08 Σεπτεμβρίου 2017

Σε χαμηλό τριών μηνών ο Γ.Δ. του Χ.Α. εν μέσω προβληματισμού

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την πέμπτη πτωτική στις έξι έως τώρα συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου συμπλήρωσε την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να κρατάει οριακά τις 800 μονάδες, όμως το κλείσιμό του παραπέμπει σε νέα χαμηλά σχεδόν τριών μηνών, με ότι συνεπάγεται αυτό.


Η αγορά επιβεβαιώνει αυτό που σημειώνουμε όλες τις τελευταίες ημέρες με συνέπεια, δείχνει δηλαδή ότι έχει... πρόβλημα εσχάτως.

Τις τελευταίες ημέρες ο προβληματισμός των αναλυτών και των υπολοίπων «μελετητών» της αγοράς έχει επανέλθει. Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση. Και η ελληνική αγορά, αρχής γενομένης από το δεύτερο μισό του Ιουλίου και εντεύθεν, δείχνει κατακόρυφη μείωση του ενδιαφέροντος και συρρίκνωση της αξίας συναλλαγών.

Ένας συνδυασμός αρνητικών παραγόντων που εντείνουν τη σύγχυση αλλά και η απουσία ισχυρού καταλύτη που θα συντηρούσε το ενδιαφέρον και θα οδηγούσε σε νέες επενδυτικές τοποθετήσεις τους ξένους, έχει απονευρώσει τη χρηματιστηριακή αγορά.

Ο πολιτικός παράγοντας εσχάτως έχει επιστρέψει ως αρνητικός καταλύτης, καθώς μετά τα «πανηγύρια» για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, το ξεμπλοκάρισμα της δόσης και την έξοδο στις αγορές, προεξοφλείται ότι επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο.

Η 3η αξιολόγηση θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση, καθώς θα υποχρεωθεί να... «αγγίξει» το… φετίχ όλης της μεταπολίτευσης για την ελληνική κοινωνία, το δημόσιο!

Υπάρχει λοιπόν έντονος προβληματισμός στο παρασκήνιο, ο οποίος λειτουργεί συνδυαστικά με τα υπόλοιπα «αγκάθια» όπως τα σενάρια και τις φήμες για την πραγματική κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών και τη διαρκώς ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις σχέσεις με το ΔΝΤ.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες η αγορά σ’ αυτή τη φάση δεν έχει καταλύτες για κάτι καλύτερο, με αποτελέσματα να «κρεμά» χαμηλότερα, αδυνατώντας να διαμορφώσει ένα... στοιχειώδες momentum ώστε να «τακτοποιήσει» μερικώς την τεχνική της εικόνα.

Μπορεί η ελληνική αγορά λοιπόν να έκανε καλή αντίδραση μέσα στο 2017, καθώς προέρχονταν από χαμηλά 25ετίας και ιστορικό «λιώσιμο» όλα τα τελευταία χρόνια, όμως, σ’ αυτή τη φάση, φαίνεται πως υπάρχει ανακωχή νέων πρωτοβουλιών. Νέα κεφάλαια δεν εισρέουν, οπότε ανακυκλώνονται τα ήδη υπάρχοντα, μέσω ημερήσιου trading, είτε στις τράπεζες, είτε στα άλλα blue chips.

Την Παρασκευή λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 802,72 μονάδες με απώλειες 1,02% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44 εκατ. ευρώ.

Η... διάσωση των 800 μονάδων έγινε καθαρά μέσω της επιστράτευσης (εκ νέου) της μετοχής – leader, της Coca Cola HBC που λίγο πριν το φινάλε ενισχύονταν άνω του 2%, ενώ στο τέλος έκλεισε με άνοδο 1,65% στα 29,02 ευρώ!

Από το FTSE 25 ανοδικά διασώθηκαν επίσης οι Τιτάν, Folli Follie, OTE, Motor Oil και Σαράντης. Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν κάποια blue chips αλλά και τράπεζες, με την Attica Bank να έχει πτώση 10,68% (προέρχονταν από +14,44% χθες και +4,65% προχθές), Eurobank -3,79%, Πειραιώς -3,07%, Alpha Bank -2,94%, ενώ η Εθνική έμεινε αμετάβλητη.

Στα μη τραπεζικά blue chips τις ισχυρότερες πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Viohalco -4,97%, Ελλάκτωρ -3,68%, Fourlis -3,63%, Lamda Development -2,84%, ΔΕΗ -2,71%, ΕΧΑΕ -2,57% κ.ο.κ.

Πιέσεις εκδηλώθηκαν και στον Mid Cap με τη Cenergy Holdings στο -4,84%, MIG -4,55%, Υγεία -4,75%, Intralot -2,54%, ΕΛΤΕΧ Άνεμος -2,82%, Πλαστικά Θράκης -2,61%, Intracom Holdings -1,76% και Νηρέας -2,30%.

Στο σύνολο της αγοράς 37 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 72 που έκλεισαν με πτώση.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. είχε απώλειες 1,95% με τα κέρδη το 2017 να μειώνονται στο +24,72%, ο FTSE 25 έχασε 1,78% με τα κέρδη το 8μηνο να πέφτουν στο +21,44%, ο Mid Cap έκλεισε με πτώση 1,96% (κερδίζει 46,89% το 2017), ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε ισχυρή πτώση 5,13% το 5ήμερο, με τα κέρδη το έτος να μειώνονται στο +14%.

Η μέση αξία συναλλαγών το 5ήμερο διαμορφώθηκε στα 47,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 9,5% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

 http://www.liberal.gr/arthro/164382/agores/chrimatistirio-athinon/se-chamilo-trion-minon-o-gd-tou-cha-en-meso-problimatismou.html