11 Σεπτεμβρίου 2017

Πέτσας: Τι δεν είπε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ

Ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, Στέλιος Πέτσας σχολιάζει την ομιλία του πρωθυπουργού στην 82η ΔΕΘ και τη συνέντευξη τύπου


Του Στέλιου Πέτσα*

Στις πάνω από 5.000 λέξεις της Ομιλίας του στην 82η ΔΕΘ και στις σχεδόν τρείς ώρες της συνέντευξής του ο κ. Τσίπρας δεν είπε τίποτα για τα βασικά ερωτήματα που ταλανίζουν τους Έλληνες.

Ούτε λέξη για τα 100 δις ευρώ που κόστισε στον Ελληνικό λαό η καταστροφική πολιτική του. Μια πολιτική που οδήγησε στην εκροή καταθέσεων, στην εσωτερική στάση πληρωμών, στο κλείσιμο των τραπεζών, στην επιβολή capital controls, στην υπογραφή του 3ου αχρείαστου Μνημονίου με νέα δανεικά έως 86 δις ευρώ, την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που κόστισε 40 δις ευρώ σε Ελληνικό Δημόσιο και Έλληνες μικρομετόχους, στην επιστροφή στην ύφεση με απώλεια 26 δις ευρώ ή 6.300 ευρώ για κάθε νοικοκυριό μέχρι το τέλος του 2017.

Ούτε λέξη για το γεγονός ότι η μετανάστευση των νέων επιταχύνθηκε επί των ημερών του. Το ποσοστό των νέων ανθρώπων που επεδίωκε να βρει δουλειά στο εξωτερικό από 11% το 2015, έφτασε το 28% το 2016 και το 33% το 2017. Τριπλασιασμός λοιπόν, μέσα σε δύο χρόνια, αρχικά εξαιτίας της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής το α’ εξάμηνο του 2015 και εν συνεχεία λόγω της υπερφορολόγησης και των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών που πνίγουν την απασχόληση και τη δημιουργικότητα των νέων γκρεμίζοντας τα όνειρά τους.


Ούτε σκέψη να ζητήσει συγγνώμη από τα 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους που τους πετσοκόβει τη σύνταξη. Αυτός που εκλέχθηκε με σύνθημα τη 13η σύνταξη και που τους πέταξε στάχτη στα μάτια με το περσινό εφάπαξ βοήθημα που προήλθε από την αφαίμαξη των φορολογουμένων, φέτος όχι μόνο δε ζήτησε συγγνώμη για τα ψέματα και την κοροϊδία, αλλά τους κατηγόρησε κιόλας ότι είναι οι συνταξιούχοι υπεύθυνοι για τη φυγή των νέων στο εξωτερικό. Και μάλιστα όχι μόνο όσοι πλήρωσαν σχετικά λίγες εισφορές και για λίγα χρόνια. Όχι. «Φταίνε», κατά τον κ. Τσίπρα, πολύ περισσότερο αυτοί που συνεισέφεραν για πάνω από 35 χρόνια εισφορές και μάλιστα υψηλές. Για αυτό, ως τιμωρία, τους κόβει από 1.01.2019 από 2 έως 3 συντάξεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Ούτε λέξη για την υπερφορολόγηση. Μόλις 73 δις ευρώ εισόδημα δήλωσαν το 2017 οι Έλληνες φορολογούμενοι, 2 δις ευρώ λιγότερο από το 2016 και 3 δις ευρώ λιγότερα από το 2015. Με 3 δις ευρώ λιγότερο εισόδημα οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν 25,8 δις ευρώ φόρους τους τελευταίους 5 μήνες του 2017, δηλαδή 3 δις ευρώ περισσότερους από το μέσο όρο της περιόδου 2014-2016 σε φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Αλλά για τους πολίτες και για το πως θα αντέξουν να σηκώσουν το βάρος τόσων φόρων δεν είχε ούτε μια λέξη να πει ο κ. Τσίπρας. Μόνο έπαρση για δήθεν υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων το 2016. Που είναι τόσο βιώσιμη όσο τα παλάτια στην άμμο.

