Μάλιστα, ο κ. Στεφανίδης επέλεξε το νέο του γραφείο να βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το παλιό του γραφείο, στο οποίο πλέον θα βρίσκεται ο πατέρας του υπουργού της κυβέρνησης, Νίκου Παππά, δηλαδή τον έκτο όροφο.

Ο κ. Στεφανίδης μίσθωσε τον παραπάνω χώρο καθώς, όπως λέει θα πρέπει οι μέτοχοι του οργανισμού να ενημερώνονται για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη διοίκηση του οργανισμού έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά του νόμου Σπίρτζη έχοντας ως νομικό εκπρόσωπο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνο Λαζαράτο, ο οποίος στο παρελθόν είχε υπερασπιστεί ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό κατά του νόμου του Νίκου Παππά. Σε ερώτηση της Karfitsa εάν το ΣτΕ αποφανθεί υπέρ της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ, ο κ. Στεφανίδης απαντά πως αυτός και οι υπόλοιποι μέτοχοι θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Στεγάζει το σύνολο των μετόχων

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΟΑΣΘ μίσθωσε τα γραφεία με την ιδιότητα του προέδρου της «Αναγέννησης» του ενός εκ των επτά επαγγελματικών σωματείων που έχουν συγκροτήσει οι μέτοχοι των 424 μετοχών του Οργανισμού. Συνολικά από αυτές τις μετοχές, τις 246 κατέχουν οι περίπου 2500 μέτοχοι του οργανισμού. Τις υπόλοιπες μετοχές τις κατέχει ο ΟΑΣΘ (24 μετοχές), ο Συνεταιρισμός των Εργαζομένων (25 μετοχές) και η ΚΤΕΛ Α.Ε. (29 μετοχές). Τα άλλα πέντε σωματεία επαγγελματιών που βρίσκονται στο πλευρό Στεφανίδη είναι «Ο Φίλιππος» που συγκροτείται από 400 περίπου μέλη, «ο Άγιος Δημήτριος» που απαρτίζεται από 200 μέλη και είναι το αρχαιότερο σωματείο, το Σωματείο των Πρώην προαστιακών Γραμμών που αποτελείται από 90 μέλη και το σωματείο «Άγιος Χριστόφορος» με 60 μέλη. Η «Αναγέννηση» της οποίας είναι πρόεδρος ο κ. Στεφανίδης αποτελείται από 1870 μέλη και είναι το μεγαλύτερο από τα επτά σωματεία. Το έβδομο είναι το σωματείο «Μέγας Αλέξανδρος» με 70 μέλη, που «έχει ταχθεί υπέρ του νέου νόμου του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη» όπως αναφέρει ο κ. Στεφανίδης. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Στεφανίδη το 80% των μετόχων κατέχει από 12,5% μιας μετοχής, κάτι που σημαίνει πως το μέρισμα του καθενός ισοδυναμεί με «300 ευρώ το μήνα, που αν αφαιρέσεις τον ΕΦΚΑ και το 26% είναι περίπου 200 ευρώ» όπως σχολιάζει στην Karfitsa ο κ. Στεφανίδης.

«Τα γραφεία τα μίσθωσα για να γίνεται αναλυτικά η ενημέρωση των μετόχων. Δεν είναι αστεία υπόθεση η δήμευση της περιουσίας μας από το κράτος. Ορισμένοι μέτοχοι εργάστηκαν σκληρά, στα κάτεργα της Γερμανίας προκειμένου να πάρουν αυτά τα λίγα ποσοστά μιας μετοχής» σχολιάζει ο κ. Στεφανίδης που προαναγγέλλει μεγάλη… δικαστική διαμάχη.

Ο «Ηρακλής» και ο εργολάβος

Όπως εξηγεί, επέλεξε τα συγκεκριμένα γραφεία για να είναι… γείτονας της νέας διοίκησης και μάλλον για να… βλέπει με τα ίδια του τα μάτια τι γίνεται στον κρατικοποιημένο πλέον ΟΑΣΘ. «Το συγκρότημα το κτιριακό άλλωστε ανήκει κατά 52% στον «Ηρακλή», έναν συνεταιρισμό στον οποίο ανήκουν και μέτοχοι του κρατικοποιημένου πλέον ΟΑΣΘ. Το υπόλοιπο 48% ανήκει σε άλλο εργολάβο, από τον οποίο άλλωστε ο κ. Στεφανίδης μίσθωσε τον χώρο των 30 τετραγωνικών μέτρων. Σημειώνεται πως από τις 346 μετοχές που βρίσκονται στα χέρια διαφόρων μετόχων, οι κάτοχοι των 241,5 μετοχών είναι και μέτοχοι της «Ηρακλής». Ο κ. Στεφανίδης εξηγεί πως το νέο του γραφείο θα πληρώνεται από τα επαγγελματικά σωματεία τα οποία ο ίδιος εκπροσωπεί.

Μιλώντας στην Karfitsa ο κ. Στεφανίδης μεταξύ άλλων αποκαλύπτει και τον μισθό που λάμβανε ως πρόεδρος του Οργανισμού. «Δεν είναι κρυφό. Αν ρωτούσαν τις οικονομικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να μάθουν. Έπαιρνα 4.000 ευρώ καθαρά το μήνα. Από το 2005 πάγωσαν όλες οι αυξήσεις και του διοικητικού συμβουλίου. Υπήρχαν βέβαια εργαζόμενοι που λάμβαναν περισσότερα χρήματα» καταλήγει ο κ. Στεφανίδης.

karfitsa.gr