05 Αυγούστου 2017

Μυστήριο: Ρωσικός ραδιοσταθμός εκπέμπει περίεργα σήματα εδώ και δεκαετίες (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Υπάρχει ένας ραδιοσταθμός, ο οποίος για περισσότερο από 30 χρόνια προβληματίζει τους ραδιοερασιτέχνες με τα μηνύματα που εκπέμπει.

Το μυστήριο άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στη θρυλική συχνότητα 4625 kHzάρχισαν να εκπέμπονται σήματα από ένα σταθμό που εξέπεμπε στα βραχέα και τα οποία προέρχονταν από την επικράτεια της ΕΣΣΔ και μπορούσαν να ακουστούν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Είναι ο σταθμός που ονομάζεται «UVB-76», ή είναι γνωστότερος με το παρατσούκλι «κουδούνισμα» ή «σειρήνα». Από το τέλος του 2015 είναι αναφέρεται ως «ZhUOZ». Ο αυτός εμφανίζεται στον κατάλογο της βρετανικής διαδικτυακής πύλης ENIGMA 2000 με την επωνυμία «S28».


Τα μηνύματα
Τα μηνύματά του είναι παράξενα εξ αιτίας του γεγονότος ότι περιλαμβάνουν ένα βουητό το οποίο είναι ανεξήγητο.

Επιπλέον, μπορεί να παύει τις εκπομπές του για λίγους μήνες ή και αρκετά χρόνια και επανέρχεται με φωνές οι οποίοι απαγγέλλουν μηνύματα που αποτελούνται είτε από αριθμούς, είτε από λέξεις, σε ρυθμό παρόμοιο με κώδικα Μορς. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ονόματα. «Άννα, Νικολάϊ, Ιβάν, Τατιάνα, Ρομάν», λέει η φωνή του εκφωνητή, σε μία από τις εκπομπές.

Υπήρξαν φορές που το σήμα είχε χαθεί, αλλά στη συνέχεια επανήλθε. Σύμφωνα με το περιοδικό «Wired», το 2010, ο μυστηριώδης σταθμός εξέπεμπε παρουσιάζοντας τμήματα από την «Λίμνη των Κύκνων», του ρώσου συνθέτη Πιότρ Τσαϊκόφσκι.

Το 2015 μια ανδρική φωνή διάβασε μια σειρά από ονόματα «Μιχαήλ, Ντμίτρι, Ζένια, Μπόρις».

Ο σκοπός του
Σχετικά με τον ραδιοσταθμό αυτό έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι ένα από τα δίκτυα των ρωσικών στρατιωτικών επικοινωνιών, ενώ άλλοι, κατά το παρελθόν, πίστευαν ότι εξέπεμπε κρυπτογραφημένα μηνύματα της Μόσχας προς τους κατασκόπους της στο εξωτερικό.

Η ιστοσελίδα ENIGMA 2000 υποστηρίζει ότι η «σειρήνα» είναι ένα σύστημα προειδοποίησης έκτακτης ανάγκης που θα χρησιμοποιηθεί από το ρωσικό στρατό στην περίπτωση πυρηνικής επίθεσης, ωστόσο αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο Ντέηβιντ Στάπλς, ειδικός επί των ραδιοσημάτων του Πανεπιστημίου του City του Λονδίνου, σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ότι «ουδεμία απολύτως πληροφορία περιέχεται στο σήμα». Σύμφωνα με τον αναλυτή, ακόμα κι αν τα μηνύματα είναι κρυπτογραφημένα αφήνουν ίχνη στο σήμα. Το ότι δεν υπάρχει η οποιαδήποτε πληροφορία στο σήμα, οδηγεί τον Σταπλς στο συμπέρασμα ότι είναι απίθανο ο σταθμός να χρησιμοποιείται μ’ αυτόν τον τρόπο.

Η τοποθεσία

Εκτός απ΄ το μυστήριο που καλύπτει το σκοπό της λειτουργίας του υπάρχουν και ερωτηματικά σχετικά με την τοποθεσία από την οποία γίνονται οι εκπομπές. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Priyom.org, από το 2010 μετά από την αυξημένη δραστηριότητα του UVB-76, υπάρχουν ενδείξεις ότι τότε εξέπεμπε από το κέντρο στρατιωτικών επικοινωνιών «Vulcan» στην Αγία Πετρούπολη. Ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μέχρι το 2010 η ραδιοφωνική εκπομπή γινόταν από το χωριό Παβάροβο κοντά στη Μόσχα.