26 Σεπτεμβρίου 2017

Τα έκτατα έσοδα απέτρεψαν την κατάρρευση του προϋπολογισμού αλλά δεν σώζουν εμάς από τα νέα μέτρα το 2018

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 8μηνο του έτους επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα δημόσια οικονομικά.


Πρόβλημα το οποίο μας φέρνει πιο κοντά στη λήψη νέων μέτρων το 2018 καθώς οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας δύσκολα επιτυγχάνονται (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%). Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν τον προηγούμενο χρόνο και εφαρμόστηκαν φέτος δεν αποδίδουν.

 Το αντίθετο θα έλεγε κανείς.

Και αυτό καθώς τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων καταγράφουν υστέρηση, όπως επίσης και τα έσοδα από τον ΦΠΑ (εάν αφαιρεθούν ποσά από την παραχώρηση των αεροδρομίων που είναι έκτακτα και δεν είχαν συνυπολογισθεί).

Αυτό που βλέπουν οι πιστωτές της χώρας  είναι ότι η υπερ- απόδοση των μέτρων του 2016 δεν είναι διατηρήσιμη. Το υπερ -πλεόνασμα του 2016 (4,19% του ΑΕΠ) δεν φαίνεται ότι μπορεί να επαναληφθεί. Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός δεν κατέρρευσε στο 8μηνο καθώς στηρίχθηκε στις πρόσθετες εισπράξεις από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων οι οποίες ανήλθαν στα  296 εκατ. ευρώ, εισπράξεις που όπως προαναφέρθηκε δεν συμπεριλαμβάνονται στις προβλέψεις του ΜΠΔΣ.

Επίσης, στηρίχθηκε στους εισπραχθέντες φόρους παρελθόντων ετών οι οποίοι εμφανίζονται ενισχυμένοι κατά 235 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις. Δηλαδή το ποσό αυτό αποτελεί μία επιδότηση των τρεχόντων εσόδων από προηγούμενα έτη και δε μπορούν να συνυπολογίζονται στην απόδοση του 2017 αλλά ούτε και στου επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους η αύξηση του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο θα έπρεπε να οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων κατά περίπου των 300 εκατ. ευρώ. Εάν αθροιστούν τα ποσά αυτά καταγράφεται μία επιπλέον υστέρηση της τάξης των 830 εκατ. ευρώ.

Και αυτή είναι η πραγματική κατάσταση του προϋπολογισμού.

Τα στοιχεία αυτά μελετούν οι επικεφαλής των θεσμών και ζητούν επιπλέον μέτρα για το 2018. Γνωρίζουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων έχει εξαντληθεί και ότι η ιδιωτική κατανάλωση δεν πρόκειται να συνεισφέρει περισσότερα έσοδα.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα είναι καθοριστικά για την εξέλιξη του προϋπολογισμού και για τις αποφάσεις των  εταίρων μας. Καθώς θα διαπιστωθεί εάν οι 650.000 περίπου φορολογούμενοι που δεν είχαν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος  το έπραξαν στα τέλη Σεπτεμβρίου μαζί Ταυτόχρονα η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης θα φέρει ακόμα πιο κοντά τα μέτρα για το 2018. Μία καθυστέρηση θα αυξήσει και πάλι την αβεβαιότητα συρρικνώνοντας την ελληνική οικονομία.

Επίσης, θα φέρει νωρίτερα τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα για τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, τα οποία με βάση την αρχική συμφωνία θα εφαρμοστούν το 2019 και 2020 αντίστοιχα.  Οι  χειρισμοί προς το παρόν δείχνουν ότι μέρα με τη μέρα τα πράγματα δυσκολεύουν και δυστυχώς έχει προεξοφλήσει την αποτυχία της τρίτης αξιολόγησης.

http://www.liberal.gr/arthro/168481/oikonomia/2017/ta-ektata-esoda-apetrepsan-tin-katarreusi-tou-propologismou-alla-den-sozoun-emas-apo-ta-nea-metra-to-2018-.html