22 Σεπτεμβρίου 2017

Προβάδισμα της Ν.Δ. και μέσα στο Μαξίμου!

Κακώς στο Μαξίμου ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις. Δεν χρειάζονται μετρήσεις για να διαπιστώσουν πόσο λαοφιλής είναι η κυβέρνηση Τσίπρα.

Μία βόλτα στις γειτονιές της Αθήνας θα ήταν αρκετή για να καταλάβουν ποια γνώμη έχουν οι πολίτες για τον Τσίπρα και την πολιτική του. Καλό θα ήταν πάντως να αποφύγουν αυτές τις ημέρες Σαλαμίνα, Πειραϊκή και νότια προάστια.


Του Πάνου Αμυρά*

Ομως σε ορισμένους δεν φεύγει το «χούι», θέλουν να ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις αν και φορούν κοστούμια υπουργών.

Τις περασμένες ημέρες το Μαξίμου με ένα non paper πανηγύριζε για «δημοσκόπηση» της Common View που δημοσιεύθηκε σε ειδησεογραφικό σάιτ και αναπαράχθηκε στο διαδίκτυο, επειδή «η ψαλίδα της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε στις τρεις μονάδες».

Οι οπλαρχηγοί της κυβέρνησης φωνάζουν ήδη «Νικάμε ορέ παλικάρια».

Και εδώ αρχίζουν τα ωραία. Καταρχάς η έρευνα ήταν εν μέρει διαδικτυακή, δηλαδή όποιος ήθελε, έμπαινε στον υπολογιστή και ψήφιζε. Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, τη δημοσκόπηση τη «μάζεψαν» από το σάιτ και την εξαφάνισαν.

Η εταιρία Common View, σύμφωνα με πληροφορίες από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο στο οποίο προσέφυγε η Νέα Δημοκρατία, δεν έχει καταχωρισθεί στα μητρώα των εταιριών δημοσκοπήσεων. Στην ιστοσελίδα της δεν έχει ούτε τηλέφωνα ούτε ονόματα στελεχών παρά μόνο αναφέρει ότι ανήκει σε μία ομάδα επιστημόνων.

Στο διαδίκτυο όμως υπήρξε μία ενδιαφέρουσα καταγγελία για το ποιον της εταιρίας. Σύμφωνα με την ιντερνετική «Ομάδα Αληθείας», από τα στοιχεία ταυτότητας (DNS) της Common View προκύπτει ότι το e-mail επικοινωνίας συμπίπτει με το email και το όνομα στενού συνεργάτη του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος παλαιότερα είχε την εταιρία δημοσκοπήσεων VPRC.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» την Τετάρτη επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Βερναρδάκη και αναζήτησε απαντήσεις από τον συνεργάτη του, ο οποίος έχει αποσπασθεί στο Μαξίμου από τον Νοέμβριο του 2016 και χρησιμοποιεί το ίδιο mail με τους κατόχους της Common View.

Ευγενέστατες οι γραμματείς του υπουργού διαβίβασαν το αίτημα της εφημερίδας μας αλλά απάντηση δεν πήραμε καμία. Μόνο σιωπή, που θα τραγουδούσε η Γαλάνη.

Εάν ισχύει η καταγγελία ότι η Common View συνδέεται με στενό συνεργάτη του υπουργού-δημοσκόπου Βερναρδάκη τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά γιατί δεν θα πρόκειται απλώς για ένα μαϊμού γκάλοπ αλλά για μία καθαρή πολιτική απάτη.

Για την ιστορία πάντως στη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. Εάν σε έρευνα που έγινε στο Μαξίμου μεταξύ υπουργού και συνεργάτη του προκύπτει ότι είναι μπροστά τρεις μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης το πάει καλά.

Και θα τα πάει καλύτερα η Ν.Δ. εάν αποκαλυφθεί πλήρως η υπόθεση. Οχι γιατί η Ν.Δ. έχει να φοβηθεί μία εμφανώς περίεργη έρευνα αλλά γιατί δεν πρέπει να αφήνει να κυκλοφορούν «παπατζήδες» χωρίς να τους αποκαλύπτει.

Το πρόβλημα δεν το έχει πλέον ο Κουρουμπλής αλλά ο Τσίπρας

Η υπόθεση του Σαρωνικού έχει πάψει πια να αποτελεί πρόβλημα για τον Κουρουμπλή αλλά μόνο για τον Τσίπρα.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας καθημερινώς αυτοαναιρείται ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ναυτικής Ασφάλειας (EMSA) έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα την ηγεσία του ΥΕΝ. Οσο ο πρωθυπουργός δεν παίρνει την απόφαση να τον αποπέμψει τόσο βαρύτερο φορτίο αναλαμβάνει.

Στο Μαξίμου θα έπρεπε να είχαν ακούσει για αυτό που λένε στην οικονομία: «όταν πάρεις τον δρόμο της ζημιάς, σε όποιο σημείο κι αν σταματήσεις είναι κέρδος». Ο Κουρουμπλής μεγαλώνει διαρκώς το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και η ταρίφα με τις «ζημιές» στο Μαξίμου ανεβαίνει.

Η κυβέρνηση έδωσε ιδεολογικό πρόσημο στον ιδιωτικό τομέα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία έρευνας της Public Issue σχετικά με την τάση που έχουν οι πολίτες απέναντι σε ιδεολογίες και αξίες.

Πρώτη στη λίστα των θετικών απόψεων είναι η οικολογία με 80% έναντι μόλις 15% αρνητικών θέσεων ενώ η έκπληξη προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα που ως έννοια αντιμετωπίζεται θετικά από το 74% του δείγματος και αρνητικά μόνο από το 20%.

Το 2009 τα αντίστοιχα ποσοστά για τον ιδιωτικό τομέα ήταν 56% θετικό πρόσημο και 18% αρνητικό. Ακόμη και ο «νεοφιλελευθερισμός» προσεγγίζεται θετικά από το 37% (έναντι 29% που ήταν το 2009) ενώ η Αριστερά έχει θετικό πρόσημο 30% αλλά και αρνητικό 61%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην άλλαξε την Ευρώπη αλλά κατέστησε συμπαθή τον ιδιωτικό τομέα με τα τόσα βάρη που του έχει φορτώσει.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