04 Σεπτεμβρίου 2017

«Πόρτα» Μέρκελ - Σούλτς στην Τουρκία για την ένταξη στην Ε.Ε

Στη διάρκεια του debate μεταξύ τους

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την εκτίμηση, στη διάρκεια της αποψινής τηλεμαχίας της με τον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, πως η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σούλτς δήλωσε πως, αν εκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας, θα διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ.

"Όταν γίνω καγκελάριος, θα ακυρώσω ... τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Σουλτς κατά την τηλεμαχία.

"Κανένας γερμανός πολίτης δεν μπορεί να ταξιδεύει πλέον με ασφάλεια στην Τουρκία", τόνισε ο Σουλτς, αναφερόμενος στο γεγονός ότι τους περασμένους μήνες τέθηκαν υπό κράτηση στην Τουρκία 12 γερμανοί πολίτες με πολιτικές κατηγορίες.

"Όποιος κι αν είναι ο επόμενος καγκελάριος έχει τη αποστολη να πει στην Τουρκία για να προστατεύσει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας: όλες οι κόκκινες γραμμές έχουν παραβιαστεί και γι' αυτό αυτή η χώρα δεν μπορεί πλέον να γίνει μέλος της ΕΕ", δήλωσε ο Σουλτς.

Η Μέρκελ επανέλαβε την καθιερωμένη θέση της ότι είναι υπέρ της διακοπής των περαιτέρω συνομιλιών με την Άγκυρα για τη συμμετοχή της στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ. Όμως προειδοποίησε πως οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία δεν πρέπει να διακοπούν αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας πως ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά.

Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η τηλεοπτική μονομαχία που διεξάγεται απόψε ανάμεσα στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον αντίπαλό της, τον Μάρτιν Σουλτς, είναι η πρώτη αντιπαράθεση και μια μοναδική ευκαιρία για τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις, που τον δείχνουν ηττημένο εκ των προτέρων, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/soults-an-eklego-tha-diakopso-tis-entaxiakes-sinomilies-ee-tourkias