01 Σεπτεμβρίου 2017

ΙΚ: Ποιος είναι ο νεαρός που απειλεί την Ισπανία στο βίντεο των τρομοκρατών-Γιατί είναι επικίνδυνος;

Η εικόνα του είναι ήδη γνωστή παγκοσμίως και το βίντεο στο οποίο απειλούσε την Ισπανία έχει γίνει αντικείμενο παντός είδους παρωδίας. Ποια, όμως είναι πραγματική ταυτότητα του Γιασίν Αχράμ Πέρες;
Το βίντεο με το οποίο η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος απειλεί με νέες επιθέσεις την Ισπανία έχει μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο. Σ’ αυτό, ένας νεαρός ισπανός τάσσεται υπέρ του «τζιχάντ» και απειλεί τους Χριστιανούς με εκδίκηση για την «αιματοχυσία των μουσουλμάνων», καταλήγει λέγοντας ότι «η Al Ándalus θα επιστρέψει εκεί που ανήκει: στη γη του χαλιφάτου». Ο νεαρός ονομάζεται Μουχαμάντ Γιασίν Αχράμ Πέρες και είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Al Qurtubí («El Cordobés», δηλαδή ο καταγόμενος από την Κόρδοβα).

Λίγο μετά τη δημοσίευση του βίντεο, παρόλο που η Ισπανία εξακολουθούσε να είναι συγκλονισμένη από τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη, τα κοινωνικά δίκτυα γέμισαν από παρωδίες και διακωμωδήσεις της απειλής. Οι χρήστες του Twitter με αναρτήσεις τους γελοιοποίησαν το νεαρό, πολλές φορές ξεπερνώντας και τα όρια της κόσμιας συμπεριφοράς. Μια τυπική ισπανική αντίδραση που αποδείχθηκε εκπληκτική στην επίδειξη δύναμης σε μια κοινωνία η οποία μόλις είχε δεχτεί ισχυρό χτύπημα από τον τρόμο.



Πιθανότατα, ακριβώς αυτή η χιουμοριστική αντίδραση ως ένα βαθμό προκάλεσε την έρευνα για το ποιος είναι ο νεαρός τζιχαντιστής και πώς έγινε αυτός που είναι;

Σκοτεινό οικογενειακό παρελθόν

Μια από τις πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν ήταν ότι η μητέρα του λέγεται Τομάσα Πέρες Μογιέχας. Η ιστορία αυτής της γυναίκας προκάλεσε τον ενδιαφέρον πολλών μέσων μαζικής ενημέρωσης: Είναι η πρώτη ισπανίδα που ταξίδεψε στη Συρία με τα παιδιά της για να συμμετάσχει στο Ισλαμικό Κράτος και το γεγονός ότι τα παιδιά της ήταν έξι, μας κάνει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε ενώπιον του πιο μεγάλου οικογενειακού πυρήνα που αποφάσισε να ενταχθεί στις δυνάμεις των τρομοκρατών στη Συρία. Ο Γιασίν Αχράμ είναι ο πρωτότοκος.


Στην Κόρδοβα, τον τόπο καταγωγής της Τομάσα, οι γονείς και οι παππούδες της φαίνεται ότι ζουν σε σύγχυση και θλίψη. Μια τοπική εφημερίδα της Κόρδοβα έγραψε ότι «ήταν ένα συνηθισμένο ζευγάρι που είχε μια φυσιολογική ζωή σε μια κανονική γειτονιά της Κόρδοβα, μέχρις ότου μια μέρα η κόρη τους, η Τομάσα, βγήκε έξω από την πόρτα και δεν την ξαναείδαν από τότε. Μετά από χρόνια δουλειάς και θυσιών, σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Κόρδοβα, εξακολουθεί να υπάρχει η φωτογραφία της Τομάσα, της κόρης που κάποια στιγμή αποφάσισε να ξεχάσει το παρελθόν της, αφού παντρεύτηκε έναν Μαροκινό». Το ίδιο μέσο φιλοξενεί και τις δηλώσεις του πατέρα της Τομάσα, ο οποίος παραδέχεται ότι «κάθε φορά που την βλέπω στην τηλεόραση μου σηκώνονται τα μαλλιά της κεφαλής μου» και επαναλαμβάνει συνεχώς ότι «αυτό είναι φρικτό».