Ούτε λέξη για την πιστωτική ασφυξία και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Μια Κυβέρνηση που έχει πάρει πάνω από δισεκατομμύρια ευρώ τον τελευταίο χρόνο από το 3ο Μνημόνιο για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τελικά «κατάφερε» να τις αυξήσει στα 5,4 δις ευρώ στο τέλος Ιουλίου 2017, δηλαδή κατά 42% (!) σε σχέση με το τέλος του 2014. Μια Κυβέρνηση που απαιτεί από τους πολίτες αυξημένους φόρους εισοδήματος μέσω της μείωσης του αφορολογήτου, που απαιτεί αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, που απαιτεί τον ίδιο ή περισσότερο ΕΝΦΙΑ λόγω και της κατάργησης πολλών φοροαπαλλαγών, που επιβάλλει συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών μέσω της αύξησης ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, αρνείται να επιστρέψει αυτά που η ίδια χρωστά στους πολίτες. Επιπλέον, αρνείται να απονείμει περίπου 300 χιλιάδες συντάξεις εδώ και 1,5 χρόνο, κόβει τις συντάξεις χηρείας στα 185 ευρώ το μήνα, πετσοκόβει τα κοινωνικά επιδόματα (π.χ. επίδομα πετρελαίου θέρμανσης) και ταυτόχρονα επιβάλει κατασχέσεις σε όλους όσους η ίδια τους στέρησε την πηγή εισοδήματός τους. Παράλογο; Άρα λογικό για την Κυβέρνηση Τσίπρα.

Ούτε λέξη για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Αυτός που κραύγαζε «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», που πέρυσι υποσχόταν «ακατάσχετο» λογαριασμό στις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες, φέτος δεν ψέλλισε ούτε μια συγγνώμη για την τεράστια κοροϊδία που συνθλίβεται μπροστά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς «με ένα κλικ» και στις περίπου 950 χιλιάδες κατασχέσεις.

Ούτε λέξη για την παντελή ανικανότητα στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων. Ούτε ένα ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μόνο έργα «γέφυρες» με το Πρόγραμμα 2007-2013 που άλλοι πριν από αυτόν σχεδίασαν και υλοποίησαν. Απορρόφηση και ρευστότητα στα τάρταρα. Λέξεις που δεν λένε πολλά στη μεγάλη μάζα των πολιτών. Αλλά λένε τα πάντα για τον Λευτέρη, την Αντωνία, τον Κώστα και τόσους άλλους Έλληνες, νέους και μη, που επέλεξαν να στήσουν μια επιχείρηση, να ξανοιχτούν σε μια νέα επένδυση, να νοικιάσουν χώρους, να προσλάβουν προσωπικό, να αγοράσουν μηχανήματα και τώρα, 2,5 χρόνια μετά, να εισπράττουν μόνο κοροϊδία και υποσχέσεις για ολοκλήρωση των … «αξιολογήσεων» και για … «δέσμευση» πιστώσεων. Ούτε ένα ευρώ δεν έχουν πάρει αλλά για αυτούς έχει ο Θεός. Πάντως ο κ. Τσίπρας δεν είχε να πει ούτε μια λέξη.

Ούτε λέξη για τη χαμένη γενιά των «360 ευρώ». Ο κ. Τσίπρας που υποσχόταν κατώτατο μισθό 751 ευρώ το μήνα διαμόρφωσε με την πολιτική του έναν εφιάλτη για τους νέους ανθρώπους. Πάνω από το 1/6 των εργαζομένων αμείβεται κατά μέσο όρο με 360 ευρώ το μήνα. Μισθοί 360 ευρώ και συντάξεις 185 ευρώ το μήνα. Είναι εφιαλτικό. Είναι τριτοκοσμικό. Και όμως η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει πως δεν το βλέπει. Και δεν λέει ούτε λέξη για αυτό, νομίζοντας ότι μπορεί να κρύψει το πρόβλημα «κάτω από το χαλί». Μόνο που αυτό δεν είναι οποιοδήποτε πρόβλημα. Είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Και δεν κρύβεται.

