28 Σεπτεμβρίου 2017

Κύρα Αδάμ: Πολλές οι κωλοτούμπες

Οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν έχουν καμία όρεξη ούτε και αντοχή να ασχοληθούν και πάλι με το «καυτό ελληνικό πρόβλημα».

Η πρόσφατη και χωρίς πειστική εξήγηση ολική αναστροφή του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου σε δύο βασικά θέματα για την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματός του, όπως η κατοχύρωση της ελεύθερης αλλαγής φύλου και της τουρκικής μειονότητας Ξάνθης, συνδέονται με την απόρριψη από την κυβερνητική πλειοψηφία της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του «Νοοr 1».

Η εύκολη και οφθαλμοφανής εξήγηση είναι ότι ο κ. Καμμένος ζήτησε και έλαβε την κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ για τις αιτιολογημένες επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον του, παραχωρώντας κομμάτια της «ιδεολογικής» σάρκας του, με ορατό τον κίνδυνο απωλειών στις προσεχείς εκλογές.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ανάγνωση των φαινομένων, που αφορά στην ηγετική κυβερνητική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ:

Η παραμονή πάση θυσία στην εξουσία μέχρι τον Αύγουστο 2018, όταν θα λήγει τυπικώς το «ΣΥΡΙΖΑ made» τρίτο μνημόνιο. Έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ -ο καθένας για το κόμμα του- να διεκδικήσουν το τρόπαιο του «απελευθερωτή», που θα μεταφραστεί σε ψήφους και επανεκλογή.

Οι προχθεσινές εκατέρωθεν κωλοτούμπες στη Βουλή δεν θα είναι οι μοναδικές στο προσεχές διάστημα. Παρόμοιες αναμένονται σε όλα τα στάδια της πολιτικής και κυρίως στις σχέσεις με τους δανειστές.

Η παρούσα κυβέρνηση, όχι χωρίς δυσκολίες, δείχνει αποφασισμένη να αποδεχθεί κάθε λογική και παράλογη επιταγή των δανειστών, μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, αρκεί να διασφαλίσει την υποστήριξή τους για την παραμονή της στον κυβερνητικό θώκο.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές της ευρωζώνης δεν έχουν καμία όρεξη ούτε και αντοχή να ασχοληθούν και πάλι με το «ελληνικό πρόβλημα» και μάλιστα με ελληνικές αξιώσεις για την εμπροσθοβαρή «διευθέτηση του χρέους», ένα θέμα-σημαία της κυβέρνησης μέχρι πριν από λίγους μήνες.

Τώρα, ούτε η σημαία υπάρχει αλλά ούτε και το κοντάρι...

Και γι' αυτό δεν θα σπρώξουν την κυβέρνηση στα άκρα, με τον κίνδυνο «ηρωικής» προκήρυξης πρόωρων εκλογών με πιθανή κυβερνητική αστάθεια στη χώρα.

Γι' αυτό και σπεύδουν όλοι προκαταβολικώς (Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ, ακόμα και ο Σόιμπλε) να συμβουλεύσουν την κυβέρνηση Τσίπρα να «κάνει τα μαθήματά της», μέχρι το τέλος του μνημονίου, για να έχει την υποστήριξή τους, αν αυτή μπορέσει να διατηρηθεί στην εξουσία μέχρι τότε.

Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δείχνει διατεθειμένη να το πράξει, με συμβιβασμούς και κωλοτούμπες είτε προς τους ΑΝΕΛ είτε πολύ περισσότερο με τους δανειστές.

Υπάρχει, βεβαίως, και ο άγνωστος Χ του ΔΝΤ. Αλλά αυτός είναι θέμα των Ευρωπαίων δανειστών.

Κύρα Αδάμ
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/polles-kolotoumpes