Η Τομάσα ήταν 17 χρονών όταν γνώρισε έναν μαροκινό μικροπωλητή τον οποίο ερωτεύτηκε, σε ένα χωριό που ονομάζεται Πέδρο Αμπάντ και έχει 3.000 κατοίκους. Εκεί φαινόταν ότι ζούσαν μια φυσιολογική ζωή, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ερευνητές. Προφανώς η ριζοσπαστικοποίηση φαίνεται να έρχεται λίγο αργότερα, όταν το νεαρό ζευγάρι μετακομίζει στη γειτονική πόλη Αλκολέα. Γίνονται μυστικοπαθείς και δεν υπάρχουν μαρτυρίες ή απόφευγαν τις ερωτήσεις. Ήταν μια περίοδος κατά την οποία ζούσαν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι και ίσα που άνοιγαν τα παντζούρια. Εκεί γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Γιασίν, ο οποίος γνώρισε ελάχιστα τους παππούδες του, οι οποίοι σήμερα θρηνούν για την μοίρα του.

Αργότερα η οικογένεια μετακόμισε στην Καταλονία και το 2003 μετανάστευσε στη Σουηδία, απ’ όπου επέστρεψαν στο Μαρόκο και πάλι πίσω στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στη γειτονιά Ελ Πρίνσιπε στη Θέουτα. Μια κοινωνικά καταθλιπτική περιοχή και εξαιρετικά επικίνδυνη στην οποία η αστυνομία ίσα που μπαίνει. Ένα μέρος «πόλης χωρίς νόμο», στο οποίο ζουν αρκετοί μουσουλμάνοι που είναι ύποπτοι για συμπάθεια προς το τζιχάντ.
Ο πατέρας του «Al Qurtubí» ονομάζεται Αμπντελάχ Αχράμ και το 2009 εκτίει ποινή φυλάκισης στο Τετουάν επειδή προσπάθησε να οργανώσει βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Μεταξύ του 2009 και του 2013, η Τομάσα εξακολουθεί να ζει στη γειτονιά Ελ Πρίνσιπε μέχρι το 2014 που έφυγε για Συρία με τα παιδιά της.
Ο «El Cordobés» σήμερα
Παρά την βροχή υποτιμητικών και προσβλητικών σχολίων κατά του Γιασίν Αχράν Πέρες, η αλήθεια είναι ότι οι ερευνητές που είναι ειδικοί στους τζιχαντιστές τον θεωρών ως ένα «πολύ επικίνδυνο άτομο» , καθώς όπως φαίνεται λειτουργεί ως «παράγοντας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να χρησιμοποιήσει περίπου 12 διαφορετικές ταυτότητες για να μετακινηθεί και ανήκει σε ένα από τα πιο φονταμενταλιστικά ρεύματα του Ισλάμ που αποκαλείται «Takfir», σύμφωνα με πληροφορίες της «Europa Press » .


Η αίρεση «Takfir» «γεννήθηκε» στην Αίγυπτο γύρω στο 1969. Το 2009, είχε υπό τον έλεγχό της, οκτώ τζαμιά: πέντε στη Βαρκελώνη, δύο στη Βαλένθια και ένα στη Μελίλια. Το περίεργο είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι παραδοσιακοί ή μεγαλοπρεπείς ναοί, αλλά τα ταπεινά σπίτια που είναι διαμορφωμένα ως τόποι λατρείας, για να εγγυηθούν την μυστικότητα. Τα μέλη τους είναι συνήθως Μαροκινοί και Αλγερινοί. Ο Μοχάμεντ Άτα, ο επικεφαλής των καμικάζι που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, καθώς και οι δράστες των βομβιστικών επιθέσεων της 11ης Μαϊου στη Μαδρίτη, ήταν μέλη αυτής της σέχτας, καθώς και οι 15 εξτρεμιστές που συνελήφθησαν στη Μόσχα το 2013. Τα μέλη της συνήθως μετακινούνται προσωρινά σε άλλες χώρες ή περιοχές για να αποκτήσουν στρατιωτική εμπειρία και στη συνέχεια επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους για να εξαπολύσουν τζιχάντ.

Ο Γιασίν Αχράμ Πέρες στην ισπανική συλλογική συνείδηση θα μείνει ως «meme» ή ως «ο γιος της Τομάσα», τον οποίον όλοι έχουν χλευάσει, αλλά παρ’ όλα αυτά παραμένει μια αρκετά σημαντική απειλή. Ή τουλάχιστον η προσωποποίηση μιας απειλητικής πραγματικότητας που αξίζει σοβαρής αντιμετώπισης: η ριζοσπαστικοποίηση των νέων που παρασύρονται από το Ισλαμικό Κράτος και η ικανότητά του να χτυπήσει την κοινωνία των πολιτών με μεμονωμένες και απρόβλεπτες επιθέσεις.