Η μέση ολίσθηση πάνω στο ρήγμα που καταγράφηκε είναι ενάμισι μέτρο με κατεύθυνση προς τον Βορρά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ρήγμα προσομειώνεται με επίπεδη επιφάνεια στις προαναφερόμενες διαστάσεις και απεικονίζεται σαν παραλληλόγραμμο.
Δέκα ημέρες μετά τον σεισμό των 6,6 βαθμών που άφησε πίσω του δυο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ο γεωλόγος-σεισμολόγος και διευθυντής στο Εθνικό Αστεροσκοπειο Αθηνών Θανάσης Γκανάς παρουσιάζει την αποτύπωση του φονικού σεισμού.
Η ένταση της εδαφικής παραμόρφωσης φαίνεται και απο τους κύκλους χρωμάτων που απεικονίζονται στον χάρτη. Παράλληλα,. με την βύθιση κατά 20 εκατοστά του Καρά Αντά, σύμφωνα με τον Θανάση Γκανά, προκλήθηκε και μετακίνηση της χερσονήσου Ντάτσα κατά τρία εκατοστά νότια και κατά ένα εκατοστό ανατολικά.
Όπως επισημαίνει, τα στοιχεία για τη μετατόπιση της χερσονήσου απέναντι από την Κω συνέλεξαν Τούρκοι σεισμολόγοι από τον σταθμό GPS που έχουν εγκαταστήσει στην περιοχή και τα έστειλαν πρόσφατα στο Αστεροσκοπείο. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία που συνελέγησαν από δορυφόρους μετά τον σεισμό των 6,6 βαθμών, παρατηρήθηκε εδαφική παραμόρφωση περίπου τεσσάρων εκατοστών στην πόλη της Κω.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν την περασμένη Τετάρτη 26 Ιουλίου «Τα Νέα». Στο εν λόγω συμπέρασμα κατέληξαν οι ειδικοίτης ερευνητικής ομάδας τηλεπισκόπισης στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (επικεφαλής ο αναπληρωτής καθηγητής Ισαάκ Παρχαρίδης) έπειτα από την επεξεργασία των στοιχείων που εστάλησαν από τον δορυφόρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε ότι τη μεγαλύτερη εδαφική παραμόρφωση υπέστη το μικρό νησί (Καρά Αντά) μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων στην έξοδο του λιμανιού της Αλικαρνασσού. Όπως προέκυψε από τη μελέτη των πρώτων στοιχείων, το νότιο τμήμα του νησιού φαίνεται να υπέστη καθίζηση γύρω στα τρία εκατοστά, ενώ το βόρειο κινήθηκε ανοδικά (!) κατά 10 εκατοστά.