12 Σεπτεμβρίου 2017

Καθυστερήσεις και αστοχίες σε 6 πεδία κατέγραψαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών

Καθυστερήσεις, αστοχίες και υπερβάσεις στα δημοσιονομικό και άλλους πέντε καυτούς φακέλους της τρίτης αξιολόγησης καταγράφουν από χθες τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα με στόχο να έχουν πλήρη εικόνα πριν από το τέλος του μήνα.


Οι έλεγχοι που γίνονται από χθες και θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες έχουν προετοιμαστεί σε δύο τηλεδιασκέψεις που έχουν προηγηθεί ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στα 95 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου. Από τις προκαταρκτικές αυτές επαφές και την αλληλογραφία των προηγούμενων εβδομάδων έχουν εντοπιστεί πέντε συν ένα πεδία όπου υπάρχουν καθυστερήσεις και αστοχίες. Συγκεκριμένα, οι δυσκολίες εντοπίζονται:

– Στην πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2017 και τη σύνταξη του κρίσιμου Προϋπολογισμού του 2018. Η κόπωση των εσόδων τον Ιούλιο έχει κινητοποιήσει τους δανειστές και ψάχνουν αν η υστέρηση των εσόδων έχει τη βάση της σε μόνιμα ή συγκυριακά χαρακτηριστικά Ο φόβος της ελληνικής πλευράς στον τομέα αυτόν αφορά τη στάση των εκπροσώπων του ΔΝΤ, που βλέπουν ακόμη τρύπα 2,4 δισ. ευρώ για το 2018 κάνοντας την εκτίμηση ότι με τα υφιστάμενα μέτρα η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ αντί 3,5% που προβλέπεται.

– Στις αλλαγές στο Δημόσιο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διευθυντών και των απλών υπαλλήλων, πάνω στην οποία θα βασιστεί και το σχέδιο της νέας κινητικότητας. Θα πρέπει επίσης να υπάρχουν πειστικές απαντήσεις για το χρόνο και τον τρόπο μείωσης των συμβασιούχων.

-Στον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Με βάση το Μνημόνιο θα έπρεπε μέχρι και το τέλος Ιουνίου να έχει επανυπολογιστεί το 10% των παλιών συντάξεων ώστε να μπορεί να υπάρξει, το ταχύτερο δυνατό, εικόνα για το ύψος της προσωπικής διαφοράς που θα πρέπει να περικοπεί από το 2019. Ο στόχος χάθηκε αλλά τέθηκε ξανά με στόχο τον επανυπολογισμό του συνόλου των παλαιών συντάξεων μέχρι και το τέλος του χρόνου. Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να μπορεί να καταγραφεί πρόοδος στο θέμα από τα τεχνικά κλιμάκια.

– Στις αλλαγές στα εργασιακά (και ειδικότερα την υιοθέτηση των ρυθμίσεων που θα καθιστούν δυσκολότερη την κήρυξη απεργίας), οι οποίες δεν πέρασαν στο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή.

– Στην «αναστοχοθέτηση» των κοινωνικών επιδομάτων. Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν το ύψος και οι δικαιούχοι οικογενειακών, αναπηρικών, στεγαστικών και μεταφορικών επιδομάτων μετά την εφαρμογή από 1ης/1/2017 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Για αυτά τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες.

– Στο πακέτο των παρεμβάσεων στην αγορά και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, όπου εκκρεμούν αποφάσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού, των φαρμακείων και των μονάδων βραχείας νοσηλείας που καθυστερούν από πέρσι.

 Ο Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα
Εν αναμονή της οριστικοποίησης της κρίσιμης επίσκεψης της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μια περισσότερο «προσωπική» επίσκεψη θα κάνει στην Αθήνα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος θα συναντήσει το υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο εν όψει της αποχώρησής του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών (αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ολλανδία) και μοιραία και από τη θέση του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Στόχος του θα είναι η υποστήριξη του Ελληνα συναδέλφου του είτε για τη θέση του μόνιμου προέδρου του Γιούρογκρουπ, που έχει προταθεί από την Κομισιόν, ή για την προεδρία του Euroworking group με δεδομένο ότι ο Τόμας Βίζερ έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τη θέση μέχρι και τις αρχές του 2018.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
tdasopoulos@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου