22 Σεπτεμβρίου 2017

Κυνική ομολογία Κουρουμπλή: Ναι ήμουν στη ΔΕΘ όταν έγινε το ναυάγιο

Σε θέση απολογούμενου βρέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος δέχθηκε σήμερα το άγριο σφυροκόπημα από την ΝΔ που κατέθεσε ερώτηση με θέμα την «Εγκληματική ολιγωρία στην αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό».


Ο υπουργός Ναυτιλίας στην σκιά του ανασχηματισμού, αλλά και υπό το βάρος των επικίνδυνων διαστάσεων που έχει λάβει για το οικοσύστημα, την κοινωνία, και την οικονομία η βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, βρέθηκε από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης σε θέση άμυνας καθώς για άλλη μια φορά επιχείρησε, απολογούμενος για το έγκλημα του Σαρωνικού να υπερασπιστεί αγωνιωδώς τη θέση του αλλά και να πείσει το κοινοβούλιο ότι ο ίδιος και το υπουργείο Ναυτιλίας δεν φέρει την ευθύνη.

Ειδικότερα, ο κ. Κουρουμπλής επιμένοντας στην θέση του κατήγγειλε πολιτικές σκοπιμότητες εις βάρος του και εις βάρος της κυβέρνησης. Ο κ. Κουρουμπλής μεταξύ άλλων παραδέχθηκε ότυι βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη την επόμενη ημέρα του ναυαγίου. Διευκρίνησε όμως: «Δεν πήγα στο Λονδίνο την Κυριακή αλλά τη Δευτέρα. Έαν ήμουν εδώ θα το είχα στεγανοποιήσει πιο νωρίς».

Ωστόσο, κατήγγειλε το ξαφνικό ενδιαφέρον της ΝΔ για το υπουργείο Ναυτιλίας, εκφράζοντας το παράπονό του ότι ούτε ένας από τη ΝΔ, δεν του τηλεφώνησε για να μάθει πληροφορίες γι’ αυτό.

Στη συνέχεια επιχειρώντας να υπερασπιστεί την θέση του επανέλαβε μια σειρά από χρονικά γεγονότα σχετικά με το πώς έγινε το ατύχημα, και την αντίδραση του Υπουργείου Ναυτιλίας, επιμένοντας ότι «ήταν άμεση η αντίδραση του υπουργείου και κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει εκείνη την στιγμή και με βάσει το σχέδιο που υπάρχει στο υπουργείο».

Ο κ. Κουρουμπλής εμφανώς πιεσμένος για τις απαντήσεις που έπρεπε να δώσει, κατήγγειλε τους βουλευτές της ΝΔ – οι τοποθετήσεις των οποίων είχαν προηγηθεί – ότι κάνουν τον «ξερόλα» κι ότι θα έπρεπε να έρθουν σήμερα στη Βουλή, «διαβασμένοι».

Βρισκόμενος σε θέση άμυνας ο κ.Κουρουμπλής καθ’ όλη την διάρκεια της «απολογίας» του στη Βουλή τόνισε: «Βρήκατε την ευκαιρία να χτυπήσετε τον Κουρουμπλή και την κυβέρνηση».

Σύγκρινε μάλιστα το ναυάγιο της Ελευσίνας με αυτό της Σαλαμίνας και διευκρίνισε ότι «εμείς δεν ρίξαμε ούτε ένα κιλό χημικών για την απορρύπανση», ενώ παρέθεσε στοιχεία με βάση τα έγγραφα του τελωνείου για το πόσους τόνους πετρέλαιο και μαζούτ είχε το πλοίο. Για τις ποσότητες της απάντλησης μέχρι σήμερα, σύστησε στο σώμα υπομονή μέχρι να γίνει η σχετική ενημέρωση.

Ο κ. Κουρουμπλής μάλιστα κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του εμφανίστηκε και ως… κατήγορος απέναντι στο ενδιαφέρον της ΝΔ. σημειώνοντας «γνωρίζετε ότι υπάρχει ναυάγιο στην Ελευσίνα με πλοίο που έχει 4.000 τόνους μαζούτ;». «Γιατί εσείς που συγκρούεστε υποτίθεται με τα συμφέροντα δεν φέρατε ούτε μια σχετική διάταξη στη Βουλή; Τώρα που θα φέρουμε την σχετική διάταξη ελπίζω να την ψηφίσετε».