Χωρίς το παραμικρό σχόλιο ξεπέρασαν στην Τράπεζα της Ελλάδας τις αναφορές του Πρωθυπουργού στο τι οφείλει να πράττει η Κεντρική τράπεζα, προφανώς για να μη ρίξουν λάδι στη φωτιά.
Ωστόσο είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι σχέσεις Μαξίμου-Στουρνάρα βρίσκονται ή μάλλον παραμένουν σε συνθήκες πολικού ψύχους.
Αυτό που δήλωσε ευθαρσώς ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου και ήδη σχολιάζεται εκτός συνόρων, είναι πως χαρακτήρισε αυτονόητο ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα ταυτίζεται με την πολιτική και τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως επίσης ότι ο ρόλος του Διοικητή της ΤτΕ είναι να συνεργάζεται και να υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική. Τι προβλέπει, όμως, το Καταστατικό της ΤτΕ, η οποία από το 2001 αποτελεί αναπόσπαστο μέλος του Ευρωσυστήματος;
Ρητώς ορίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι αρμόδια για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος στην Ελλάδα και τη διαφύλαξη της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ μόνο στο βαθμό που δεν επηρεάζεται η επίτευξη του πρωταρχικού της σκοπού, η Τράπεζα στηρίζει- ούτε ταυτίζεται ούτε υλοποιεί- τη γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Επιπλέον, κατά την άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων της, έχει κατοχυρωθεί η θεσμική, προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία της, αλλά και η άσκηση δημοκρατικού ελέγχου εκ μέρους της Βουλής.
Το ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι ευτυχές από τη συγκατοίκηση με το Γ. Στουρνάρα, το ξέρουν και οι πέτρες. Ωστόσο, όταν κατά τα “θερμά” επεισόδια του πρόσφατου παρελθόντος υπήρξε άμεση αντίδραση από τη Φρανκφούρτη, σήμανε παύση πυρός. Παρά ταύτα οι γέφυρες επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου με την ΤτΕ έχουν “καεί”. Οι συνήθεις και μάλλον υποχρεωτικές συναντήσεις και επαφές του Πρωθυπουργού με τον Κεντρικό Τραπεζίτη έχουν σταματήσει εδώ και πολύ καιρό, ενώ το περιβόητο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας έχει καταστεί ανενεργό.
Το πόσο προβληματική είναι μια τέτοια σχέση δεν χρειάζεται ειδική ανάλυση, ειδικά σε μια συγκυρία όπου το ΔΝΤ έχει βάλει στο “μάτι”, για τους δικούς του λόγους, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, απειλώντας να “ανατινάξει” το κλίμα της δειλής επιστροφής της εμπιστοσύνης καταθετών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Διοικητής της ΤτΕ έχει δίαυλο επικοινωνίας μόνο με τον υπουργό Οικονομικών, με τον οποία βρίσκονται σε συνεργασία από την πρώτη στιγμή που έσκασε η “βόμβα” του ΔΝΤ. Το αν αρκεί αυτό, είναι κάτι που θα φανεί λίαν προσεχώς.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
iefimerida.gr