Ούτε λέξη για το μετασχηματισμό της πρωτογενούς παραγωγής. Τίποτα για το πως θα ενισχυθούν οι ομάδες παραγωγών, πώς θα προωθηθούν τα συνεργατικά σχήματα, πως θα μειωθεί το κόστος παραγωγής, πως θα αυξηθεί η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενή τομέα. Ο αναγκαίος αυτός μετασχηματισμός στο κυβερνητικό «πρόγραμμα» θα γίνει προφανώς από μόνος του… Ή, ακόμη χειρότερα, θα αντιμετωπιστεί, πάντα στα λόγια και με στόμφο, σε κάποιο από τα επόμενα αγροτικά μπλόκα…

Ούτε μια λέξη για τις μεγάλες επενδύσεις στο Ελληνικό, στην Κασσιόπη, στις Σκουριές. Τίποτα για τον κόσμο της παραγωγής και του μόχθου. Τίποτα για την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς. Στον κόσμο της κυβέρνησης Τσίπρα, όλα ξεκινούν και τελειώνουν στο Κράτος: από τις επιδοτούμενες, θνησιγενείς, θέσεις εργασίας, στους ΟΤΑ και άλλους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης μέχρι την «από-ιδιωτικοποίηση» του ΟΑΣΘ. Κάτω η επιχειρηματικότητα, ζήτω η κρατικοδίαιτη οικονομία!

Για όλα αυτά που απασχολούν τους Έλληνες δεν είπε τίποτα ο κ. Τσίπρας στην 82η ΔΕΘ. Αλλά δεν είπε τίποτα όχι μόνο για τις οικονομικές πληγές που πονάνε την τσέπη τους. Δεν είπε τίποτα και για αυτό που πονάει την καρδιά τους: την Ασφάλεια και το μέλλον των παιδιών τους.

Ασφάλεια που δεν αφορά μόνο τις εισροές μεταναστών και την εν γένει διέλευση προσώπων. Δεν αφορά μόνο τον έλεγχο «γκετοποιημένων» περιοχών στις πόλεις μας. Αλλά αφορά και τους ελέγχους που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων, τη νόθευση του ανταγωνισμού, το λαθρεμπόριο, το παραεμπόριο, τις «μαϊμού» Ελληνοποιήσεις, τις κάθε λογής ιατρικές και παραϊατρικές επεμβάσεις.

Οι Έλληνες αγωνιούν επίσης για το μέλλον των παιδιών τους. Αγωνία που δεν αφορά μόνο το οικονομικό περιβάλλον, ούτε εξαντλείται μόνο στην κοροϊδία για τις πανελλαδικές εξετάσεις που η κυβέρνηση δήθεν θα καταργούσε και που τελικά διπλασίασε. Αφορά όλη την χαμηλή επιπέδου εκπαίδευση σε όλα τα στάδια και την παντελή έλλειψη σύνδεσή της με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Και η αγωνία γίνεται οργή όταν καλούνται να πληρώνουν καθημερινά «δίδακτρα» στην «παραπαιδεία» σε μια διαδρομή ετών που καταλήγει σε ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα...

Μόνο όποιος κλείνει το μάτι στις συνιστώσες του, μόνο όποιος δεν έχει περπατήσει στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά μας, μόνο όποιος δεν έχει μιλήσει με γονιό, μόνο αυτός μπορεί να σωπαίνει για αυτά.

Η σιωπή για όλα αυτά δεν μας αξίζει. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα.

*Ο Στέλιος Πέτσας είναι σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής

news247.gr